Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş gebelikte hastaların internet ve çevrelerinden öğrendikleri bilgileri doğru olarak kabul ettiklerini fakat bu bilgilerin her zaman doğruyu yansıtmadığını söyledi.
Günümüzün hastalığı internet. Her alanda olduğu gibi sağlıkta da kendisinden söz ettiriyor. Hastaneye gelmek ve işin uzmanına danışmak yerine internetten öğrenilen bilgiler hemen özümseniyor. Peki gebelik döneminde yapılan en büyük yanlışlar nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Murat Gökhan Kinaş madde madde yapılan yanlışları sıraladı;
1.Gebelik öncesinde doktora gitmeme gerek yok: Gebelik takibinin gebelik ile beraber başladığı kanısı yanlıştır. Sağlıklı bir gebelik için mutlaka hekiminize en az 2-3 ay öncesinde bazı gerekli tedbirlerin alınması ve bazı takviyelerin başlanması için başvurmanız gerekmektedir.
2.Gebe kalmadan herhangi bir ilaç takviyesi veya diyetime dikkat etmeme gerek yok: Gebelik öncesi folik asit takviyesine başlanmalıdır. Bunun dışında herhangi bir risk yok ise multivitamin gibi besin takviyeleri almaya gerek yoktur. Özellikle A vitamininin fazla alınmasından kaçınılmalıdır.
3.Yeni adet gördüm gebe olamam: Hastalarımızda adet ile vajinal kanama arasında kavram karmaşası vardır. Adet bir döngüye verilen isimdir ve bu döngünün bir parçası vajinal kanamadır. Ama her vajinal kanama sadece adet döngüsünde olmaz. Erken gebelikte de kanama olabilir.
4.Adetim kesildi gebe kalamam: Hastalarımız adet görmeme durumunu hemen menopoz ile ilişkilendirirler. Hâlbulki menopoza girmeyen bir hasta da uzun süre adet görmeyebilir. Tabi ki bunun da altta yatan başka sebepleri vardır. Menopoz için yumurtalık rezervinin laboratuvar tetkiklerinde de gösterilerek teyit edilmesi gerekir. Yumurtalık rezervi normal ise hastada gebelik oluşma olasılığı vardır.
5.Yakınım bir şikayetim olmadığı müddetçe doktora gitmememi söyledi: Yakınınıza çok selamlar olsun. Fakat gebeliği bir hastalık gibi düşünüp şikayetiniz olduğunda doktora başvurmanız büyük sıkıntılara yol açabilir. Gebelik durumu, rutin olarak sağlık kontrollerini yaptırdığınız durumlar gibi düşünün. Bazı tetkiklerin gebelikte yapıldığı zamanlar vardır. Bu tarihleri kaçırdığınızda geriye dönük o tetkikler yapılmamaktadır. Bu nedenle doktorunuzun tavsiye ettiği dönemlerde gelmelisiniz.
6.Gebelik öncesi veya gebelikte aşı yapılması hem zararlıdır, hem de gerek yoktur: Bir başka yanlış ve ya eksik bilgiye sahip olunan durum aşılanma durumudur. Gebelik öncesi kızamıkçık ve suçiçeği bağışıklığı araştırılmalı, eksik ise gerekli aşılanma yapılmalıdır. Canlı aşılar gebelikten 1 ay öncesine kadar yapılabilir.Gerekli aşıların gebelik öncesi ve gebelikteki aşıların yapılması anneyi ve bebeği zararlı enfeksiyonlardan korur ve bebekte oluşacak zararları önler.
7.Soğuk algınlığının gebeliğe zararı olmaz, zaten tedavisi de yokmuş: Soğuk algınlığının etkeni influenza virüsüdür. İnfluenza virüsünün birçok tipi bulunmaktadır. Bazı tiplerinin bebeğe geçtiği gösterilmiştir. Soğuk algınlığında esas dikkate alınması gereken korunmadır.
8.Emzirme gebe kalmamı engeller, kalsam bile emzirmeye devam edebilirim: Emziren bayanlar gebe kalmayacaklarını düşünürler ve korunmazlar. Emziren kişilerde düzenli emzirme varsa (4-6 saat aralıklarla), sadece anne sütü ile besliyorsa, adet görmüyorsa ve ilk 6 aylık dönemde ise emzirme %98 korur. Bunun dışında hastada gebelik oluşma riski mevcuttur.
9.Gebelikte spor yapmak bebeğime zarar verir: Gebelikte egzersiz yapılmasını hemen hemen tüm dernekler önermektedir. Egzersizin gebeliğin oluşturduğu rahatsızlıklara ve doğum üzerine birçok iyileştirici etkisi mevcuttur. Ayrıca spordan önce mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Genellikle yapılması önerilen sporlar; yürüme, yüzme, statik bisiklet binme, hafif aerobik, ağır olmayan pilates egzersizidir.
10.Önceki gebeliğimde bu tahlilleri yaptırdım bir şey çıkmadı o yüzden bu sefer yaptırmayacağım: Keşke sağlığımız yaşamımızın her döneminde sabit olsa (sağlıklı dönemi kast ediyorum tabi). Ama sağlığımız yaşımıza, bulunduğumuz duruma( gebelik gibi), çevreye, duygu durumumuz gibi etkenlere göre değişiklik göstermektedir. O yüzden tetkikleri önceden yaptırıp sonucu iyi çıksa da bu ömür boyu öyle devam edecek anlamına gelmez.
11.Gebelikte cinsel ilişki zararlıdır: Gebelikte herhangi bir risk faktörü yoksa cinsel ilişki kısıtlaması yoktur.
12.Gebelikte uzun yolculuklar yapamam: Gebelikte herhangi bir risk faktörü yok ise araba ve uçak ile yolculuğa çıkılabilinir. Sadece son haftalarda yolculuktan kaçınılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken hem uçakta hem arabada zaman zaman ya yürünmeli ya da ayak ve bacaklar hareket ettirilmelidir.
13.Deli miyim ben hamile iken bebeğimle konuşayım: Hiç endişelenmeyin konuşursanız hem deli olmazsınız hem de kimse size deli demez. Yapılan çalışmalar gebeliğin 16. haftasından sonra bebeğin yavaş yavaş duymaya başladığını göstermiştir. Tabi bebeğin duyduğu ses bizim işittiklerimiz gibi olmaz. Ses bebeğe daha boğuk ulaşır. Yine yapılan bazı çalışmalarda bebeğin annenin sesini duyduğunda kalp atışının hızlandığı ve o yöne doğru başını çevirdiği gözlenmiştir. O nedenle bebeğin anne sesine alışması için bol bol konuşmanın bebeği doğduğunda dış ortama daha çabuk alışmasına katkıda bulunacaktır.