enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5343
EURO
36,1633
ALTIN
2.964,30
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Salı Açık
12°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C

MTV’ye Yüzde Kırk Zam

MTV’ye Yüzde Kırk Zam
28.09.2017
A+
A-

Yeni yıl ile birlikte MTV’de yapılacak olan yüzde 40 zamla kimin ne kadar vergi ödeyeceği belli oldu.

Hükümet 28 milyar liralık tedbir paketini hayata geçirecek. 2018-2020 dönemine ait Orta Vadeli Program (OVP) dün Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklandı. 2017, 2018, 2019 dönemleri için büyüme hedefi yüzde 5.5’e çıkarken, ortalama dolar kuru tahmini 2017 için 3.56 TL, 2018 için 3.70 TL, 2019 için 3.88 TL olarak belirlendi. OVP’nin hedeflerine ulaşmak içinse hükümet yeni bir torba yasa hazırladı ve bu yasada harcamalara yönelik alınan tedbirler ve yeni vergi artışları dikkat çekti. Bakan Ağbal’ın verdiği bilgilere göre, Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü diliminde yüzde 27’lik vergi yüzde 30’a, finansta Kurumlar Vergisi yüzde 20’den 22’ye çıkacak. Yeni vergilerden gelen gelirlerin 8 milyar lirası da Savunma Sanayi Fonu’na aktarılacak. Ağbal alınan tedbirlerin milli gelirin yüzde 0.8 ile 0.9’u oranında olduğunu belirtirken tedbirlerin büyüklüğü yaklaşık 28 milyar lirayı buluyor.

TÜRKİYE ekonomisinin lokomotifi otomotiv sektörü vergi artışından bir türlü kurtulamıyor. Geçen yıl ÖTV’de yapılan değişiklikle matraha dayalı vergilendirmeye geçilmiş ve oranlarda ciddi artışlar yaşanmıştı. 2017’nin ilk yarısında bu artışla önemli kayıplar yaşayan otomotiv sektörü, hükümetin matraha dayalı ÖTV sisteminden vazgeçmesi, vergide indirim bekliyordu. Ancak yeni torba yasa ile bırakın indirimi otomobile yeni vergi zamları yapıldı. Maliye Bakanı Ağbal, binek otomobillerin MTV’sini gelecek yıl yüzde 40 artıracaklarını bildirdi. Ağbal’ın açıklamasına göre 1-3 yaş arası araçların vergisi 1300 cc’nin altındakiler için 646 liradan 904 liraya çıkacak. 1300-1600 cc arasındaki araçların vergisi 1035 liradan 1449 liraya, 1601-1800 cc arasındaki araçların vergisi de 1827 liradan 2.557 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1-3 yaş arasındaki otomobillere 2018’den itibaren 258 TL ile 9 bin 434 TL arasında MTV zam gelecek. Bunun da satışlarda yüzde 10-15’lik kayıp yaratması bekleniyor.Ağbal, 1 Ocak 2018’den itibaren binek otomobillerde artık motor silindir hacmi yanında aracın vergisiz değerinin de ödenecek vergide belirleyici olacağını söyledi. Ağbal, “Değer arttıkça, vergide yüzde 10 ve yüzde 20 artış olacak” dedi.

ENGELLİYE ÖTV’SİZ OTOMOBİL SINIRI

Bakan Ağbal’ın bazı ayrıntılarını açıkladığı 130 maddelik torba tasarı TBMM’ye sunuldu. Tasarıya göre 2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin bin 404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme getiriliyor. Hazine’nin borçlanma yetkisi 37 milyar lira artırılıyor. Özel iletişim vergisi yüzde 7.5 olarak tek oranda düzenleniyor. Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler. Öte yandan Terörle mücadele sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe girişiminde yaralananlardan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atanamıyordu. Yapılan düzenleme ile bu kişilerin “hizmetli” unvanlı kadro ve pozisyonlar yerine “memur” unvanlı kadro ve pozisyonlara atanmaları sağlanıyor. Şirketlerin döviz cinsinden borçlanmalarını takip etmek ve döviz borçlanmasına ilişkin riskleri belirleyip ona göre para politikası tedbirleri almak amacıyla Merkez Bankasına bilgi toplama yetkisi veriliyor.

Tasarı ile cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 ve data ve internet hizmetlerinden yüzde 5 alınan özel iletişim vergisi, yüzde 7.5 olarak tek oranda düzenleniyor. Operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 telsiz ücreti alınacak. Halihazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na telsiz ücreti ödüyor. Değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden yüzde 5 oranında telsiz ücreti alınması sağlanıyor. Ön ödemeli hatlardan alınacak özel iletişim vergisi sağlanan hizmete göre farklılaştırılıyor. Yurtdışında gerçekleşen telefon konuşmaları ve data hizmetleri için yurtdışındaki operatöre ödenen bedeller üzerinden KDV ve Özel İletişim Vergisi alınmayacak. Telefon operatörlerinden alınan Hazine payının takip ve tahsili, Hazine’den alınarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na veriliyor. Eksik ödenen Hazine payı tutarı üzerinden hesaplanan 3 kat ceza 1 kata indiriliyor. Makineler arası iletişim için telekom aboneliğinde telsiz ücreti olmayacak. Neşe Karanfil-Hürriyet

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.