enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
17°C
Denizli
17°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
30°C

İlaçları bulunmamasının sebebi zam beklentisi mi?

İlaç fiyatlarına yüzde 12 ile 16 arasında zam bekleniyor. İklim değişikliği ve dünyaya korku salan coronavirüs tehlikesi bazı ilaçların bulunmasında sıkıntılar yaşatıyor. Denizli Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir, ilaçların bulunmamasında gelecek zamlardan kaynaklanmadığını, genel olarak bazı etkenlerden dolayı ilaçların bulunamadığı belirtti.

İlaçları bulunmamasının sebebi zam beklentisi mi?
02.02.2020
A+
A-

İlaç fiyatlarına yapılacak zam oranı 16 Şubat’ta belli olacak. Enflasyonun yüzde 12 civarlarında bulunması ilaçlara yüzde 12 ile 16 oranında zam yapılacağı beklentisi var. İklim değişikliği ve coronavirüs gibi etkenler ilaçların bulunma noktasında sıkıntılar yaratıyor. Zam yapılacağı için ilaçlar sehpa altına alınmasının da söz konusu olmadığı ifade edildi. Bazı ilaçların yıl boyunca bulunmadığını belirten 16. Bölge Denizli Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir, ilaçların bulunmamasının birden fazla etkeninin olduğunu açıkladı. Öte yandan Başkan Özdemir, “Özellikle gribal, tansiyon, bazı çocuk şurubu antibiyotiği, çarpıntı ve kan ilaçlarının bulunmasında ciddi sıkıntılar var” dedi.

“YÜZDE 12 İLE 16 ARASI ZAM”

İlaç zamlarının sabit Euro kuru üzerinden, ülkenin enflasyon değerlerine göre belirlediğini ifade eden Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir, “İlaç fiyatlarına yılda bir defa, o da genelde Şubat ayı gibi bir zam beklentisi oluşuyor. Fiyatlar sabitlenmiş Euro kuru üzerinden değerlendiriliyor. Bu fiyatın aşması ya da düşmesi durumunda, otomatik olarak fiyatlar güncelleniyor. Ancak son dönemlerde Euro kuru çok da değişken değil. Ekonomik sıkıntılar bir nebze de olsa durdu. Fiyatlar ülkedeki TEFE ve TÜFE değerlerine göre belirleniyor. Enflasyon rakamlarına göre, ilaç fiyatlarına yüzde 12 ile 16 arası zam beklentisi var.Ancak piyasadaki ilaç sıkıntısı, zam beklentisinden kaynaklanmıyor” diye belirtti.

“ÇÖZÜLEMEYEN KRONİK SORUNLAR VAR”

Başkan Osman Özdemir, ilaçların bulunamamasının birden fazla etkeni olduğu ve kronik sorunlar haline geldiğini söyledi. Başkan Özdemir, “Eczane sayılarındaki artış, ilaç firmaların ilaç skalasını genişletmesi ve ilaçların birleştirilmesi gibi sorunlar söz konusudur. Eczane sayısının artması, ilaç depolarında yeteri kadar ilaç bulundurulamamasına neden olabiliyor. İlaç firmaları aynı ilacın ölçeklere ayırması, 100 mg, 200 mg gibi renklendirilmesi, bu ilacın türlerini alma, bulundurma noktasında sıkıntılar olabiliyor. İlaçların birleştirilmesi de aynı şekilde ilaca mecbur bırakıyor, alternatifini ortadan kaldırıyor. Hekimi ve eczacıyı kısıtladığı için de ilacın piyasada bulunması olumsuz yönde etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“CORONAVİRÜS VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLİYOR”

İnsanların kendini garantiye almak adına bazı ilaçları evlerinde stokladıklarını, mevsimsel ve global tehlikelerin bazı ilaçlara yönelik talepleri etkilediğine değinen Başkan Özdemir, “Özellikle bazı ilaçların bulunmaması dünyayı tehdit eden coronavirüs korkusu gribal enfeksiyonların bulunmasını zorlaştırdı. İnsanlar hasta olmasalar da bu ilaçları evinde bulundurmak isteyebiliyorlar.Bu vahim bir durum çünkü 81 milyona ilaç yetiştirme gibi bir imkânımız yok. İklim değişikliği, korkutan virüs gibi nedenlerle ilaçlarda sıkıntı yaşanmasına neden oldu. Grip vakalarının artması, TV’lerden ve sosyal medyadan gördüğü, okuduğu haberlerden dolayı korkması, bazı ilaçlara talebin artmasına neden oldu. Dolayısıyla ilaç firmaların ilaç yetiştirmesi, planlaması ve depolamasında ciddi sıkıntılar oluşturdu. Bu planlamayla alakalı. Biz uzun süredir bazı ilaçlara ulaşamıyoruz. Bazı yerel ilaçların ihraç edilmesi de kendi insanlarımıza ulaştırmada sorun yaşanabiliyor. Herkes ilaç ihraç edilmesini ister, gurur duyar ancak önce kendi halkımıza yetiştirmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

“ÇÖZÜM SİSTEMİN DENETLENEBİLİR OLMASINDA”

Bazı kesimlerin zam geleceği için ilaçların saklandığı yönündeki düşüncelere de değinen Başkan Özdemir, böyle bir unsurun söz konusu olmadığını belirtti. Bazı ilaç gruplarında ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyen Başkan Özdemir, “16 Şubat’ta zam geleceğinden dolayı ilaçların tezgah altına indirilmesi gibi bir sorun söz konusu değildir. Belirli ilaçlara değil, zam gelince hepsine gelecek. İlaç depolarının ve eczacıların ilacı verememesi, piyasada ilacın olmamasından kaynaklanıyor. Bunun zamla bir alakası söz konusu değil. Bu aralar piyasada bulunma noktasında sorun yaşayan ilaç grupları griballer, tansiyon ilaçları, bazı çocuk şuruplarında ve kalp ilaçlarında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu ilaçlar yeteri kadar gelmiyor. Parça parça geldiği için talebi karşılayamıyorsun. İlaç bulma noktasındaki sıkıntıları çözümü sistemin denetlenebilir olmasından geçiyor. İlaç firmalarının elindeki stok sayısı bellidir. İlaçların formlarıyla fazla oynanmaması gerekiyor. 5-10-15-20 mg gibi ilaçlar olmamalı. İlaç skalasını sakın çeşidi gibi renklendirirseniz ilaç bulmada sorun yaşanabilir. Birleştirme ilaçları konusu daha vahimdir. Mantık ilaç kullanmayı kolaylaştırdığı söylense de, aynı zamanda hastayı da ilaç kullanmada bilgi eksikliği yaşatıyor. Makul bir sebebi ve mantığı olmadığı sürece ilaçların birleştirilmemesi taraftarıyım.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.