enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5539
EURO
36,0820
ALTIN
2.990,31
BIST
9.505,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Açık
13°C

Denizli’de ilkokula başlayan öğrencilerin yüzde 99’u işitme taramasından geçti

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen işitme tarama programları kapsamında Denizli’de 2018 yılında 11 bin 984 yenidoğan bebeğe işitme tarama testi yapılırken, yine 2018 yılında Okul Çağı İşitme Tarama programı kapsamında ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin de yüzde 99’u taramadan geçti.

Denizli’de ilkokula başlayan öğrencilerin yüzde 99’u işitme taramasından geçti
27.09.2019
A+
A-

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de 2008 yılından bu yana tüm illerde Yenidoğan İşitme Tarama programının yürütüldüğünü, ve yapılan işitme taramalarıyla işitme engelli doğan bebeğin erken dönemde tespit edilmesinin amaçlandığını söyleyen Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk,  ; “Doğumsal işitme kaybı dünyada en sık görülen doğumsal nörolojik rahatsızlıktır. Zamanında teşhis edilmemiş işitme kayıpları ileriki zamanlarda çocuğu ve ailesinin yaşam kalitesini belirgin olarak bozmaktadır. İşitme tarama testi yapılmadığında mevcut işitme kaybı, konuşmada gecikme olana dek belirti vermeyebilir. Yenidoğan bebeklerde olası bir işitme kaybının saptanıp gerekli müdahalenin zamanında yapılmaması halinde bebekte dil gelişimi ve buna bağlı olarak konuşma, sosyal ve davranışsal gelişimi etkilenmekte bu durum işitme kaybı olan çocukların yaşıtlarından geri kalmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığımız tarafından yenidoğanlarda taburcu olmadan önce işitme tarama testlerinin yapılması, ilk bir ayda tarama testlerinin tamamlanması, ilk 3 ayda işitme kaybı olan bebeklerin tanılarının konması, 6 ayda da işitme kaybı tanısı almış cihaz ihtiyacı olan bebeklerin cihazlandırılarak rehabilitasyonlarının sağlanması amaçlanmaktadır. Denizli’de de 2018 yılında 11 bin 984 yenidoğan bebeğimiz taramadan geçirilmiştir. 2019 yılında da tarama çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir” dedi.

İşitme kayıplarının çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama programına 2015 yılının sonunda Okul Çağı İşitme Tarama programı da eklenerek ilköğretim 1. Sınıfta yer alan çocuklar taramadan geçmektedir. İşitme kayıpları enfeksiyonlar, genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir.  Çocuklardaki işitme kaybında gerekli tıbbi destek sağlanmazsa okul başarısını olumsuz etkilemektedir. Denizli’de okul çağı işitme tarama programı kapsamında merkez ve ilçeler dahil olmak üzere tüm okullarımız her yeni eğitim-öğretim yılında bir program dahilinde ziyaret edilerek, ilkokul birinci sınıf öğrencilerine işitme tarama testi uygulanmaktadır. İlimizde de bu çalışmalar kapsamında 2018 yılında yüzde 99’a ulaşan tarama ile ilkokul birinci sınıftaki her çocuğa ulaşılarak, işitme tarama testi yapılmış, tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olan çocuklar tanı ve tedavi süreci için ilgili uzmanlara yönlendirilmiştir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.