Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun gereğince 31 Mart 2018 gününe kadar edinilmiş vergi borçlarında yapılandırmaya gidildiğini ; Vergi borcu affı ile beraber borçların gecikme faizleri ve zamlarının silineceğine dikkat çeken AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz;Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin 31 Temmuz Salı günü mesai bitimine kadar başvurularını yapmaları gerektiğini hatırlattı.
Yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen vatandaşların vergi dairelerine gitmeden, www.gib.gov.tr ile e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de müracaatta bulunabileceklerini de belirten Başkan Filiz yaptığı yazılı açıklamada devamla şu uyarılarda bulundu.
“ Yığılma yaşanmaması için vatandaşlarımız son günü beklemeden başvuruda bulunması önem taşımaktaydı. Vergi dairelerine ödemeler ise Eylül ayında yapılacak. Yeniden yapılandırma başvuruları devam ederken, vatandaşların haberlerinin olmadığı borçlarına da dikkat etmeleri gerekiyor. Mükellefler, devlete borcunun bulunup bulunmadığını “www.gib.gov.tr“den ya da Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) mobil uygulamasından sorgulayarak öğrenebiliyor.
Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemeyecek. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50’si tahsil edilmeyecek. Vadesi 31 Aralık 2013’ten önce olan 100 lira ve altındaki borçlar ise başvuru aranmadan silinecek”
Yapılandırma kapsamında başvuran ve peşin ödemeyi seçen mükelleflerin neredeyse vergi borçlarının sadece anaparasını ödeyerek bu fırsattan yararlanabileceklerine de dikkat çeken Başkan Filiz; “ Düzenlemeyle birikmiş vergi borçlarının varsa vergi cezaları silinecek, hesaplanan gecikme faizi ve zamları ise ilgili dönemlerde geçerli Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanarak yeniden yapılandırılacak.Yapılandırılan borçların peşin 1 Ekim 2018’e kadar ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılacak” dedi.
Eylül ayında peşin ödeme yapamayan vatandaşların ise taksitle ödeme seçeneğini kullanabileceklerini de belirten Başkan Filiz; “ Bu durumda da birinci taksiti ödedikten sonra ikinci taksitin ödeme süresinde yani kasım ayında, kalan borcunun tamamını ödeyen mükelleflere de indirim yapılacak. Bu kez Yİ-ÜFE tutarından yüzde 50, idari para cezalarının aslından yüzde 12,5 indirim uygulanacak. Buna göre, ödemelerin peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde yapılması halinde, ödenecek tutarda katsayı artışı olmayacak. Yapılandırılan borçlar, peşin ödemenin yanı sıra 2’şer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 veya 18 taksitle de ödenebilecek. Bu takdirde tercih edilen ödeme süresine göre çeşitli oranlarda katsayı uygulanacak” dedi.
Yapılandırılan borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesinin de mümkün olduğunu söyleyen Başkan Filiz;“ Kredi kartıyla ödemeler, “www.gib.gov.tr“de yer alan internet vergi dairesinden gerçekleştirilecek. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacak” dedi.
Yapılandırmadan yararlanmak için ilk iki taksitin tam ve süresinde ödenmesi gerektiği konusunun önemini vurgulayan Başkan Filiz; “ Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde, yapılandırma hakkının kaybedileceğini de ifade etti.
Başkan Filiz; Kamuoyunda “varlık barışı” olarak bilinen düzenleme kapsamında, yurt dışında bulunan varlıkların da, 30 Kasım’a kadar banka veya aracı kurumlara bildirilmesi halinde bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilebileceğini ve bu düzenlemeden 31 Temmuz’a kadar yararlanılması ve gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi koşuluyla herhangi bir vergi alınmayacağını da sözlerine ekledi.