enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4849
EURO
36,2385
ALTIN
2.960,90
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
21°C
Denizli
21°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
22°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
10°C
Pazar Açık
10°C

FLORÜR VERNİK UYGULAMASI ZARARLI DEĞİL

Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, okullarda uygulanan florlu vernik uygulamasının zararı olmadığını belirterek, diş hekimlerinin de diş sağlığı için 3 yaşından itibaren çocuklara flor uygulaması yaptıklarını söyledi.

FLORÜR VERNİK UYGULAMASI ZARARLI DEĞİL
07.11.2018
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı’nın diş çürüklerine karşı okullarda başlattığı ‘florlu vernik’ uygulaması Denizli’de ve ilçe okullarda da uygulanıyor. Florlu verniğin beyine zarar verdiği ilgili yayılan haberlerden dolayı ailelerin kafası oldukça karışık. Bu konuyu Deda Haber olarak Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol’a sorduk. Akyol, “Diş sağlığında flor uygulamasına 3 yaşından itibaren başlanmaktadır. Okullarda uygulanan florlu vernik uygulamasını Diş Hekimleri Odası olarak destekliyoruz, doğru bir uygulamadır. Florür sanıldığı gibi zararlı değildir. Zararlı olduğuna dair gerek sosyal medya da yer alan bilgiler gerek internette yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

“Florun Diş Çürümesine Karşı Direnci Artırır”

Akyol florun diş çürümelerine karşı direnci artırdığını belirterek, “Diş yüzeylerine flor uygulamasının çürüklere karşı direnç kazanmada oldukça etkili bir yöntem olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 4 ayda bir flor uygulaması çürük oluşumunu engellemek açısından oldukça faydalıdır. Bu uygulama diş yüzeylerine yapıldığından, sistemik bir uygulama olduğundan ve arta kalan flor tükürük emici ile ağızdan alındığından çocukların sağlığı açısından herhangi bir zarar teşkil etmez. Çürük riski yüksek bireylerde 4 ayda bir, ağız hijyeni iyi olan bireylerde ise 6 ayda bir kez flor uygulaması yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Çürüğü Önler, Çürük Lezyonları Durdurur”

Florun faydalarını anlatan Musa Akyol, “Florun çürük önleyici etkisi sürekli olarak ağız ortamında ve dişler etrafında bulunmaları ve dişlerle temas etmelerinden kaynaklanır. Ağız ortamında sürekli olarak flor bulunması ile dişlerin harabiyetine yol  açan çürük  asitlerinin oluşumu engellenir ve dişlerin bu asitlerden etkilenmemesi sağlanır. Yapısında Flor bulunan diş macunu, gargara, cila ve jellerin koruyucu etkileri aynıdır. Sağlam diş yüzeylerinin çürümesini engeller, başlamış olan çürük lezyonlarını durdurur ve erimeye başlamış olan diş minesini tamir ederler” diye konuştu.

“Çocuğunuzun Çürük diş sayısı çoksa hekime başvurun”

Çocuklarda diş çürümesinin çok olduğu durumlarda diş hekimine başvurmak gerektiğini söyleyen Akyol, “Dişlerinin çürüme riski bulunmayan çocuklarda ağız sağlığının korunması için dişlerin günde iki kez florlu  diş  macunu  ile  fırçalanması  yeterlidir.  Diğer flor tedavilerine gerek yoktur. Ancak çürük riski  yüksek  çocuklarda  dişlerin  sadece  florlu  diş  macunu  ile fırçalanması ile çürümesi önlenemez. Bu  tür  çocuklarda   muhakkak   gargara, jel, cila   gibi   diğer   flor   tedavileri   de uygulanmalıdır. Çocuğunuzun dişleri çürümeye başlamış ve çürük riski yüksek grupta ise bir diş hekimine danışmanız gerekmektedir. Çocuğa uygulanacak ilave flor tedavisi çürük riski esas alınarak diş hekimi tarafından planlanmalıdır. Çürük riski bulunmayan çocuklarda ilave flor tedavisine gerek yoktur” açıklamasında bulundu.

Haber: Ayşe Selçuk KAĞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.