MEB, eğitim alanında düzenlemeler yapmaya devam ediyor. İlkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin Türkçe ve matematik derslerinde kazanımlarını arttırmak için ‘İlkokullarda Yetiştirme Programı’ başlatılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokullarda 3. ve 4. sınıfta okuyan öğrencilere yönelik kasım ayı itibari ile uygulamaya koyacağı İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında, haftada 10 saati geçmeyen ve öğrencilere ücretsiz olan Türkçe ve matematik derslerinde hem yeterli düzeye erişmek hem de kazanımlarını arttırmak amacıyla dersler verilecek.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ın yürürlüğe girmesiyle İYEP kapsamındaki öğretmenlerin ek ders sorunu çözülmüştü.
Bakanlık, İYEP’in kapsam ve amaçlarının bulunduğu yönergeyi hazırladı ve İYEP’e katılacak öğrencilerin belirlenmesi için öğrenci belirleme araçları ile sonrasında İYEP’e katılan öğrencilerin kazanımlarının tespiti için araçlar kullanılacak.
İYEP için ilkokullarda komisyon kurulacak. Komisyon, ekim ayının 3’üncü haftasında sınıf öğretmenleri tarafından uygulanacak araçlar ile tespit edilen öğrencilerin programa katılım durumunu karara bağlayacak.
Sınıf öğretmenleri, öğrencilere belirleme aracını uygulayacak ve cevaplar e-Okul Yönetim Bilgi Sistemindeki İYEP Modülü’ne işlenecek. Böylece hangi öğrencinin İYEP’e dahil edileceği belirlenmiş olacak.
İYEP, ilkokulda bir öğrenci dahi olsa uygulanacak. Bununla birlikte üst sınır olarak 10 öğrenci kotası konuldu. Gruplar, 1 ile 10 öğrenci aralığında oluşturulacak.
İYEP’te görev alan öğretmenler, okutacağı öğrencilerin seviyelerine göre okutacağı modülleri belirleyip, ders planı hazırlayacak. Öğrencilerin durumunu takip eden öğretmenler, öğrencinin okuduğu modülde yeterliliğe eriştiğini değerlendirme sonucunda belirlediği anda öğrenci üst modüle geçebilecek.
İYEP, tüm Türkiye’de kasım ayının ilk haftası başlatılması karalaştırıldı. Program, hafta içi ders saatleri dışında uygulanacak. Okulun şartları ve personel uygunluk durumu dikkate alınarak okul yönetimince planlanacak zamanlarda uygulanacak.
Program süresi, hafta içi günde 2 ders saatini, hafta sonu günde 6 ders saatini ve haftada toplam 10 ders saatini geçmeyecek.