enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

Minik Elif, Sağlığına Denizli’de Kavuştu

Minik Elif, Sağlığına Denizli’de Kavuştu
19.06.2018
A+
A-

PAÜ Hastanesi Çocuk Nefroloji BD. Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Dr. İlknur Girişgen, yaz aylarında artış gösteren zehirli ishal ve ona bağlı gelişen ölümcül hastalık;  Hemolitik Üremik Sendromu hastalığına dikkat çektiler.

[dropcap]D[/dropcap]r. İlknur Girişgen son günlerde artış gösteren hastalıkla ilgili açıklamasına göre; son 15 gün içinde; Isparta’dan 2 Afyon’dan 1 Denizli merkezden 1 çocuk hasta zehirli ishale bağlı hemolitik üremik sendrom nedeni ile yoğun bakımda yatırılarak tedavi edildi. Hemolitik üremik sendrom en sık toksin üreten E.Coli denilen mikrop tarafından oluşabilmektedir. E.Coli kanlı ishal yanında bazı bireylerde akut böbrek yetmezliğine ve kan hücrelerinde yıkıma yol açmaktadır. Ölümcül olabilen bir hastalık olan hemolitik üremik sendrom erken ve uygun bir tedavi ile iyileşebilir. Ancak, çocukların bir kısmında ölüm,  kalıcı böbrek hasarı ve hipertansiyon gibi arzu edilmeyen durumlarda olabilmektedir.

Geçen hafta Elif Akşit isimli 14 aylık kız çocuğu kanlı ishal kusma şikayetleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulma nedeni hastanemiz Çocuk Nefroloji bölümü çocuk yoğun bakım servisine kabul edildi. Takibinde hastanın idrar çıkışı durdu, böbrek yetmezliği gelişti. Kan hücrelerinde yıkım da mevcut idi. Hemolitik üremik sendrom tanısı konulan hastaya böbrek yetmezliği, idrar çıkışının olmaması ve vücudunda şişlik gelişmesi üzerine çocuklarda zor şartlarda yapılabilen hemodiyafiltrasyon işlemi başarı ile yapıldı. Çocuk nefroloji ekibinden Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Dr. İlknur Girişgen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları asistan doktorları, çocuk diyaliz hemşiresi ve tüm çocuk yoğun bakım hemşirelerinin özverili çalışmaları ile 72 saatlik diyaliz sonrası idrar çıkışı başlayan ve bulguları düzelen hasta sağlığına kavuştu. Ancak durum tam tersine de olabilirdi, şeklinde yorum yaptılar.

Basit tedbirler bu ölümcül hastalığı önleyebilir. Önlem kolay, tedavi zor!

E.coli enfeksiyonu genellikle mikropla bulaşmış ve uygun işlem görmemiş bir besinin tüketilmesi ya da o besine elle temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Enfeksiyonun kaynağı olabilecek besinler arasında iyi pişmemiş et, pastorize olmamış sütler, taze sebze ve meyveler (özellikle toprak üstünde yetişen domates, salatalık, lahana, ıspanak ve marul vb sebzeler) yer almaktadır. Alınabilecek önlemler; etler iyi bir şekilde pişirilmelidir. Uygun sıcaklık ve sürede pişirildiğinde sebze ve etlerde hastalığa yol açan bakteri ve virüslerin yok edilebileceğini belirten öğretim üyeleri tüm sebzeler, özellikle pişirilmeden tüketilecek olanların akan suyun altında uygun bir şekilde yıkanması konusunda da uyarılarda bulundular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.