Türkiye’de nüfus belli metropoller ve büyükşehirlerde yoğunlaşmış durumda. Peki Denizlililer sadece Denizli’de yaşasaydı ne olurdu? Denizli’deki nüfus sayısı kaç olurdu?
Herkes kütüğündeki memlekette yani aslen nereliyse orada yaşasaydı ne olurdu? Türkiye’de hangi ilden insanların sayısı daha fazla? Bakın eğer Türkiye’de hepimiz memleketimizde yaşasaydık şehirlerin nüfusları nasıl değişecekti. İlginç bir araştırma yapıldı. Araştırmada memleketinde yaşayanların oranı çıkartıldı. Sonra da bu soru başka türlü soruldu: “Peki ya herkes kendi memleketinde yaşasaydı, hangi illerin nüfusu daha kalabalık olurdu?”
Ajans Press ve PRNet Türkiye’de memleketlerinde yaşayanların oranlarını ve medya başlıklarını inceledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve medya yansımalarından derlenen verilere göre dikkat çeken bir araştırma yayımlandı.
İşte ortaya çıkan ilgi çekici yanıtlar…
Türkiye’de her 100 kişiden 58’i memleketinde yaşıyor. Memleketlisi en yüksek oranda olan 5 şehir; Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Ağrı, Adıyaman, Ordu ve Muş. En az memleketlisi olan iller ise; İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Yalova.
En kalabalık 4 il Şanlıurfa: 2,70 milyon 2, Konya: 2,54 milyon 3, İstanbul: 2,53 milyon 4, Diyarbakır: 2,21 milyon Denizlililer sadece Denizli’de yaşasaydı Denizli nüfusu 960 bin 723 olurdu. Bu da şu anki nüfusundan 1 milyon 27 bin 782 olduğuna göre Denizli’de Denizlili olmayan binlerce kişi var. Denizli’ye en çok dışarıdan göç Afyonkarahisar’dan olurken Denizliler ise en çok İzmir’e göç ediyor. Denizli’den İzmir’e göç edenlerin sayısı 2 bin 768 olurken, 2 bin 548 kişi İstanbul ve 2 bin 33 kişi Aydın’a göç etti.