CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, 24 Haziran seçimlerinde AK Parti tarafından seçim vaadi olarak konuşulan ve ihale ertelemeleri ile gündeme gelen Aydın- Denizli otoyolu hakkında konuştu. Sancar, “Aydın – Denizli Otoyol Projesi’nde kaç araç garantisi verildiği bir an önce açıklanmalıdır?” dedi.
Aydın-Denizli otoyolu ihalesi ile son gelişmeleri yorumlayan Sancar,
‘AKP yıllardır seçim vaatleri arasında yer alan Aydın-Denizli otoyolu, bir türlü başlayamadı. Proje, İzmir-Aydın otoyolunu Denizli ile birleştirecek. Antalya etabı da tamamlandığında İzmir ile Antalya’yı birbirine bağlayacak. Adeta yılan hikayesine dönen otoyol yıllardır seçim malzemesi oluyor. İlk olarak Binali Yıldırım henüz Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı iken 2016 yılında otoyolun müjdesini vermişti. Aydın-Denizli otoyolu, 24 Haziran seçimlerinde de AKP’lilerin başlıca seçim vaatleri arasında yer aldı.
Bağlantı yollarıyla birlikte 168 km’yi bulan projenin ihalesi, ilk olarak Şubat ayında duyurulmuş ve ihalenin 21 Haziran’da yapılacağı ilan edilmişti. Daha sonra ihale 24 Temmuz’a ertelendi. Ancak ihale iki kez daha ertelendi ve kasımın son haftasında yapılabildi.’ dedi.
“GEÇMEDİĞİ YOLA PARA MI ÖDEYECEK?”
İhale ilgili açıklamalarda bulunan CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, “Geçiş ücretlerini açıklayan zihniyet, ne hikmetse işletmeci firmaya kaç garanti araç geçişi verileceğini açıklamıyor. Umarım vatandaşımız hiç geçmediği köprü ve tünellerde olduğu gibi geçmediği otoyol için de para ödemek zorunda kalmaz ve bu yol Deli Dumrul yolu olmaz” dedi.
Yüksek riskli Yap-İşlet-Devret (YİD) modelleriyle devletin adeta yandaş firmalara çalıştığını da kaydeden Sancar sözlerini şöyle sürdürdü:
‘BÖYLE İHALE Mİ OLUR?’
İhalenin yapılış biçimi ve ihale ile ilgili detaylar hakkında ise “Yılan hikayesine çevirdikleri otoyol ihalesi, kendi içinde de soru işaretleri taşıyor. Öyle ki YİD Uygulama Sözleşmesi’nin detayları bilinmiyor. Ulaştırma Bakanlığı araç başına geçiş ücretini 5 Euro Cent olarak açıklıyor ama garanti araç sayısını vermiyor.
Bir YİD sözleşmesi hazırlayacaksınız ve yüklenici firmaya kaç araç geçişi garanti edildiğini saklayacaksınız. Böyle ihale mi olur? Milletin parasını, milletten mi kaçırıyorsunuz? Yerel seçim öncesi göz boyayıp, garanti araç sayısını seçimlerden sonra mı açıklayacaksınız? Ya da Bakan çıkıp ‘Buradan birileri geçecek ama geçmeyen para ödeyecek. Evet, geçmeyen de para ödeyecek’ mi diyecek? Siz vatandaşla dalga mı geçiyorsunuz? Bir an önce sözleşme detaylarını kamuoyuyla paylaşın ve herkes görsün neler yaptığınızı.” ifadeleri il eleştirdi.
‘YAP – İŞLET – DEVRET’LER HAZİNEYİ YUTUYOR
Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen 3 proje için hazinenin, 1 yılda 2 milyar 125 milyon lira ödediğini de hatırlatan Sancar, “Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli yap-işlet-devret modeliyle yaptırıldı. Projeler için vaat edilen araç geçiş sayısına ulaşılamaması nedeniyle devletin kasasından sadece 2017 yılında 2 milyar 125 milyon lirayı işletmeci firmalara ödendi. Madem milyarlarca lira ödeme yapabilecek güçte bir hazineye sahibiz neden aracı işletmeci firmalara bu köprüleri, tünelleri yaptırarak onları zengin ettik? Yap-işlet-devret projeleri iktidara yakın müteahhitleri zengin etmek için bir araç olarak kullanılıyor. Geçmediği yolun, köprünün ücretini vatandaşından alıp, yandaşların kesesine koymaktan utanmıyor musunuz?” ifadesini kullandı.