İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztük’ün katılımı ile Pamukkale Üniversitesi ve Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) işbirliğinde “Yoğun bakımcı gözüyle Palyatif Bakım” konularının ele alındığı ‘Türk Yoğun Bakım Derneği Şehir Toplantısı’ düzenlendi.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya; İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Semin Fenkçi, Türk Yoğun Bakım Derneği Palyatif Bakım ve Evde Bakım Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hülya Sungurtekin, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi ve ilde ki diğer hastanelerin doktorları ile sağlık çalışanları katıldı.
Palyatif Bakımın Tanımı” ve “Yoğun Bakımda Palyatif Hastaya Yaklaşım” ana başlıklarında iki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda; Denizli DH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Emel Memetoğlu “Denizli’de Palyatif Bakım Hizmetlerinin Gelişimi”, Prof. Dr. Hülya Sungurtekin “Palyatif Bakımın Tanımı, Amacı, Yönetmelikler, Sıkıntılar” ile “Palyatif Bakımda Nütrisyon”, Trakya Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Dilek Memiş “Hasta Kabul-Red Ve Taburculuk Kriterleri”, Pamukkale Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay “Palyatif Bakımda Basamak Ve Modeller”, Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses “Opioid Kullanım İlkeleri”, Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Çulha Ateşçi “Hasta Ve Hasta Yakınının Eğitimini Nasıl Yapalım” ve Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalından Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Özcan tarafından ise “Basınç Yarası Bakımı” konulu sunumlar yapıldı. Pamukkale Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Simay Serin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Semra Gümüş Demirbilek ile Adnan Menderes Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalından Prof. Dr.İbrahim Kurt’un da Moderatör olarak yer aldığı toplantıda katılımcılar karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Palyatif Bakım Merkezinin öneminin son derece büyük olduğunu belirterek sayısının arttırılmasının ilde ki yoğun bakımların etkin kullanımını da sağlayacağına dikkat çekti. Öztürk: “Biliyorsunuz ki Evde Sağlık Hizmetlerini 2006 yılında ilimizde başlattık. Evde Sağlık hastalarına bakmaya başladığınız andan itibaren görüyorsunuz ki palyatif bakıma ihtiyacı olan birçok hasta var. 2015 in sonunda Acıpayam Devlet Hastanesinde 10 yataklı palyatif bakım merkezi açtık. 2 gün içinde Evde Sağlık ekiplerimizin tespitleri ile servisin tümünü doldurduk ve hızla bu merkezlerimizin sayısını ilimizde arttırdık. Bugün Denizli DH’de 35 yataklı, Acıpayam, Çivril ve Tavas DH’de 10’ar yataklı olmak üzere Kamu hastanelerimizde toplam 65 Palyatif Bakım yatağına sahibiz. Ben tüm meslektaşlarımın bu servislerde bir müddet çalışması gerektiğini düşünüyorum; burada çalışmanın verdiği manevi his anlatılamaz. Her insanın sağlıklı yaşamak hakkı olduğu gibi son dönemlerini rahat geçirme hakkı da var. Palyatif Bakımlarda bunu sağlayan; hastanın ağrılarını azaltabildiğimiz, daha iyi besleyebildiğimiz, yaraları olmadan bakabildiğimiz, ailelerinin de daha huzur içerisinde onları son yolculuğuna uğurladıkları yerler diye düşünüyorum. İnşallah Palyatif Bakım Merkezleri Üniversitemizde, diğer ilçe hastanelerimizde de açılsın. Palyatif Bakım hizmetlerinin tanımı, önemi, gelişimi ile hasta kriterlerinin ayrıntılı olarak ele alınacağı bu program bilimsel niteliklerinin yanında yoğun bakım tedavisine gönül veren tüm meslek gruplarını bir araya getirmesi ile de çok önemli. Bu nedenle programda emeği geçen değerli hocalarımızı kutluyor, programın sağlık alanında güzel katkılar sunmasını diliyorum” diye konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Semin Fenkçi ise konuşmasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde de bir Palyatif Bakım Merkezi açmayı istediklerini ve bu toplantı ile planladıkları Merkezin sağlam temellerini oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.