Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk, Denizli’de sigara ve madde kullanımıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Denizli’de gençler arasında sigara ve madde bağımlılığı ile ilgili Deda Haber’e konuştu. Denizli İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Berna Öztürk uyuşturucu kullanım oranlarıyla ilgili, “Fiyatları uygun olduğu için alınabiliyor. Her yerde satılıyor. 18 yaş altına satılamıyor, ama 18 yaşındaki herkes parayı verdiği zaman alabiliyor. Sağlık Bakanlığı bununla ilgili çok ciddi tedbirler aldı. Biliyorsunuz artık kapalı ortamlarda sigara içilmiyor. Ve buna da son derece uyum sağlandı. Kontrollerle denetimleri de hızlı bir şekilde devam ediyor. Ama buna rağmen gençler sigaraya çok kolay ulaşabiliyorlar. Sağlık Bakanlığının gençler üzerine yapmış olduğu bir araştırma var. Çok acı bir şekilde görüyoruz ki, Denizli olarak biz Türkiye ortalamasının üstündeyiz. 18 yaş altı gençlerde ne kadar sigara kullanıyor diye baktığımızda Türkiye ortalaması yüzde 7,7 iken, Denizli’de ise bu oran yüzde 10.3’tür. Bu oran gerçekten yüksek. Maalesef Türkiye sıralamasında 13. sıradayız. Bu da gençlerde yaygın olarak kullanıldığını gösteriyor.” dedi.
Sigara bırakma konusuna aktif çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Uzm. Dr. Berna Öztürk, “Denizli’de sigara bırakma poliklinikleri uzun yıllardır var. Bugün dönüp baktığımızda Denizli Devlet Hastanesi, Servergazi Hastanesi, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi, Acıpayam, Tavas, Çivril ve Kale’de sigara bırakma polikliniklerimiz var. Üstelik sigara bırakma ile ilgili medikal tedaviler devlet tarafından ücretsiz karşılanıyor. Sigarayı bırakmak isteyen kişiye tedavi uygulanıyor. Bir kişinin niyeti yoksa ona sigarayı bıraktırmanız çok zor. Önce kişi kendisi bırakmayı isteyecek. Bize başvurduklarında, önce hekimlerimizle birlikte sohbet ortamında, uzun vakit ayırıyoruz. Önce bağımlılık düzeyini tespit ediyoruz. Ona göre nasıl bir tedavi yolu izleyeceğimize karar veriyoruz. Eğer ilaç tedavisi gerekli ise ilaçları ücretsiz olarak o gün oradan veriyoruz. Nasıl kullanacağını anlatıyoruz. Daha sonra belli aralıklarla kişiler bize kontrole geliyor. Daha sonra da biz onları takip ediyoruz. Kısa dönem başarılarımız çok yüksek. Uzun vadede de hastalarımız kontrol etmeye devam ediyoruz. Hastalar bizi bıraksa biz onları bırakmıyoruz. Evlerine telefon ediyoruz. Hala içip içmediklerini soruyoruz. Sigara ile mücadele bu şekilde devam ediyor.” açıklamalarında bulundu.
İl Sağlık Müdürü Öztürk madde bağımlılığı tedavisinin uzun bir süreç olduğunu söyleyerek, “Diğer taraftan alkol ve madde bağımlılığının tedavisi için Denizli çok şanslı bir şehir. Denizli Devlet Hastanesinde yıllardır devam eden bir Amatem servisimiz var. Alkol ve madde bağımlısı kişilere yatarak tedavi sağlıyoruz. Bağımlılıktan kurtulmak çok kolay değil. Madde bağımlılığında başarı şansları çok yüksek değil. O yüzden bu tedaviler uzun süreli oluyor. Ancak alkol ve madde kullanan bir kişiyi burada istediğiniz kadar tedavi edin, kişi aynı sosyal ortamına döndüğünde, eğer arkadaş çevresinde bu maddeler kullanılıyorsa, kişinin yeniden uyuşturucuya başlama ihtimali çok yüksek. Bunun için öncelikle sosyal ortam değişikliği gereklidir. Aileleri bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Yine Pamukkale Üniversitemizin bünyesinde 2015 yılında kurulan bir Amatem servisimiz var. Orada da yatarak tedavi devam ediyor. Yani biz öncelikle eğitim diyoruz. Kişiler bu madde ile hiç tanışmamalı, eğer tanıştıysa da Sağlık Bakanlığı, olarak tüm kurumlarla iş birliği içinde mücadelemizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.
Gençlerin hobi sahibi olması onları uyuşturucuyla tanışmalarını engelleyeceğini söyleyen Öztürk, “Bir uğraşı, bir hedefi olan genç, böyle bir maddeye sarılmaz. Böyle bir maddeye genellikle özgüveni düşük olduğunda, kendini problemli hissettiğinde, bir hedefi olmadığında, bir uğraşı olmadığında böyle bir maddeye kapılmak çok daha kolaydır. Ama spor yaptığınızı düşünün. Spor hem sağlıktır hem de bir hedefiniz vardır. Bir takıma girmeye çalışıyorsunuz, kupa var, maç var, heyecan var. Zaten böyle bir hedefi olan kimse maddeye başlamaya ihtiyaç duymaz. Genellikle yalnızlık hisseden, ailevi ve psikolojik sorunları olan gençler madde kullanımına daha meyilli olurlar. O yüzden kesinlikle spor, müzik gibi uğraşlar; her türlü sosyal faaliyet, etkinlikler, çalışmalar gençleri bu tür maddelerden uzak tutacaktır.” dedi.
Uyuşturucuyla mücadele konusunda yerel kurumlarla birlikte çalışmalarda bulunduklarını belirten Öztürk; “Öncelikle Milli Eğitim ile birlikte çalışıyoruz. Düzenli bir şekilde bütün Milli Eğitim okullarında devam eden sigara ve sigaranın zararları ile ilgili eğitimlerimiz var. Orada alkol ve maddeye de değiniyoruz. Birinci paydaş kurumumuz Milli Eğitim. Bu konuda da gayet iyi gidiyoruz. Bunun dışında belediyelerle iş birliği yapabiliyoruz. Onlarla birlikte sportif faaliyetlerde bizden destek istediklerinde onlara destek veriyoruz. Biz bütün kurumlara açığız. Onun dışında eğitim isteyen bazı kurumlar oluyor. Bütün kurumlara gidiyoruz. Bu konuda en büyük destekçimiz Sayın Valimiz. Valilikte bir komisyonumuz var. Çevre Şehircilikten tutun, Milli Eğitime, Tarım İl Müdürlüğüne kadar birçok temsilcinin katıldığı, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, Yeşilay Derneği’nin katıldığı. Burada projeler yapıyoruz. Çalışmaları yürütüyoruz. Şehirde ki raporları alıyoruz. Emniyet ile Jandarma iş birliği yapıyoruz. Bütün kurumlarla birlikte çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.