CHP Denizli Milletvekili Adayı Kazım Arslan, Denizli’deki seçim çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği hastanelerde hemşehrilerine CHP’nin sağlık politikasını açıkladı.
Sağlık hizmetlerinin ücretsiz sağlanması ilkesini benimseyeceğiz. Sağlık hizmetlerinde katılım payı, ilave ücret vb. ödemeleri kaldıracağız. Sağlık hizmeti almak için prim ödemiş olmayı şart olmaktan çıkaracağız, bunu sürekli kılacağız. Aile Sigortası kapsamındaki tüm vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerini Hazine’den karşılayacağız. Bu vatandaşımızın GSS borçlarının tamamını sileceğiz. Kişi başına düşen sağlık personeli sayısını kademeli olarak AB ülkeleri düzeyine çıkaracağız. Hekim ve sağlık personeli dağılımındaki bölgelerarası eşitsizlikleri gidereceğiz.
Hastanelerimizi doktorsuz ve hemşiresiz bırakmayacağız. Hastane ve doktor randevu telefonlarını, sağlık kurumlarına ulaşım için binilen toplu taşıma araçlarını ücretsiz yapacağız. Kademeli sevk sistemini yeniden hayata geçirerek, vatandaşların sevk zinciri içerisinde istedikleri sağlık kuruluşu ve hekime gidebilmelerini sağlayacağız.
Her annenin ihtiyacı olan vitaminleri ücretsiz sağlayacağız. Sağlıklı bir nesil sağlıklı beslenmeden geçer. Bütün doğumların, her yerde ücretsiz ve sağlık personeli yardımıyla gerçekleşmesini temin edeceğiz. Doğumlarda alınan tüm fark ücretlerini kaldıracağız. Aile planlamasına erişimin önündeki engeller kaldıracak, bu hizmetleri isteyen herkese ücretsiz sunacağız.
Bilimsel olarak yararı kanıtlanmamış, halk sağlığını olumsuz etkileyen tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önüne geçeceğiz. Yurttaşlarımıza yaşadıkları yerlere en yakın noktada, yaş gruplarına göre düzenli sağlık kontrolleri ve erken tanı testleri yapacağız. Tüm evlere musluklardan sağlıklı ve içilebilir su verilmesini sağlayacağız. Ücretsiz periyodik aşılamada gerçekleşme oranını % 100’e ulaştıracağız.
Sağlık hizmetlerinden alınan katılım paylarını kaldırarak acil servislerdeki yığılmalara son vereceğiz. Yeşil alan uygulamasını kaldıracak, acil servis hizmetlerini ücretsiz hale getireceğiz. Aile Sağlığı Merkezleri’nde, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile etkili tanı ve tedavi olanaklarını sağlayacağız. Büyük ölçekteki Aile Sağlığı Merkezleri’nde, diş hekimleri, laboratuvar uzmanları ve diğer uzmanların da görev yapmasını sağlayacağız. Aile hekimlerini yeniden devlet memuru olarak atayacağız. Aile hekimi başına düşen yurttaş sayısını beş yıl içerisinde yarıya düşüreceğiz. Aile hekimlerinin birincil görevlerinin aşılama, gebe takibi, bebek takibi, kronik hastalıkların takibi ve hasta muayenesi olmasını sağlayacağız. Her 100 bin kişi için bir tane 7/24 çalışacak Kamu Tıp Merkezi açacağız. Kent merkezlerindeki hastaneleri kapatmayacak, bu hastanelerin altyapı ve insan kaynaklarını geliştireceğiz, doktorların her hastaya en az 15 dakika zaman ayırmalarını sağlayacağız.
Biz, Şehir Hastanelerini üniversite hastanelerine dönüştüreceğiz ve uzun süreli tedavi gerektiren kronik hastalıklarda sağlık hizmetlerini bu hastanelerde vereceğiz. Oysa onlar Hazine garantili şehir hastanesi projelerine 2018 yılı bütçesinden 2.6 milyar TL ödemeye kalkıyor, yazıktır. Sağlık hizmeti veren şehir hastanelerini ülkeye ve vatandaşa yük olmaktan çıkaracağız. Sağlık Bakanlığının şehir hastanesi modelinde ödenecek parayı, kira bedellerinin gerçek ayrıntılarını sürekli gizlemesi, ortada büyük bir yolsuzluk ve rant düzeninin olduğunun kanıtıdır. Bunu açık bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız ve gerçekleri anlatacağız. Sadece Ankara-Bilkent Şehir Hastanesi’ne 25 yıl içinde ödenecek para daha bugünden 23.4 milyar TL ise bu modeli baştan değiştirmenin zamanıdır. Bu çok yanlış bir modeldir, hem halkımızın sağlığını hem de ülkemizin kaynaklarını heba etmeyeceğiz.
“Kaç hasta baktın” anlayışına dayanan ve körelmiş performans sistemini değiştirip niteliğe bakacak yeni düzenleme getireceğiz. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı hakkı tanıyacağız. Ek ödemelerini iki katına çıkaracak, maaş ve emekliliklerine yansıtacağız.
Hemşirelere 3600 ek gösterge vereceğiz. Başta eğitim ve araştırma hastaneleri olmak üzere tüm kamu sağlık kurumlarında ücretleri genel bütçeden karşılayacağız. Doktor ve sağlık çalışanlarının emekli maaşlarını üst düzey kamu personeli emekli maaşı seviyesine getireceğiz. Sağlık alanındaki personel açığını süratle kapatacağız. Nöbetçi eczanelerin güvenliğini devlet sağlayacak.
Her bölgeye, nüfus yoğunluğuna ve ihtiyaca göre tam donanımlı uzmanlaşmış sağlık merkezleri ve branş hastaneleri kuracağız. Hasta yataklarının tamamını birinci sınıf hasta yatağına yükselteceğiz. Ulusal İlaç Politikamızla, eşdeğer ilaç uygulamasından doğan mağduriyetleri gidereceğiz. Kanser ilaçları başta olmak üzere, ilaca erişimin önündeki tüm engelleri kaldıracağız. Yaygın kullanılmayan ilaçları tek elden ithal ederek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Yerli ilaç endüstrisini teşvik edeceğiz. İlaç ve aşı konusunda dışa bağımlılığı kademeli şekilde azaltacağız. Tıbbi bilgi sistemleri ve cihaz yazılımları gibi bilişim teknolojilerinin ülkemizde üretilmesini sağlayacağız. Üniversite, sanayi ve devlet arasında iş birliğini destekleyerek tıp teknoparkları sistemi kuracağız. Tıbbi yüksek teknoloji ürünlerinin üretimi için teşvik vereceğiz. Tıp eğitimini ve sağlık personeli eğitimini Avrupa standartlarına çıkartacağız, okuyan gençlerimizin bu yöndeki tercihlerini arttıracağız.