enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4916
EURO
36,2572
ALTIN
2.963,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Açık
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Uz. Dr. Okan Er Çağımızın Hastalığını Anlattı

Uz. Dr. Okan Er Çağımızın Hastalığını Anlattı
23.01.2018
A+
A-

Denizli Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er çağımızın hastalığı olarak kabul edilen koroner arter kalp hastalığının ölüm sebepleri arasında en üst sırada yer aldığını hayat tarzında yapılacak ufak değişiklikler ve basit tedbirlerle hastalığın geciktirilebileceğini söyledi.

 Kalbin kendisini besleyen damarların  çeşitli sebeplerle daralması sonucunda oluşan göğüs ağrısından, kalp krizine ve ölüme kadar değişen hastalıklara koroner arter hastalığı dendiğini söyleyen Kardiyoloji Uz. Dr. Okan Er; “Kalp insan vücudunda dolaşım sistemimizin devamlılığını sağlayan bir pompa görevi görür. Akciğerlerde temizlenen kanı vücuttaki organlara pompalar. İşte bu pompalama görevini kendisini oluşturan kas kitlesi sayesinde gerçekleştirir. Ancak bu görevi görebilmesi için kendi kas kitlesinin de temiz kana ihtiyacı vardır. Bu kanı taşıyan damarlara koroner arter  bu damarların hastalığına ise koroner arter hastalığı denmektedir” dedi.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir, Kimler Risk Altındadır?

İleri yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksen kan yağ düzeyleri, şişmanlık, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımının koroner damar hastalığı oluşumunda risk faktörlerini oluşturduğundan bahseden Uz. Dr. Okan Er hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı: “Göğüste nadiren istirahat halindeyken, çoğunlukla bir efor sarf ettikten sonra oluşan ağrı önemlidir. Ağrının karakteri sıkıştırıcı, bastırıcı, ezici, nefes almayı zorlaştırıcı, sıkıntı verici, bazen de yanma-acı şeklinde olabilir. Ağrı alt çene kemiği, kol, boyun, karnın üst kısmı veyahut sırtta da hissedilebilir. Göğüs ağrısı genellikle 1-2 dakikadan uzun 30 dakikadan kısa süreyle olur. Üzüntülü, kederli, aşırı heyecanlı durumlarda, rüzgârlı, aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalarda da oluşabilir” dedi.

Risk Faktörlerinin Önlenmesi ve Hastalığın Tedavisinde Yapılması Gerekenler

Kalp damar hastalıklarından korunmanın risk faktörlerinin tedavisiyle mümkün olduğuna değinen Uz. Dr. Okan Er yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “ Düzenli ve dengeli beslenin. Hafif orta tempoda günlük yürüyüşler yapın. İdeal kilonuzu koruyun. Sofrada tuz kullanımından ve tuzlu gıda tüketiminden kaçının. Aşırı yağlı beslenmeden uzak durun. Beyaz eti (balık, tavuk, hindi) kırmızı ete tercih edin. Alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun. Eğer içiyorsanız sigarayı derhal bırakın. Tansiyonunuzu düzenli aralıklarla ölçtürün. Açlık kan şekerinizi  düzenli aralıklarla baktırın.  Birinci derece akrabalarınız içerisinde 50 yaşından önce koroner arter hastalığına (kalp krizi, stent veya bypas) yakalanmış olanlar varsa siz de mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.