YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında açıkladı.
Saraç’ın açıklamaları şu şekilde;” Karmaşıklıktan uzak, daha basit bir sistem oluşturmak kaçınılmaz hale gelmişti. Son olarak geçen sene yapılan, sistemde sınavlar 4 aya yayılmış ve bu lise hayatını olumsuz yönde etkiliyordu. Lise eğitimi eğitimin bel kemiğidir. Bundan dolayı yeni sınavı bir haftasonu başlatıp bitirecek bir sistem oluşturduk. Şuanda olan 18 puan türü detaylı bir seçim yapılmasına katkı sağlasada, işleyişi zorlamaktadır.
18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Yeni puan türlerinin hepsinde Türkçe-Matematik sınavın merkezinde olacak. Üniversite eğitimine giderken bu iki daldaki eksiklik sonrası yıllarda telafisi en zor iki eksikliktir. Tabiki diğer müfredatlarda sorulacak. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. Eğitim- öğretimin çıtasını arttırmak, toplumu sarsmayacak değişiklikler getirdik.
Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın daha sadece daha sistemli ve yönetilebilir hale getirmeyi istiyoruz. Sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik testi olacak. Muhakeme akıl yürütmek odaklı sözle ve sayısal becerileri test edilecek. 2 oturumlu bir sınav olacak. Yabancı dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda gerçekleşecek. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir.
Birinci oturumda 40 Türkçe 40 matematik sorusu sorulacaktır. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik puanını belirleyecektir. Bu test yani temel yeterlilik testi baraj puanlarını belirleyecektir. Puanın en az 150 olması gerekmektedir. 180 ve üzeri puanlı adaylar lisans programlarını seçmeye hak kanacaktır. 200 ve üzeri puanı olanların bu puanı bir sonraki sene için de geçerli olacaktır. 2.oturumda edebiyat coğrafya sosyal bilimler matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test olacaktır.
Yerleştirmede ön lisans puanlarında temel yeterlilik puanı esas alınacaktır. Lisans puan türünde ise 4 puan türü esas alınacaktır. Sözel sayısal eşit ağırlık ve dil. Temel yeterlilik testinin ağırlığı yüzde 40 olacaktır. Ortaöğretim başarı puanını hesaplanmasına herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.
Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz. Birinci oturum çok daha kısa bir müddet olacak. Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.