enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5383
EURO
35,9519
ALTIN
3.004,44
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Yağmurlu
20°C
Denizli
20°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız? İşte 6 Açık İşaret

Son zamanlarda özellikle WhatsApp uygulamasının da getirdiği gündemle mesaj ve fotoğraflarımızın başkalarının eline geçmesinden korkar hale geldik. Hatta öyle ki bu bilgilerin iş veya yurt dışı için başvuruda bulunduğumuzda önümüze sunulabileceği bile söylendi. Peki ya bu WhatsApp olayı dışında sizce telefonunuz yeterince güvende mi? Bu sorunun yanıtına telefonunuzun saldırıya uğradığı taktirde ne gibi sonuçlarla karşılaşabileceğinizi sıralayarak açıklayacağız. Hadi Başlayalım!

Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız? İşte 6 Açık İşaret
A+
A-

Telefonlarımız hepimiz için en özel alanlardan biri. Mesajlarımız, özel fotoğraflarımız, banka şifrelerimiz ve daha nicesini cebimize doldurup geziyoruz. Peki ya telefonunuz tek bir hareketinizle başkasının eline geçseydi? Üstelik artık bunu yapmak o kadar kolayken. Peki ya telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız?

Mutlaka filmlerde bilgi kopyalama, telefondaki bilgileri aktarma gibi durumlara rastlamışsınızdır. Hatta içinizden “bu iş bu kadar mı kolaymış” demiş olabilirsiniz. Evet, aslında çok kolay. Şimdi gelin size önce telefonunuzun saldırıya uğradığını nasıl anlayabileceğinizi anlatalım.

Telefonunuzun hacklendiğini nasıl anlarsınız?

-Telefonunuzun şarjı aniden bitmeye başlıyorsa..

Telefonunuzun şarjı anormal bir şekilde aniden bitmeye başladıysa bu kötüye işaret. Bu telefonunuzda çalışan ancak bilinmeyen bir uygulama olduğunun göstergesi olabilir.

Kullanmadan telefonunuz ısınıyorsa..

Telefonunuzu bir köşeye bıraktınız ve bir süredir dokunmuyorsunuz. Ama elinize aldığınızda ısındığını fark ettiyseniz bu yine cihazınızda bilinmeyen bir uygulamanın arka planda çalıştığının göstergesi olabilir.

Telefonunuz aniden kapanıyor, yeniden başlatıyorsa..

Telefonunuz hiçbir sebep yokken aniden kapanıyor veya numaraları arıyor veya uygulamaları başlatıyorsa bu hacklenmiş olabilirsiniz. Tabi eğer bu sistem hatasından kaynaklı değilse.

Son aramalarınızda bilinmeyen numaralar varsa..

Telefonunuzun son aramalar kısmına geldiğinizde hiç görmediğiniz, arandığını fark etmediğiniz bilinmeyen numalar görüyorsanız bu bir sorun olabilir.

Cihazınızı kapatamıyorsanız..

Cihazınızı kapatmaya çalıştınız ama işlem yapmıyor mu? Bunun yerine, telefonunuz farklı uygulamaları açmaya, aydınlatmayı artırmaya vb. işlemelere mi başlıyor? Endişelenin!

Arka planda yankı ve sesler duyuyorsanız..

Telefon konuşmaları sırasında arka planda sesler ve yankılar oluşuyor mu? Bu da dinlendiğinizin işareti.

Peki Telefonunuzu Nasıl Korursunuz?

Telefonunuzun hacklendiğini düşünüyorsanız öncelikle banka ekstresi, para transferi ya da sms ya da herhangi bir mesajlaşma uygulamasından gelen her bağlantıya tıklamamalısınız. Tıklamadan önce URL’nin bağlantısı gözükmüyor ya da karmaşıksa asla tıklamayın.

Mümkün olduğunca “parolaları hatırla” yöntemini kullanmayın.

Telefonunuzu kişisel bilgisayarlarınız dışında bir bilgisayardan şarj edeceğinizde “Yalnızca Şarj” ibaresinin işaretli olduğundan emin olun.

Topluma açık WİFİ ağları en çok korkmanız gereken şeylerden biri. Unutmayın en çok hacklenmeler de bu ağlar üzerinden sağlanıyor. Kafe, restoran, hava alanı ya da parklarda kullanılan ortak wifi ile aslında tüm trafiğinizi çevrenizdeki cihazlarla da paylaşmış olursunuz.

Şifreli koruması olmayan ağlara asla bağlanmayın.

Dışarıda toplu ağlara bağlanmanız gerektiğinde otomatik bağlanmamaya dikkat edin.

Herkese açık Wi-Fi ağlarında çevrimiçi satın alma veya para transferi yapmayın.

Android kullanıyorsanız, güvenilir bir anti-virüs programı yükleyin.

Ve tabii ki telefonunuza bir şifre ekleyin.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir;

Çocuğunuzun Gelişimi İçin Faydalı Uygulamalar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.