Hollanda Başbakanı Mark Rutte, koalisyon partileri arasındaki iltica politikaları konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle hükümetin düştüğünü açıkladı. Rutte’nin başkanlık ettiği kriz görüşmelerinde dört taraf anlaşmaya varamadı. Hollanda’da yeni seçimlerin muhtemelen Kasım ayında yapılacağı belirtiliyor.
Geçen yıl göç merkezlerinin aşırı kalabalık olmasıyla ilgili tartışmaların ardından Rutte’nin muhafazakar VVD partisi, sığınmacı akışını sınırlama çabası gösterdi. Ancak küçük koalisyon ortakları olan Hristiyan Birliği ve sosyal liberal D66, bu plana karşı çıktı. Göç konusundaki farklılıkların uzlaşmaz olduğunu belirten Rutte, tarafların çözüm bulma çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Hollanda’da sığınma başvurularının geçen yıl üçte bir oranında arttığı ve 2023’te 70.000 başvuru beklenildiği bildirildi. Bu hafta Rutte, savaş mültecilerinin akrabalarının sayısını sınırlayan bir planı hayata geçirmeye çalıştı, ancak Hristiyan Birliği ve D66 bu plana şiddetle karşı çıktı.
Rutte, kabinesinin istifasını açıklarken gazetecilere “Karar bizim için çok zordu” dedi ve koalisyon ortakları arasındaki görüş farklılıklarının uzlaşmaz olduğunu vurguladı
Hollandalı yayıncılar, 56 yaşındaki Rutte’nin dört koalisyon partisi arasındaki kriz görüşmelerine başkanlık ettiğini ancak anlaşmaya varamadıklarını belirtti. Rutte’nin azınlık hükümetiyle görevde kalmak istemediği ve istifasını Kral Willem-Alexander’a sunacağı ifade edildi. Muhalefetteki Sosyalist Parti’nin seçim çağrısında bulunduğu ve seçim kampanyasının Eylül ayında başlayacağı bilgisi paylaşıldı.
“’Türkiye’den hem çalışma hem de sığınma için geliniyor’
Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ülkeye sığınma başvurularının oranı yüzde 35 arttı.
Hollanda’ya 2022 yılında yaklaşık 47 bin kişi sığıma başvurunda bulunurken, sığınmacı göçmenlerin yüzde 52’sinin Suriyeli olduğu belirtildi.
CBS’ye göre Suriyelilerin yanında Afganistan, Türkiye, Yemen ve Eritre’den de çok sayıda kişi Hollanda’ya sığınma başvurusunda bulunuyor.
Hollanda’ya geçen yıl gelen toplam göçmen sayısı, 2021 yılına göre 150 bin artarak 403 bin kişi oldu.
Hollanda’ya çalışma vizesi yoluyla gelenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 65 artarken,
“Çalışma vizesi ile gelenlerin çoğunluğu Türkiye, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika’da iyi eğitim almış kişilerden oluşuyor.””