enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Büyükşehir tarihe sahip çıkmaya devam ediyor

Büyükşehir tarihe sahip çıkmaya devam ediyor
A+
A-

Denizli’nin geçmiş değerlerini içinde barındıran tarihi yapıları yıkılmaktan kurtarıp şehir yaşamına yeniden kazandıran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Osmanlı döneminden kalma tarihi sarnıcı restore etti.

Denizli’nin geçmişine tanıklık eden tarihi evleri restore ederek yıkılmaktan kurtaran Denizli Büyükşehir Belediyesi, bu kez Osmanlı döneminde yapıldığı belirlenen tarihi sarnıcı restore etti. Denizli merkez ve ilçelerde yer alan tarihi ve kültürel değerlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdüren Denizli Büyükşehir Belediyesi, Bereketli Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Osmanlı dönemine  ait sarnıcı yıkılmaktan kurtardı. 1900 yılında Geç Osmanlı döneminde yapıldığı tespit edilen tarihi yapının bölgedeki çiftçilerin ve o güzergahtan geçen yolcuların içme sularını karşılamak için kullanıldığı ifade edilirken, Bereketli Sarnıcı’nın diğer sarnıçların aksine tamamının toprak yüzey yapıldığı, yapımında ise dere taşları ile Horasan harcının kullanıldığı belirlendi.

Osmanlıca kitabe

Tarihi yapının kapısının ve merdiveninin bulunduğu tespit edilirken, ön tarafında ise aydınlatma, havalandırma, fazla suyu dışarı atma ve içerisinden kova ile su alabilme amaçlarına hizmet eden kemerli bir pencere bulunduğu kaydedildi. Bu pencerenin solunda da üçgen kemerli bir su kabı nişi bulunduğu, nişin altında ise geç dönemlerde monte edildiği anlaşılan demir çeşme borusu yer aldığı ifade edildi. Yapının ön cephesindeki beyaz mermer üzerine yapımının Hicri 1318 (Miladi 1900) şeklinde kaydedilen Osmanlıca bir kitabenin yer aldığı belirlendi.

Başkan Osman Zolan: “Hazine yapılar”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, sarnıçların Türk-İslam kültüründe suyun değerini en iyi anlatan su yapıları olduğunu belirtti. Söz konusu hazine yapılarla yörenin mimari anlayışı ve suya verilen kutsallığın öneminin ortaya konulduğunu ifade eden Başkan Zolan, Denizli’nin geçmişiyle bütünleşen tüm tarihi yapıları kente kazandırmak için büyük fedakarlıklar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.