LGS yerleştirme sonucunda yapılan algoritma hatası veli ve öğrencileri büyük bir mağduriyet yaşanmasına neden oldu. Peki, veliler ve öğrencilerin temel sıkıntısı bu yıl yaşanan yerleştirme hatası mı, yoksa temelde yatan başka sorunlar mı var? VELİ- DER Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Savaş İnbaşı, kurucu üyesi Yasin Aktaş ve emekli öğretmen Kemal Çolak konu ile ilgili denizlidedahaber.com’a açıklamalarda bulundu.
VELİ- DER Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin Savaş İnbaşı, Türkiye’de %70- 80 oranında eğitimde memnuniyetsizlik olduğuna dikkat çekti. İnbaşı, “Türkiye’de eğitim- öğretim anlamında ağır tahribatlar yaşadık. Bir taneside şu son dönem yaşananlar oldu. Ani bir şekilde özel okullaşma çok hızlandı, sınavlar tüm velilerin kafasını karıştırdı. Artık veliler ve öğrenciler devletin vereceği eğitime güvenmemeye başladı ve özel okullara yöneldi” dedi.
VELİ – DER’in ve diğer demokratik kitle örgütlerinin eğitim sisteminde hatalı görülen ve değişmesi için dava açılan bir çok maddenin değiştirildiğine değinen İnbaşı, “3 okul kriteri kamuoyu baskısı ve verilen hukuki mücadeleler doğrultusunda kalktı. Bununla beraber öncelikli sıkıntı şu istenmeyen okul yazılmamalı. Öğrenci ve veli üzerinde kayıt alanının dışına çıkmayayım diye istenmeyen okul yazma problemi bu da ağır bir baskı oluşturuyor. Veli ve öğrencilerin genel talepleri ise anadolu lisesi kontejanlarının arttırılması” dedi.
VELİ – DER Denizli Şubesi Kurucu Üyelerinden Yasin Aktaş, kontenjan arttırılması talebinin altında nitelik düşmesi gibi durumun olmadığına altını çizdi. Aktaş, “Veli 30 kişilik sınıf kontenjanını 70 kişiye çıkarın demiyor. Diyorlar ki bu ülkede daha çok anadolu lisesine ihtiyaç var. Daha çok fen lisesine ihtiyaç var. Yani benim çocuğumda orada okusun hedefi var. Denizli’de bazı okul türlerinin sayısı gereğinden fazla” dedi.
Eğitimde niteliğin değerli ve önemli olduğunu ifade eden İnbaşı, “Yurttaşlar akademik eğitim istiyor. Siyasi görüşü ne olursa olsun büyük bir çoğunluğu çocuklarının akademik eğitim veren okullarda eğitim ve öğretime devam etmesini istiyor. Neden? Çünkü Türkiye’de şöyle bir durum söz konusu oldu İmam Hatip Anadolu Liselerinden biraz metazoni ile akademik başarı yaratmaya çalışıyor. Devletteki eğitim ve öğretimin niteliğinin düşmesi demek diğer özel kurumlarda niteliğin düşmesi demek. Durumu iyi olan öğrencileri oraya aktarmaya çalışıyor. MEB bir okula öğrenci yönlendirme çalışması yapmaz. MEB tüm eğitim kurumlarına aynı mesafededir, olması gerekeni de budur” dedi.
Akabinde velilerin ve öğrencileri yerleştirmeler konusunda akıllarında soru işaretleri olduğunu diler getiren İnbaşı, “O kadar veli ve öğrenci köşeye sıkışmış durumdaki hala %70 oranında insanların kafasında yerleşememe gibi bir mesele var ama şimdi MEB biz herkesi yerleştireceğiz noktasına getirdi. Tekrar kontenjan tekrar nakil, nakil sayılarını arttırma gibi benzer şeylerle ama tabi bu süreçte. Bir çok öğrenci istemediği yerlere istemediği okullara velililer baskı altında istemediği özel okullara yönlendirdi” dedi.
Bununla beraber şu an ki süreçte yapılanların yeterli sayılabileceğini ekleyen İnbaşı, “LYS Tercih döneminde yapılanlar kısmen yeterli. Biraz da kamuoyunun baskısıyla kısmen yeterli” açıklamasında bulundu.