enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1391
EURO
38,0781
ALTIN
2.886,36
BIST
10.030,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
31°C
Denizli
31°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
32°C
Perşembe Açık
33°C
Cuma Açık
34°C
Cumartesi Açık
35°C

Son günlerin en tartışılan sebzesi; ıspanak

İstanbul’da 108, Tekirdağ’da 22 kişinin zehirlenmesiyle gündeme gelen ıspanak, son günlerin en çok konuşulan sebzesi oldu. Yapılan incelemelerde ıspanağa karışan yabancı otların zehirlenmeye yol açtığı tespit edildi. Uzmanlar, ıspanağın vücudumuz için gerekli olan önemli bir kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum mineralleri kaynağı olduğunu belirtiyor. Göz sağlığından kemik sağlığına kadar pek çok yararıyla dikkat çeken ıspanak, beyin sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Son günlerin en tartışılan sebzesi; ıspanak
05.11.2019
A+
A-

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum açısından önemli bir kaynak olan ıspanağın beslenmedeki yerine değindi.

Düşük kalorili ve doyurucudur

Özden Örkçü, özellikle vücudumuz için gerekli olan kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum mineralleri açısından önemli bir kaynak olan ıspanakta bulunan minerallerin vücudun işlevi için önemli yere sahip olduğunu söyledi. Örkçü, “Ispanağın bir porsiyonu 100 gram olup sadece 23 kaloridir. Ispanak yemeği ise günlük 6-8 yemek kaşığı tüketildiğinde günlük 1 porsiyon olup sadece 76 kaloridir. Ispanak, düşük kalorili olması ve doyurucu bir besin olması nedeniyle faydalıdır” diye konuştu.

Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda vücudumuz için yararlı lif (posa) bulunduğunu kaydeden özden Örkçü, ıspanakta bulunan protein miktarı yüksek olsa da hayvansal kökenli olmadığı için çok kaliteli bir protein kaynağı olmadığını kaydetti.

Anti kanser özelliğine sahip

Ispanağın sahip olduğu flavonoidler açısından da oldukça zengin olduğunu ifade eden Özden Örkçü, “Ispanak, ayrıca bir antikanserojeniktir . Günümüzde yapılan araştırmalar, ıspanağın mide ve cilt kanserine neden olan hücrelerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ispanağın ayrıca agresif prostat kanserine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır” diyerek ıspanağın sağlığa yararlarını şöyle sıraladı:

Ispanak göz sağlığını korur: Ispanağın içerdiği A vitamini, antioksidanlar, katarakt ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan göz sorunlarına karşı etkili olduğu ispatlanmıştır.

Kemik sağlığını korur: Ispanak kemik sağlığını korumak için hayati önem taşımaktadır. K vitamini bakımından zengindir. Vegan bireyler için süt ve süt ürünlerine alternatif sayılabilecek kalsiyum içerir. Osteoporozun önlenmesinde bolca süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Aynı zaman da ıspanak gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi kemik sağlığını korumaktadır. Bu özelliği de ıspanağın faydaları arasındadır.

Ispanak hipertansiyonu engeller: Potasyum içeriğinde, düzenli olarak ıspanak tüketmek, hem sinirlerin gevşemesini sağlar hem de hipertansiyonun sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcı olur.

Beyin sağlığını korur: Düzenli olarak ıspanak tüketmek, beynin ve zihnin sürekli genç ve aktif kalmasını sağlar. Ispanak sinir sisteminde hormon üretimini destekleyen folat, K ve C vitaminlerini içermektedir. Beyin sağlığı için gerekli olan yağ ve asit oranlarını dengeleyerek beyin sağlığına katkıda bulunur. Böylece, ıspanak davranışsal ve bilişsel sorunların düzeltmesi için ciddi anlamda fayda sağlar.

Sindirim sistemi ve mideye faydalıdır: Ispanak tüketimi genel anlamda sindirim sistemi sağlığını ve özellikle de mide sağlığını destekler. İçerdiği beta karoten ve C vitamini, serbest radikallerin zarar verdiği kolon hücrelerini korumaya yardımcı olur.

Ispanak kan basıncı düşürür: Ispanağın bol miktarda içerdiği peptitler, kan basıncının düşmesini sağlar.

Ispanak bağışıklık sistemini güçlendirir: A vitaminini fazla içeren ıspanak, bu özelliği sayesinde mukoza zarlarının korumasını sağlar. Bunun dışında solunum yolunu koruyan ıspanak, enfeksiyon hastalıkları ile de ciddi anlamda mücadele eder. Ayrıca sindirim sistemi organları ve özellikle bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sisteminin hastalıklarla mukavemetine katkı sağlamaktadır.

Ispanak anemiyi önler: Ispanak demir açısından zengindir. Vücudun tüm hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin bir bileşeni olarak demir, hücrelere enerji sağlamak için çok gereklidir.

Ispanağın cilt sağlığına faydalıdır: Cilt ve deri vücudun tümünü kaplayan en büyük ve en hassas organıdır. Cilt sağlığımızı koruyabilmemiz için bazı temel besinlere ihtiyacımız vardır ve ıspanak bu noktada harika bir alternatiftir. Ispanak A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini gibi hayati mineraller ile doludur. Bu yüzden ıspanak cilt sağlığında önemli bir rol oynar.

Böbrek hastaları doktorlarına danışarak tüketmeli

Böbrek hastalarının ıspanak tüketip tüketemeyecekleri konusunda mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini belirten Özden Örkçü, “Hastalığın seviyesi, kişiye göre değişiklik göstermesi nedeniyle ıspanak tüketimi noktasına farklı sonuçlar çıkarabilir. Çok fazla ıspanak tüketmek, gut artrit gibi hastalıklara yatkın kişiler için çok tavsiye edilmez, bunun sebebi de ıspanağın vücudumuzda ürik asit seviyesini arttırması ve vücutta eklem ağrıları, iltihaplanma ve şişmeye neden olarak gut hastalığının şiddetlenmesine neden olmasıdır” dedi.

Yumurta ve yağsız kıymayla pişirilmeli

Özden Örkçü, ıspanağın etli pişirilmesi halinde ek yağ ilave edilmeden ama etsiz pişirilecekse 1 kg ıspanağa 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak pişirilmesi gerektiğini belirterek “Aşırı yağ ile pişirilmesi ıspanağın faydalarından istifa etmeyi mümkün kılmamaktadır. İçerisinde yumurta veya yağsız kıyma ekleyerek protein miktarı arttırılabilir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.