Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün açılıyor. Yeni yasama döneminin başlaması ile birlikte en çok merak edilen konu da özellikle seçim döneminde vaatler arasında yer alan Ceza İnfaz Kanunu ile ilgili değişikler yaşanıp yaşanmayacağı oldu.
Yargı reformu kapsamında önümüzdeki günlerde Meclis bazı değişiklikler yapacak. Değişikliklerden bir kısmının da ceza infaz rejimi ile ilgili olacağı tahmin ediliyor. Ancak infaz rejimi düzenlemesinden bir genel af olarak bahsetmek mümkün değil. Bu nedenle ceza infaz rejimi değişikliği sonrası bazı suçlardan hüküm giymiş kişiler içeride bulunma sürelerinde yaşanacak değişiklik sonrası tahliye olabilir. Konuyla ilgili ilk bilgiler geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti. Af yasasında son durum
Meclis bugün açılıyor. TBMM’nin yeni yasama dönemi başladıktan sonra çalışmaların belirli bir aşamaya getirilerek konunun Meclis’e gelebileceği söylenebilir. Bunun için de en erken tarih Ekim 2019 olabilir.
Af yasasında son durum ne?
Çalışma bir af niteliğinde değil, Şartlı salıverilme ve Denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.
Yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak.
Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66’sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50’ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Çalışmada çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.
Yargı sisteminde yeni düzenlemeler öngören 1. Yargı Paketi kanun teklifi, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 68 maddelik taslak metin özü korunarak 39 maddeye indirildi. Pakete “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” ifadesi ekleniyor. Bir diğer deyişle yeni pakette haber verme sınırlarını aşmayan eleştiri/haber artık suç değil.