TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonunun Denizli’de gerçekleştirdiği ve sektörün tüm paydaşlarını buluşturduğu toplantıyı değerlendiren AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, “Toplantıda iyi bir işbirliği ortamı yakalandı. Sorunların çözümü için herkes elini taşın altına koyacak. Biz de siyasi irade olarak, her ne pahasına olursa olsun, üzüm üreticilerimizin haklarını sonuna kadar korumak adına üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz” dedi.
TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu’nun sektör paydaşlarıyla buluşarak sorunları tespit etmek için başlattığı zirve maratonu Denizli’den başladı. AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in başkanlığında ve komisyon üyelerinin katılımıyla Denizli’de toplanan Araştırma Komisyonu üreticiler ve sektör paydaşlarıyla bir araya geldi.
Aynı zamanda Araştırma Komisyonunun üyesi olan Denizli Milletvekili Şahin Tin’in ve Denizli Ticaret Borsasının ev sahipliğinde Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in başkanlığında yapılan toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Komisyon Üyeleri Denizli Milletvekili Şahin Tin, Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Kütahya Milletvekili Ahmet Tan, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Denizli Valisi Hasan Karahan, Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, üzüm üreticileri, tüccarlar, ziraat odası ve üretici birlikleri, kooperatif temsilcileri, şarap ve sirke üreticileri, pazarlama kolunda faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri katıldı.
Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonunun çalışmalarına ve Denizli’de yapılan zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin; “Komisyonumuzun aldığı karar gereği Türkiye genelinde ve özellikle de Denizli, Manisa ve İzmir gibi üzüm üreticilerinin yoğunluklu olduğu bölgelerde istişare toplantıları gerçekleştirmek için yola çıktık. Toplantıların ilkini Denizli’de gerçekleştirdik. Denizli’mizde, Ziraat Odası, Borsa ve Kooperatifler, Birlikler olarak çiftçilerimizle ve şarap üreticilerimizle birlikte burada sektör paydaşlarının karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini not aldık. Dileğimiz o ki, yapılan bu çalışmalar neticesinde üzüm üreticilerimizin, tarımla uğraşan çiftçimizin yararına güzel kararlar alınır. Bu anlamda buluşmalar sayesinde bağ alanları ile üzüm sektöründe yaşanan gelişmeleri hep birlikte paydaşlarıyla değerlendirme fırsatı buluyoruz. Bu vesileyle toplantıya ev sahipliği yapmasından dolayı Ticaret Borsamıza ve İbrahim Tefenlili başkanımıza teşekkür ediyorum. Üreticilerimiz ve sektör açısından toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili ise yaptığı değerlendirmede Denizli’nin bağcılık için son derece uygun ekolojik bir yapıya sahip olduğunu söyledi. Başkan Tefenlili; “Denizli’mizde yaklaşık 125 çeşit bitkisel ürün yetiştirilmektedir. Bu ürünlerin içinde en önemlilerinden bir tanesi üzümdür. Susuz alanlarda şaraplık üzüm çeşitleri, sulanan alanlarda sofralık üzüm çeşitleri, hem sulanan hem de susuz alanlarda ise kurutmalık üzüm üretilmektedir. Denizli ilimizin üzüm üretim haritasına baktığımızda Çal, Bekilli, Güney ve Baklan ilçelerimizde şaraplık üzüm üretimi, Buldan, Sarayköy, Pamukkale ve Honaz ilçelerimizde ise sofralık üzüm yetiştirilmektedir. Ülkemiz, şarap ihracatından 10 Milyon dolar, tazesi, kurusu tüm üzüm ihracatından ise 500 Milyon dolar gelir elde etmektedir. Denizli olarak biz de üzüm sektöründeki payımızı daha yükseklere taşıyabilir ve daha yüksek gelirler elde edebiliriz. Bu anlamda toplantılarımızda üreticilerimizin ve sektör temsilcilerinin tespit ettiği ya da yaşadığı sorunları ifade etmesi çözüme ulaşılması anlamında büyük önem taşıyor. İnşallah neticesi üretime olumlu katkı sağlayacak olan verimli sonuçları hep birlikte ilerleyen süreçte göreceğiz. Böylesi önemli bir sektör toplantısının ilimizin ev sahipliğinde yapılmasına imkân tanıyan Milletvekilimiz Şahin Tin beye teşekkür ediyorum” dedi.
Araştırma Komisyonunun toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dünya kuru üzüm ticaretinin yüzde 25’ini Türkiye’nin yaptığını, bu alanda Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu vurguladı. Türkiye için zeytin, incir, fındık ve üzüm gibi birkaç ‘hassas ve milli’ ürününün olduğuna dikkat çeken Bakan Zeybekci, bu alanlardaki üretimin her zaman desteklenmesi ve üreticinin korunması gerektiğinin altını çizdi. Avrupa Birliği’ne, Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamı dışında kalması nedeniyle üzüm ihracatı yapılamadığını hatırlatan Bakan Zeybekci, AB ile 2014 yılında başlattıkları Gümrük Birliği’nin güncellenmesi görüşmelerine tarım ve gıdanın dahil edilmesi hususunda anlaştıklarını belirterek, “Süreç 2016 yılında biraz farklılaştı, ancak 2018 yılı içinde olumlu gelişmeler bekleniyor. AB, Türk yaş üzümleriyle buluşacak ve tadıyla, lezzetiyle sofralarına ulaşacak. Bu olduktan sonra bir daha oradan çıkmayız. Bu gelişmeyi muhtemelen 2018-2019 yılı içinde çok net bir şekilde duyacaksınız” dedi.