enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3460
EURO
37,2692
ALTIN
3.027,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
21°C

Vegan Ve Vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?

A+
A-

Vegan ve Vejetaryen arasındaki fark nedir?, hala tam olarak bilinemese de aşağı yukarı bir fikri var bir çok kişinin. Bu bilinmezliği ortadan kaldırmak ve daha net bilgiler vermek için bu içeriği hazırladık.

Kimi sağlık sebeplerini öne sürerek, kimi etik değerlerini göz önünde bulundurduğu için kimi de sırf canı istediği için vegan veya vejetaryen yaşam tarzını benimsiyor. Son dönemlerde sayıları artan ve hatta kendilerine özel cafe ve restoranlar dahi açılan bu insanlar aslında kim? Nasıl besleniyorlar?  Konu hakkında aslında ne düşünüyorlar?

Vegan ve vejetaryen Arasındaki Fark Nedir?

İlk olarak yıllardır duyduğumuz, aşina olduğumuz şeyi açıklığa kavuşturalım. Vejataryenler, tavuk ve inek başta olmak üzere deniz ürünleri de dahil hiçbir hayvanın etini yemezler.

Veganlar ise, aynı vejetaryenler gibi hayvan eti yememeye ek olarak hayvanlardan üretilen, süt, bal,peynir, yoğurt gibi gıdaları da tüketmezler. Buna ek olarak hayvanlar üzerinde denendiğini bildikleri bakım ürünlerini, kürkleri, derileri, tüyleri de kullanmazlar.

Veganizmi benimseyen kişiler hayvanat bahçeleri, sirkler, at yarışları, boğa güreşleri, kafesler ve hatta akvaryumları da hayvan istismarına dahil ederek tümden reddederler.

Veganlar bitki kökenli yiyecekleri hayatlarının merkezlerine alıyorlar. Meyve, sebze, tohum, kuruyemiş, baklagil ve tahıllarla besleniyorlar.

ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Lakto-ovo-vejetaryen: Hem süt ürünleri hem de yumurta yiyen (çoğu lakto-ovo-vejetaryenler sadece serbest gezinen tavukların yumurtalarını tercih ediyor).

Lakto-vejetaryen: Süt ürünleri yiyen fakat yumurta yemeyen.

Ovo-vejetaryen: Yumurta yiyen ama süt ürünleri yemeyen.

Etik Vejetaryenler: Çevreye veya hayvanlara saygı duymadan üretilen etlerden kaçınır.

Besin Vejateryen: Sağlık sebepleri yüzünden et yemeyen.

Vegan: Süt ürünleri, yumurta veya herhangi bir hayvansal gıda tüketmeyen.Çiğ-Vegan: Hiçbir hayvansal gıda tüketmemenin yanı sıra 46 derecenin üzerinde pişmiş gıdalar tüketmeyen.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

  • Veganlar ve Vejetaryenlerin temelde et yani hayvansal gıdaları almadıkları için protein yönünden eksik olacakları düşüncesi tamamen yanlıştır. Protein sadece hayvansal gıdalarda bulunmaz. Başta baklagiller, tahıllar ve mantarlar olmak üzere bir çok besinde protein var aslında. Sadece iyi araştırmak gerekiyor.
  • Yine hayvansal gıdalarla beslenmeyen insanların güçsüz olacağı ve öğrenmede güçlük çekeceği algısı da yanlıştır. Az önce de bahsettiğimiz gibi vücuda giren kaliteli proteinlerde bir eksiklik yok. Sadece farklı besinler kullanılıyor. Dolayısıyla bu tamamen yanlış bir bilgidir.
  • Vegan ve Vejetaryenler bu kadar şeyi yemiyorlarsa aslında her daim aç geziyorlar diye de düşünebilirsiniz. Fakat hayvanlar ve hayvansal gıdalar kullanılmadan o kadar lezzetli tarifler yapılabiliyor ki , bir deneseniz tadı damağınızda kalır.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.