enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
14°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
17°C

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri nasıl hizmet veriyor?

Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanesi bünyesindeki Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM), ağır ruhsal problemi olan danışanlara (şizofreni, şizoafektif bozukluk, psikoz) toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti verilerek, takip ve tedavileri yapılıyor.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri nasıl hizmet veriyor?
20.05.2022
A+
A-

Denizli Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Ümit Gökhan Meriçli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin genel işleyişi hakkında bilgi verdi.  Meriçli; “ Denizli Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi 2011 yılında Türkiye’de kurulan ilk 10 TRSM’den biridir. Merkezimizde Psikiyatri Uzmanı, Psikolog, Sosyal Hizmet Uzmanı, Hemşire, Tıbbi Sekreter, Temizlik ve Güvenlik Görevlisi ve Halk Eğitim Merkezi’nden gelen usta öğreticilerimiz bulunmaktadır. Merkezimize hastalar psikiyatri poliklinikleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinden yönlendirilmektedir. Yönlendirilen hastalara ön değerlendirme yaptıktan sonra merkezimize kabulleri yapılmaktadır. Merkezde amacımız kronik ve ağır psikiyatrik hastalığı olan danışanlarımızın rehabilitasyonunu ve topluma uyumlarını sağlamaktır. Bunun için de çeşitli etkinliklerle onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Servergazi Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Fatma Özdemir de merkezdeki etkinliklerin danışanların sosyalleşmesi açısından önemine değinerek şöyle devam etti: “ Servergazi Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezimiz 2016 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Ağır ruhsal sıkıntısı olan bireylerin topluma kazandırılması ve sosyal becerilerinin geliştirilmesi için çeşitli kurslarımız yapılmaktadır. Servisle merkezimize gelen hastalarımıza; öğle yemeği, bireysel danışmanlık, grup psikoterapileri, resim, müzik, halk oyunları, drama, el işi, beden eğitimi zekâ oyunları bilgisayar ve internet erişimi gibi hizmetlerimiz vardır. Yine tarihi ve turistlik amaçlı geziler, piknik, sinema günleri de yapılmaktadır. Ayrıca danışanlarımızın evlerine yâda kaldıkları kurumlara ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Burada da kaldığı ortamları görerek, ihtiyaçlarını belirleyerek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Merkezimizde belirli düzelme gösteren danışanlarımızı Sosyal Hizmet Uzmanımızdan da destek alarak İşkur’a yönlendirip işe girmesini sağlayabiliyoruz” dedi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk de ağır ruhsal bozukluğu olan hastaların güçlendirilmesi ve toplumla bütünleşmesi için Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek; “ İlimizde kamu hastanelerinde Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanesi’nde olmak üzere 2 TRSM bulunmaktadır. Merkezlerimizde hastaların takip ve tedavilerinin yürütülmesi planlanarak, bireysel danışmanlık, grup terapisi ve psikososyal beceri eğitimleri, hasta ve hasta yakınlarına hukuki hakları konusunda bilgilendirme yapılmaktadır. Gezici ekiplerimizle danışanlar evinde ziyaret edilerek, evde de takip ve tedaviyle ilgili hizmetler verilmekte, hasta- aile eğitimi yürütülmektedir.  Bugüne kadar yaklaşık 2 bin 300 hastamıza bu merkezlerimiz aracılığıyla ulaştık.  Denizli Devlet Hastanesi’nde bin 62, Servergazi Devlet Hastanesi’nde 407 olmak üzere toplamda bin 469 aktif kayıtlı hastamız bulunmaktadır ve günlük yaklaşık 70 hasta bu merkezlerimizden hizmet almaktadır. Psikolojik sorunu olan hastalarımızın yakınları bu merkezlerimizle iletişime geçerek hastalarının tedavisi için başvuruda bulunabilir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.