İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı Denizli’de önemli açıklamalarda bulundu. Ülke ekonomisinin sıkıntılı bir süreç geçirdiğini belirten Paçacı, Türkiye’nin borcunu açıkladı, erken seçim tartışlarına değindi.
İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ve İYİ Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Metin Ergun, İYİ Parti Denizlİ İl Başkanı Hasan Akgün ve partililer Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensupları ile buluştu.
Toplantıda açıklamalarda bulunan İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu darboğazın artık sürdürülemez hale geldiğini vurguladı. Paçacı, ekonomik sıkıntıların temel sebebinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Amerika ve Rusya’ya verdiği tavizler, Merkez Bankası’nda yapılan faiz değişikliği gibi etkenlerle reel bir krizin içinde olduğu iç piyasada dükkanların kepenk kapatmaya başladığının altını çizdi.
Genel Başkan Yardımcısı Paçacı, Türkiye’nin 455 milyar dolar borcu olduğunu kaydederek, önümüzdeki 1 yılda 56 milyar dolarını ödemek zorunda olduğunu belirtti.Paçacı,”Bugün ABD’nin Türkiye’yi 2 temel şeyden tehdit etti. Biri ekonomi diğeri Cumhurbaşkanı’nın mal varlığı idi. Bu durumu ekonomimizin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu gösteriyor. Bundan çıkış çözümü ise iç ve dış piyasaya güven vermektir. Bunun içinde mevcut sistem değiştirilerek güçlendirilmiş parlementer sisteme geçilmelidir.
Genel Başkan Yardımcısı Paçacı, ülkede bir çok kişi tarafından dillendirilen erken seçim ve AK Parti’den ayrılarak Ahmet Davutoğlu’nun partisinde yer alacak olan Ömer Ünal’ın da işaret ettiği 2020 Kasım ayını değerlendirdi. Paçacı,”Geçmişte parlementer sistemde ülkede oluşan problemlerin nihai çözümü sandık olurdu. Çünkü değişen oy oranları ile yönetim değişirdi. Şimdi öyle birşey yok. Meclisin tamamını değiştirseniz bile bir işe yaramıyor. Geçen gün bunun örneğini filtre konusunda gördük. AK Partli ve MHP’li vekillerin düştüğü durum ortada. Demek ki meclisin etkinliği kayboldu. Bugün Cumhurbaşkanını değiştirmedikten sonra problemi çözemiyorsunuz. Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı seçime karar verecek taraf oluyor. Biz sık sık seçim olmasından yana değiliz. Kasım ayının işaret edilmesinin sebebi genellikle seçimlerin o tarihte olmasıdır. Nisan ayında da yapılabilir. Ama Nisan ayındaki seçim hükümette bulunan parti için iyi bir zaman değildir. Çünkü insanları kıştan çıkmıştır ve masrafları olmuştur. Genellikle ekim ve kasım ayında seçim olur. Bu Kasım ayının işaret edilmesi söyleyenlerin görüşüdür. Biz İYİ Parti olarak erken seçim çağrısında bulunmayız”dedi.