enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3061
EURO
37,1912
ALTIN
3.018,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
23°C
Denizli
23°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Açık
20°C

İl Sağlık Müdürü Öztürk: Denizli Sağlıklı Olsun

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Denizli’de görev yapan basın mensuplarına Denizli’deki sağlık hizmetleri ve 2018 yılı dönemine ait sağlık çalışmalarının değerlendirildiği kahvaltı düzenlendi.

İl Sağlık Müdürü Öztürk: Denizli Sağlıklı Olsun
17.01.2019
A+
A-

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk’e organziasyon için teşekkür ederek “Denizli sağlık anlamında gerçekten Ege Bölgesinde önemli merkezlerden birisi durumunda ve birçok olanağımız var. Denizlili insanları sağlık anlamında şanslı görüyorum. İl Sağlık Müdürlüğü, halk sağlığı anlamında önemli işlere imza atıyor. İlçelerde göz taraması, diş taraması benim önemsediğim çalışmalardandı, yine geçen sene uyguladıkları pembe şehir projeleri de Denizli’nin tekstil şehri olmasından dolayı çok önemliydi. Çünkü tekstilde çalışan çok fazla kadınımız var. Sahaya kadar inip kadınlara taramaların anlatılması ve yapılmasını sağlamalarını önemsiyorum ve bu çalışmalarında kendilerine başarılar dilerim” şeklinde konuştu.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle takip eden hafta da hem basın mensupları ile bir araya gelmek hem de 2018 yılında sağlık alanında yapılanları  gözden geçirmek amacıyla kahvaltı düzenlediklerini söyledi ve şöyle konuştu: “Denizli 1 milyon nüfuslu oldukça büyük bir şehrimiz ve bugün 7 bin 226’sı kamu ve geri kalanı üniversite ile özel sağlık tesislerinde olmak üzere 13 bin 334 personelle halkımıza sağlık hizmeti sunuyoruz. Özellikle hekim sayımızı vurgulayacak olursak kamuda 468 uzman hekim ve 451 pratisyen hekimimiz ile pek çok yan dalda hizmet veren çok güçlü bir sağlık ordusuna sahibiz. Kamuda 10 devlet hastanesi, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Güney, Çardak ve Serinhisar’da toplam 3 entegre devlet hastanesi ile Pamukkale Üniversitesi ve 9 özel hastane ile birlikte Denizli’de 3.321 yatakla sağlık hizmeti sunuyoruz. Şu anda ilimizde nüfusa oranla bir yatak sıkıntısı yaşadığımızı söyleyemeyiz. Mevcut yatakların % 52’si kamuda, % 24’ü Üniversitede ve % 24’ü de özel sektörde bulunuyor. Yine herkesin özellikle merak ettiği yoğun bakımlar; İl geneli 524 yoğun bakım yatağımız var (236 özel, 187 kamu, 101 üniversitede). 1.862 nitelikli yatak sayısı ile Denizli’de nitelikli yatak oranımız % 67’lerdedir. İl geneli yoğun bakım yatak sayımızın yanı sıra, yoğun bakımların etkili ve verimli kullanılabilmesi amacıyla Bakanlığımız hedefleri doğrultusunda 2017 yılında Denizli DH başta olmak üzere, Acıpayam, Çivril, Tavas’ta toplam 65 yataklı palyatif bakım merkezlerimiz açılmışken 2018 yılında Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde de 10 yataklı Palyatif Bakımın açılması ile birlikte toplam yatak sayımız 75’e yükselmiştir.

Acil Olmayan Hastalarımızı Vardiya Polikliniklerimize Bekliyoruz

2017’de yılda hastanelerde 1,5 milyonu acil olmak üzere toplam 6 milyon 811 bin hasta muayenesi yapıldığını, 2018 yılında bu rakamın 7 milyon 391 bin hastaya ulaşarak 580 bin daha fazla hasta muayenesi yapıldığını  belirten Öztürk; “Acil muayenelere baktığımızda 2017 yılı 1 milyon 532 bin, 2018 yılı 1 milyon 514 bin acil muayene gerçekleştirilmiş, bunların %72’si kamu hastanelerindedir. Burada özellikle genel muayene sayısı yükselirken acil muayene sayısının bir miktar da olsa düştüğünü görüyoruz. Bunda da 2018 yılında Bakanlığımızın tüm iller için başlatmış olduğu vardiya polikliniği uygulamasının etkili olduğunu görüyoruz. Denizli DH’de 2001 yılından bu yana zaten hizmet veren vardiya poliklinikleri bu uygulama sonrası 16-23 saatleri arasında hizmete devam etti. Ayrıca yeşil alan 2 uygulaması ile acil servislerde gerçek acil hastanın zamanında ve kaliteli hizmet alması için gerekli düzenlemeler gözden geçirildi. Tüm bunlar önemli ölçüde hastane poliklinik hizmetlerine yansıdı. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum ‘gerçek acil olmayan hastalarımızı gece 23:00’e kadar uzman hekimlerimizin bulunduğu ilgili branşlara başvurmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Aile Hekiminizi Erken Tanıyın

Öztürk, 125 Aile Sağlığı Merkezi ve 328 Aile Hekimi ile hizmet verilen birinci basamak sağlık hizmetinin koruyucu sağlık hizmetinde önemli olduğunu vurgulayarak vatandaşların aile hekimlerine başvurmalarını istedi ve şunları söyledi: “Birinci basamakta 2017 ve 2018 yıllarında yaklaşık 5’er milyon hasta muayenesi yapılmıştır. Burada sayıların pek fazla değişmediğini görüyoruz. Bu yıl Sağlık Bakanlığımızın başlattığı ‘Aile Hekiminizi Erken Tanıyın’ kampanyasıyla umuyoruz ki bu rakam daha da artacaktır. Çünkü aile hekimlerimiz bizim tüm kayıtlarımızı tutan, doğumdan ölüme kadar her sürecimizi en yakın takip eden en önemli merkezlerdir. Lütfen aile hekimlerinize öncelikle başvurun, böylece hastanelerde ki yoğunlukta azalacaktır. Sonuç olarak il geneli toplam muayene sayılarımıza bakacak olursak ise 2017’de 11,7 milyon hasta, 2018’de ise 12,3 milyon hasta muayenesi gerçekleştirilmiştir” dedi.

Denizli’de, Birçok Özellikli Sağlık Hizmetini Vatandaşımıza Sunuyoruz

Yine 2018 yılında 231 bin 500 hastanın yatarak tedavi olduğunu ve 190 bin ameliyat gerçekleştiğini bunların %47’sinin A,B,C grubu denilen büyük ameliyatlar olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 2017- 2018 İl geneli ortalama 15 ‘er bin doğum gerçekleştiğini, kamunun iyi durumda olduğunu, fakat özel sektör ve üniversite ile değerlendirildiğinde primer sezeryan oranlarının il geneli yüksek olduğunu dile getirdi. 2019 yılında hedeflerinin daha çok gebeye eğitim vererek normal doğum oranlarını yükseltmek olduğunu vurgulayan Öztürk, Denizli’de birçok özellikli sağlık hizmetini de vatandaşa sunduklarının altını çizerek şöyle  konuştu: “Denizlide il geneli özellikle Denizli DH ve Pamukkale Üniversitesi bünyesinde bulunan birçok özellikli hizmet ile bir sağlık bölgesi niteliğinde geniş bir yelpazede sağlık hizmeti sunulmaktadır. Denizli DH’de Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi, Pamukkale Üniversitesinde Kapsamlı Onkoloji Merkezimiz var. 2018 yılının son günlerinde yine ilimize müjdeli bir haberimiz oldu; Denizli DH’de Onkolojik Cerrahi ve Gastro Cerrahi Kliniğimiz kuruldu. Denizli DH ve PAÜ’de İnme Merkezimiz bulunmakta, yakın zamanda Üniversite ile imzalayacağımız protokol ile felç geçiren hastalarımızı paylaşarak hızlı müdahale ile hiç sekelsiz iyileştirmeyi hedefliyoruz. Yine İl geneli Diyaliz Merkezleri ve diyaliz üniteleriyle ilimiz diyaliz hastalarına kaliteli bir hizmet sunmanın yanında Denizli’de 2015’te başlatılan ev hemodiyalizi uygulamasıyla kamu hastanelerinde bir ilk gerçekleştirmenin gururunu yaşamıştık, şu anda 12 hastamıza Ev hemodiyalizi uyguluyoruz. Evde Sağlık Hizmetleri olarak da il geneli 2006’dan bu yana ulaşılan hasta sayısı yaklaşık 20 bin 75 olup, aktif tedavi programına alınan hasta sayısı 4.134 ve ayda ortalama bu hastalara ziyaret sıklığımız 2,4’dür” dedi.

“Merkez Hastanelerimizde Ne Varsa İlçe Hastanelerimizde de Aynı Hizmet Var”

Özellikle Acıpayam, Çivril, Tavas, Buldan gibi büyük ilçe hastanelerinin tıbbi cihaz yönünden de artık daha zengin olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bildiğiniz üzere Tavas, Çivril, Çameli’de hastanelerimiz yeni binalarına taşınmıştı. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği döneminden bu yana üstünde çalıştığımız, tamamlamaya çalıştığımız önemli görüntüleme cihazlarımızı hemen hemen buralara kazandırdık. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren söylediğimiz hep bir şey var, “merkez hastanelerimizde ne varsa ilçe hastanelerimizde de tabiî ki hastanenin rolüne uygun olması gereken her türlü hizmeti oraya götüreceğiz” dedik. Bugün dönüp baktığımızda ilçelerimizde yoğun bakım üniteleri, palyatif bakım merkezleri açılmış, BT, Mamografi gibi cihazlarımızla önemli tetkikleri vatandaşımızı merkez hastanelere yönlendirmeden yapabiliyor, akabinde tedavisini hızlı planlayabiliyor ve gerekliyse ameliyatını bile ilçe hastanelerimizle büyük bir güvenle yapabiliyoruz” diye konuştu.

Denizli’de acil sağlık hizmetlerine bakıldığında 478 personelle ilde 33 acil sağlık istasyonu ve 104 ambulans ile hizmet verdiklerini dile getiren Uz. Dr. Berna Öztürk, 2018 yılında acil çağrı merkezine 1 milyon 136 bin çağrı yapıldığını, bunların % 23’ü yani 260 bininin sağlık alanına aktarıldığını söyledi ve vakaya ulaşma sürelerinin; merkezde 4.18 dk., kırsalda 12.22 dk. ile oldukça iyi durumda olduğunu belirtti. Öztürk, bu çağrıların içinde ayda 5 asılsız ihbar olduğuna dikkati çekerek vatandaşları 112’yi gereksiz meşgul etmemeleri konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aşılama, kanser taramaları, ağız ve diş taramaları, anne, bebek, çocuk, ergen üreme sağlığına yönelik çalışmalar, ruh sağlığı, sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, çevre sağlığı, bağımlıkla mücadele gibi birçok konuda toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik birçok faaliyet yürütüldüğünü anlatan Öztürk, “2018’de sağlığa yönelik risklerden birey ve toplumu korumak, sağlıklı hayat tarzını teşvik etmek, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve bu hizmetlere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 2 sağlıklı hayat merkezini ve 2 de göçmen sağlığı merkezimizi hizmete  açtık” dedi.

2019 Yılında Sağlık Yatırımlarımız Devam Edecek

2019 yılındaki sağlık yatırımlarından da bahseden Uz. Dr. Berna Öztürk: “Çivril Devlet Hastanesi’nde Diyaliz ve Diş ek hizmet binasının inşaatı devam ediyor. Şuan da inşaatın yüzde 70’i tamamlanmış durumda. Yine Bekilli’de 112 Acil Sağlık İstasyonu’nun inşaatı devam etmekte ayrıca bir hayırseverimiz tarafından Bekilli’de Aile Sağlığı Merkezi’miz yapılıyor. Çameli’de eski hastanemizin olduğu yere Toplum Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık İstasyonu’nun projesi tamamlandı ve bakanlığa gönderildi. Yine Acıpayam’da projesi tamamlanan Sağlıklı Hayat Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi yapacağız. Buldan’da arsa çalışmaları tamamlanan Aile Sağlığı Merkezi, Acil Sağlık İstasyonu ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’nü yeni binasında hizmete sokacağız. Tavas’da eski İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün olduğu yere İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi yapacağız. Yine 2 KETEM’in açılışını gerçekleştireceğiz. Bunlardan Biri Tavas’da diğeri de il merkezinde olacak. Çal Denizler’e Sağlık Evi projemiz var. Honaz’da bir hayırseverimiz tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılan Acil Sağlık İstasyonu projemiz tamamlandı. Bu yıl hizmete girecek. Yine Serinhisar’da hayırseverimiz ve Belediyenin ortak çalışmasıyla tamamlanan 112 Acil Sağlık İstasyonu da hizmete girecek.  İl merkezinde de bir Halk Sağlığı Laboratuarının projesi tamamlandı” dedi. 

“2019 Yılında Hedefimiz Mobil Kanser Tırını İlimize Kazandırmak”

Son olarak 2018 yılında başlattıkları Pembe Şehir projesi ve kanser taramalarından bahseden Öztürk, şunları söyledi: “Kuşkusuz 2018 yılının en büyük projelerinden biri de bizim için “Pembe Şehir Projesi” oldu. Bununla ilgili yılın son aylarında başlattığımız projeyle hızlı bir yol kat ettik, birçok tekstil firmamızın bayan çalışanlarına eğitimler verdik, onları KETEM taramalarına davet ettik. Tabi İlçelerimizde de yapılan çalışmalarla tarama oranlarımızı yükselttik. Denizli’de taranmadık kadın kalmayacak diye başladığımız bu yolda özellikle mamografi taramalarında ilk etapta hedef nüfusun yarısını taramayı hedeflemiştik ve biz bunu başardık. Bu taramalar sonucu KETEM’lerde yapılan tarama sonuçlarına göre; 34 kişide meme kanseri, 28 kişide rahim ağzı kanseri erken evrede tespit edilerek tedavilerine başlandı. Birlikte projeyi yürüttüğümüz DİKAB Başkanı Denizli Milletvekilimiz Sayın Nilgün Ök’e ve tüm DİKAB üyelerine, eğitimler ve taramalarla bizi destekleyen tekstil firması sahiplerine teşekkür ederiz. Denizli’de verdiğimiz tüm sağlık hizmetlerinde, yatırımlarımızda desteğini hep arkamızda hissettiğimiz Sayın Valimiz Hasan Karahan’a, kanser taramaları, cihazlar ile 2 KETEM daha açmamız noktasında bizi destekleyen Kanser Daire Başkanımız Dr. Murat Türkyılmaz’a, Sağlık Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. 2019 yılında hayırseverler ve Bakanlığımız işbirliğinde Denizli’ye kazandırmayı hedeflediğimiz pembe prenses mobil kanser tarama tırı Denizlimiz için büyük bir kazanç olacaktır, Denizli sağlıklı kadınların sağlıklı nesillerin şehri, Denizli pembe şehir olacaktır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.