enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1391
EURO
38,0781
ALTIN
2.886,36
BIST
10.030,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
31°C
Denizli
31°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Açık
33°C
Cuma Açık
34°C
Cumartesi Açık
35°C

Sağlıklı Ruh İçin Tavsiyeler

Denge, yaşamın olmazsa olmazı. Vücudumuz için de denge geçerli. Bedenimizin sağlığı ne kadar bireyler için önemli ise ruhsal sağlıkta bireyler için bir o kadar önemli. Sağlıklı bireyler aynı zamanda sağlıklı toplumunda temel taşı ancak günümüzde yaşam boyu bir ruhsal hastalıkla karşılaşma olasılığı %30 olarak belirtiliyor. Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Nehir Kürklü “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” nedeniyle, ruh sağlığının önemi hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı Ruh İçin Tavsiyeler
A+
A-

SAĞLIKLI BİREY NASIL TANIMLANIR?

Bireylerin ruhsal yönünü karşılaştıkları olaylarda hissettikleri duygu ve düşünceler, sosyal yönünü etkileşim halinde olduğu toplum ve çevre, bedensel yönünü ise organlar ve sistemler belirler. Eğer bir bütün olarak bu ilişkiler bireyde denge, uyum ve doyum yaratıyorsa kişi sağlıklıdır.

RUHUNUZ YAŞAM KALİTENİZİ BELİRLER

Ruhsal sağlığı bozulan bireylerin yaşam kaliteleri olumsuz etkilenir. Bu belirtiler ise, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozuklukları, zaman içerisinde tükenmişlik belirtileri olan halsizlik, gün içinde yorgun hissetme, unutkanlık, enerji azlığı, hayattan eskisi gibi zevk alamama, değersizlik düşünceleri, kaygı ve endişe artışı görülebilir.

RUHUNUZ BEDENİNİZİ ETKİLER

Ruhsal sıkıntılar yaşayan kişilerde birtakım bedensel belirtiler de ortaya çıkabilir. Bunlar; baş ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, cilt reaksiyonları, yaygın vücut ağrıları, cinsel fonksiyonlarda bozulma, çarpıntı, nefes almada güçlükler olarak sayılabilir. Psikiyatrik belirtiler yaşayan kişiler yaşadıkları bu durumu gelip geçici bir sorun olarak görerek kendi başlarına üstesinden gelmeye çalışabilir. Bu durum tedavi sürecini daha da zorlaştırabilir.

TEDAVİDE DİKKATLİ OLUN!

Ruh sağlığınızı, kötü alışkanlıklar kazanarak iyileştiremezsiniz, sahte iyiliklerden uzak durmak gerekir. Çevreniz size iyi geleceğini düşündüğü ilaçları kullanmanızı tavsiye edebilir ancak işi uzmanına bırakmak gerekir ve uzmana gitmeden bu tarz yönelimler doğru değildir. Psikolojik destek alma süreci ne kadar erken olursa kişinin yaşayacağı işlev kaybı, bozukluğun ilerlemesi ve riskli davranışlar önlenir. Bireyin içinde bulunduğu toplumsal rolünü yeniden kazanması kolaylaşır.

HAYATINIZA BU ALIŞKANLIKLARI KATIN

  • Yaşam şeklinizin düzenli olması önem verin.
  • Düzenli yürüyüş, yüzme ya da diğer spor aktivitelerinde bulunun.
  • Haftanın bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın.
  • Günlük en az 7-8 saat uyumaya dikkat edin.
  • Yoğun alkol tüketiminden uzak durun.
  • Hafif besinler tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Uzun saatler aç kalmayın.
  • Sosyal medya ve internet kullanımını sınırlayın.
  • Her gün en az yarım saat kitap ya da gazete okuyun ve telefon konuşmalarını mümkün olduğunca azaltın.
  • Hafif müzikler dinleyin ve gün içinde gevşeme egzersizleri yapın.

Psikiyatri Bölümü Uzmanı Dr. Nehir Kürklü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.