enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4932
EURO
36,2587
ALTIN
2.962,01
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
23°C
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
11°C

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde Hastaları Ziyaret Ettiler

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde Hastaları Ziyaret Ettiler
08.05.2018
A+
A-

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi’ne ziyaret gerçekleştirilerek, merkezde tedavi gören hastalarla birlikte pasta kesildi ve talasemi hastalığının önemine dikkat çekildi.   

 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nde Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi’nde tedavi gören hastalara yönelik etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcıları Uz. Dr. Fatma Aydeniz Ozansoy ve Ahmet Alper Tatcı, Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mehmet Erkaleli ve Denizli Talasemi Derneği Başkanı Turgay Besim katıldı.  Ziyarette serviste tedavi gören hastalara geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu ve hastalarla birlikte pasta kesildi.

”Hasta olanlarda genelde kansızlık görülür”

Merkez ziyareti sırasında Talasemi Merkezi Sorumlu Hekimi olan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uz. Dr. Selin Güler Talasemi merkezi hakkında bilgiler verdi.  Güler talasemi yani Akdeniz anemisinin kalıtsal geçiş gösteren önlenebilir bir kansızlık hastalığı olduğunu genellikle bir yaşından önce solukluk, dalak büyüklüğü ve gelişme geriliği ile kendisini gösterdiğini söyledi. Güler; “Talasemi taşıyıcıları sağlıklı görünen, hasta olmayan fakat hastalığı taşıyan ve çocuklarına geçirebilme ihtimali olan kişilerdir. Hastalığın ortaya çıkması için anne ve babanın her ikisinin de taşıyıcı olması gerekir. Taşıyıcılık evlenmeye engel değildir. Ancak iki taşıyıcının evlenmesi halinde gebeliğin ilk aylarında doğum öncesi tanı yapılabilir. Genetik bilimindeki gelişmeler; tüp bebek yöntemleriyle geliştirilen embriyolarda genetik incelemeler yapılmasına olanak tanır. Embriyoda genetik tanı olarak bilinen Preimplantasyon Genetik Tanı adı verilen yöntemle hastalık saptanmayan embriyolar, anneye transfer edilerek, taşıyıcı çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olması sağlanabilir. Hasta olanlarda ise ağır kansızlık vardır; anne, baba ve çocuğun tam kan sayımı, hemoglobin elektroforezi ve genetik tetkikleri yapılarak kesin tanı konur” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.