enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
32°C

Dayılar (Tozlukara) Köprüsü tüm ihtişamı ile Roma döneminden beri ayakta!

Denizli il sınırları bir çok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Roma dönemi’nde yapılmış olan ve bugün hala ayakta olan Dayılar Köprüsü de bu kıymetlerden sadece biri.

Dayılar (Tozlukara) Köprüsü tüm ihtişamı ile Roma döneminden beri ayakta!
23.11.2019
A+
A-

Denizli, mimari açıdan bir çok tarihi kıymete ev sahipliği yapıyor. Belki de birçok Denizlilinin bilmediği bu değerlerin geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Bu kıymetli mimari eserlerden biri Denizli’nin Çal ilçesinde bulunan Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olan Dayılar Köprüsü’dür. Bir diğer adı ile Tozlukara Köprüsü olarak da bilinen köprü, Antik Roma Dönemi’nde beri hala ayakta ve kullanımdadır.

ANTİK DÜNYA’DA TİCARET MERKEZLERİNİ BİRBİRİNE BAĞLIYORDU

Roma Dönemi Eserlerinden Denizli’de ayakta kalan Hançalar köprüsü’nün de ikizi olarak kabul edilen Dayılar Köprüsü’nün uzunluğu 55,50 metre, genişliği 3,40 metre, kemer açıklıkları ise 5,50 metre civarındadır. Devşirme malzemeden yapılmış olan köprünün yuvarlak kemerli iki adet gözü bulunur. Büyük Menderes Nehri üzerinde yer alan Dayılar Köprüsü; Antik Dünya’da önemli ticaret merkezleri olan Apameia, Eumenia, Launda, Mossyna, Hierapolis ve Laodikeia ticaret yolları üzerinde yer laan önemli köprülerden birisiydi.

HALA AYAKTA VE KULLANIMDA

Bugün hala büyük ölçüde sağlam durumda olan Dayılar Köprüsü, günümüzde tarım arazilerine ulaşım amacıyla kullanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.