enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Çameli, ‘Tarım Kent’ Olma Yolunda

Çameli Belediyesi, ‘Tarım Kent’ olma yolunda çalışmalarına devam ediyor. Çameli fasulyesinin tescillenmesi ile Çameli ilçesi marka değerini arttırdı.

Çameli, ‘Tarım Kent’ Olma Yolunda
15.10.2018
A+
A-

Çameli  Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit Tuncer ve Çameli İlçe Tarım Müdürü Durmuş İvgin ile birlikte Çameli’de ki fasulye çeşitlerinin “Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi ” kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan ‘Çameli Fasulyesi Coğrafi İşareti Tescil Belgesi’ alındı.

Çameli’nde fasulyenin 300 bin tonla ekonomiye 4 milyon TL katkı sağladığına dikkat çeken Başkan Arslan, “Fasulyemizin  çok güzel aroması ve hızlı pişmesiyle ön plana çıkmaktadır. Yayla özelliğini taşıyan ilçemiz iklimi ve organik maddece zengin toprak özellikleri fasulye yetiştiriciliği elverişli bir bölgede. 15 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında denk gelen yetiştirme dönemi olan fasulyenin vejetasyon süresinin bu kadar uzun olmasının sebebi genellikle gece ve gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasıdır” dedi.

“HEDEFİMİZ YURT DIŞINA İHRAÇ ETMEK”

Çameli fasulyesinin tescillenmesinin ardından pazarlarını genişletip yurtdışına açılmayı hedeflediklerine değinen Başkan Arslan, “Fasulyemizi de gelecek dönemlerde yurtdışına pazarlamak en büyük hedeflerimizden biridir.  Fasulyemizi yetiştiren 960 üretici bulunmaktadır. Şu anda 2 bin 450 dönüm arazide üretim yapılıyor. Bu alanları giderek büyüteceğiz” şeklinde konuştu. 

TARIM REKOLTESİ YÜKSELDİ

Çameli’nin ekilen her mahsulün hasat mevsiminde kaliteli ürünlerin çıktığını belirten başkan Arslan, “Çiftçilerimize Tarım Danışmanlık ofisinde gerekli rehberlik ve eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz Çameli’yi ‘Tarım Kent’i yapmak bunun için Belediyecilik faaliyetlerinde kalan zamanımı Çameli’nin Tarımı ile uğraşıyoruz. İlçemizde Sadece domates değil fasülye, ceviz, kiraz vs ürünlerin sebzeleri ekmeye teşvik ediyoruz ve denemesini yapıyoruz” dedi.

ÇİFÇİYE BÜYÜK DESTEK

Çameli’de Tarım Projelerin yanı sıra bu projelerin bilimsel koşullarda yapılması için çalıştıklarını belirten Başkan Arslan, “Bugüne kadar 31 mahallemizde çiftçilerimizle gece gündüz tarım danışmanlık ofisimiz çalışanları ve bizzat kendimde katılarak eğitimleri veriyoruz. ‘Ne yaptık, ne yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız’ sorularını iyi anlamak ve bir plan dâhilinde yılmadan çalışmak zorundayız. Çameli Belediyesi, Çameli Ziraat Odası ve Çameli İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile örnek olacak birçok önemli çalışmaya imza attık. Çameli’nin  kalkınma açısından sahip olduğu fırsatların, güçlü yanlarını tarıma atmaya da devam ediyoruz. Kendi kendine yeten, öz kaynaklarını verimli kullanan bir ülke olmak için tarıma gereken önemi vermek zorundayız. Tarım’da ne kadar bir güçlü ve deneyim olduğumuzu tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya gösteriyoruz. Hedeflere ulaşılması için proje odaklı çalışmamız gerekiyor. Biz Çameli Belediyesi olarak bu doğrultuda çalışıyoruz” dedi.

ÇAMELİ DOMATESİNDE 10 BİN  TON ÜRETİM

Başkan Arslan sözlerine, “Tarım Kenti olma yolunda ilk önce Tarım Danışmanlık Ofisimizi kurmayla başladık. İlçede çiftçilerimize yerinde ve çevre ilçelerdeki tarım arazileri ve tarımla ilgili fuarlara giderek Tarımın önemini çiftçilerimize anlatarak onları topraklarında neler ekileceğinin yol haritasını anlattık. İlçemizin bereketli topraklarında bakir ve terkedilmiş tarım topraklarını işlemeyle başlayarak örtü altı sebzeciliğinde 5 yıl içerisinde 520 dönüme çıkararak; yurtdışına Çameli Domatesini ihracat eder konuma getirdik. Denizli’de rol model olduk, 10 Bin ton domates üretimi yaparak İlçe ekonomisine 10 milyon TL  bütçe girdi. Hedefimiz 20 Bin Ton üzeri ve 20 Milyon TL gelir elde etmek” şeklinde devam etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.