enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
29°C
Denizli
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
31°C

Verem Nedir?

Verem nedir? Nasıl bulaşır? Veremden korunmak için neler yapmak gerekir? Verem ile ilgili merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz her şey bu yazıda.

A+
A-

Halk arasında verem ya da ince hastalık adıyla bilinen tüberküloz, solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık başlarda belirti vermez, sinsice ilerler. Kişinin en zayıf anını kollar ve bir anda ortaya çıkar.

Verem Nedir?

Tüberküloz diğer bir adıyla verem, solunum yoluyla kişiden kişiye bulaşan bir enfeksiyondur. Damlacık enfeksiyonu denen şekilde bulaşır. Verem olmuş kişinin çatalını, bıçağını, havlusunu kullanmakla bulaşmaz.

Verem olan kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde havaya yaydığı damlacıklar, solunum yoluyla bir başkasının vücuduna girebilir. Ama vücutta kendine yer bulan her verem mikrobu o kişiyi hasta etmez.  Bu mikrobun kişiyi etkileyebilmesi için gereken koşulları aşağıda açıklayacağız.

VEREM NASIL OLUŞUR?

Veremin ortaya çıkması için kişinin vücut direncinin düşük olması gerekmektedir. Kişinin vücut direnci yüksekse, bedenen ve ruhen sağlıklı bir yapıdaysa, kişi vücuduna giren verem mikrobunu kendi direnciyle yok eder. Yani o mikrop vücutta bulunur ama bir etkisi görülmez. Fakat kişi uykusuzluk, düzensiz beslenme, aşırı alkol ve sigara tüketimi gibi etkenlerle yaşıyorsa bu mikrobu aldığında, aynı anda riski de almış olur. Aynı zamanda çeşitli şekillerde ameliyat olmuş hastalar, akciğer, böbrek , kalp hastaları, KOAH ve astım gibi rahatsızlıkları olan kişiler de risk altındadır. Kanser ilaçları ve kortizon tedavisi gören kişilerde de verem mikrobu kolayca kendine yer bulabilir. Dikkat!

VEREMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Başta grip ya da nezle gibi halsizlik, kuru öksürük, yorgunluk gibi belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler sonrasında daha ağır bir tabloya doğru ilerler.

En Belirgin Özellikler;

  • Halsizlik
  • Kilo Verme
  • İştahsızlık
  • Yüksek Ateş
  • Göğüs Ağrıları
  • Nefes Darlığı
  • Öksürükle Ağızdan Kan Gelmesi

VEREM TEDAVİSİ

Verem hastalığı hekimlerin verdiği ilcaların düzenli kullanımı ve önerilerini dikkate alma neticesinde neredeyse %100 başarı şansı olan bir hastalıktır. Vereme yakalanmış kişiler doktorlarının ilaç tedavisini kesinlikle aksatmamalıdır. Beslenmelerine dikkat etmeli bol bol c vitamini almalıdır. Ayrıca bulunulan ortam sık sık havalandırılmalı ve güneş ışığından bolca faydalanılmalıdır.

Veremden korunmak isteyen kişiler de yaşamlarını düzenli hale getirerek bu mikroptan korunabilirler. Hastalıkları def etmenin birinci kuralı temizlikten geçmektedir. Kişi kendi temizliğini ve yaşadığı yerin temizliğine dikkat etmeli ve bulunduğu ortamı sık sık havalandırmalıdır. Alkol ve sigara tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalı ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığı edinilmelidir. Ayrıca erken tanı her durumda olduğu gibi bu durumda da önemlidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte verem aşısı da gelişmiştir. Belirtileri kendinizde ya da çevrenizde gördüğünüzde hekiminize danışmaktan çekinmeyiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.