Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencisi Hasan Basri Çokgüler TİM- TEB Girişim Evleri, Let’s Up programı kapsamında Silikon Vadisi’ne giden 16 üniversite öğrencisinden biri oldu.
Türkiye’nin ilk Girişim Evi konsepti ile Türkiye’ye girişimcilik vizyonunu kazandırmayı amaçlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi-Türk Ekonomi Bankası (TİM-TEB) Girişim Evleri, Let’s Up programı kapsamında eğitim alan 16 üniversite öğrencisini teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’ne götürdü.
TİM-TEB Girişim Evleri; aklında yenilikçi fikirleri olan, girişimci ruha sahip üniversiteliler arasından Silikon Vadisi’ne götüreceği öğrencilerini ‘‘Let’s Up Demoday’’ etkinliği ile belirledi. Etkinlik; Pamukkale Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, 19 Mayıs Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi olmak üzere toplam 7 üniversitede düzenlendi.
Etkinlik kapsamında Pamukkale Üniversitesi’nden iki ekip seçildi. Seçilen ekiplerden biri danışmanlığını Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ummuhan Baş Aslan’ın yaptığı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencisi Hasan Basri Çokgüler ve Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencisi Emre TOÇKİN’in oluşturduğu ekip oldu. PAÜ’lü ekip iş fikri olarak fizik tedavi cihazı geliştirdi.
Pamukkale Üniversitesi öğrencisi Hasan Basri Çokgüler, Ağustos ayında program kapsamında Silikon Vadisi’ne gitme şansı elde etti. Programa dahil olduğu iş fikri hakkında görüşlerini aktaran Hasan Basri Çokgüler şunları kaydetti:
‘‘Yaptığımız stajlarda ve gördüğümüz derslerde kullanılan cihazların pahalı ve geliştirilebilir olduğunu gördüm. Bu cihazların yerli sanayi ile daha iyi yapılabileceğini düşündüm ve bunu gerçekleştireceğime inandım. Fikrimi ilk olarak Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nde eğitim alan yakın arkadaşım Emre TOÇKİN ile paylaştım. O da fikrimi beğendi ve bu fikir üzerinde araştırmalara başladık. Biraz bilgi topladıktan sonra desteğini almak için bölüm başkanımız Prof. Dr. Ummuhan BAŞ ASLAN ile görüştük. Kendisi bu konuda elinden gelen her türlü desteği sağlayacağını söyledi ve böyle bir adımın okulumuz için güzel bir başlangıç olacağını belirterek bizi destekledi. Böylece şu anki ekibimiz kurulmuş oldu.
Pamukkale Teknokent’te TİM-TEB ortaklığıyla oluşturulan ve üniversite öğrencilerine girişimcilik eğitimi verilen Let’s Up programını duyduk. Bu programa katılarak fikrimizi nasıl hayata geçirebileceğimizi, hayata geçirirken hangi yolları izleyeceğimizi, ne tür zorluklarla karşılaşacağımızı öğrenmiş olduk. Ayrıca DISC kişilik envanteri eğitimi alarak nasıl güçlendirebileceğimizi öğrendik. Katıldığımız Let’s Up programını başarıyla bitiren ekipler jüri önünde Silikon Vadisi seyahati için sunum yaptı. Let’s Up mentörümüz Yeliz Koç Erikan’ın verdiği eğitimler sayesinde bir sunum hazırladık ve projemizi jüriye sunduk, ardından Silikon Vadisi’ne Türkiye genelinde gitmeye hak kazanan 16 ekip içerisinden Denizli Pamukkale Teknokent olarak hak kazanan iki ekipten biri olduk.
San Francisco’da kaldığımız sürede Rocket Space, Wework gibi yabancı proje merkezlerinin yanı sıra Türkiye’nin Silikon Vadisindeki tek proje merkezi olan Star Camp’i ziyaret ettik. Facebook, Google, Udemy, Airbnb gibi dünya devi şirketleri; Stanford Üniversitesi’ni gezdik. Ülkemizi Silikon Vadisi’nde temsil eden bazı CEO, yatırımcılar ve çalışanlarla buluştuk. Ayrıca şehrin turistik yerlerini gezdik. Silikon Vadisi’ni ziyaretimiz bize farklı bakış açıları kazandırdı, alternatif yollar kullanabileceğimizi görmemizi sağladı. Network oluşturarak oradan destek alabilme imkânı sağladı. Başta bizim için hayal olan yabancı yatırımcı düşüncesinin gerçeğe dönüşebileceğini gösterdi.’’