Pamukkale Üniversitesi’nin organize ettiği ve desteklediği, Kongre Başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın üstlendiği, ‘Denizli Termal Sağlık Turizm Çalıştayı’ Doğa Termal Otel’de gerçekleştirildi.
İki gün süren çalıştayın açılışına Vali Yardımcısı Halil Canavar, AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkci, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, il protokolünden isimler ve çok sayıda davetli katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, ülkemizin turizm cenneti olduğuna değinirken, Türkiye’nin turizm gelirlerine bakıldığında ülkenin hak ettiği yerde olmadığına dikkat çekti. Rektör Bağ, ‘Bölgemize baktığımız zaman özellikle termal imkânları yönüyle de oldukça önemli imkânlara sahip ama gerekli yatırımları yapılmadığını için olması gereken noktada bulunmadığını görmekteyiz. İnşallah bu tür çalışmalar ve çalıştaylarla sorunlar ele alınarak, çözüm üretilecek ve hedeflenen imkânlar sağlanarak, istenen düzeye ulaşılacaktır’ diyerek çalıştayın başarılı geçmesini ve hayırlara vesile olması temennilerinde bulunarak konuşmasını tamamladı.
Açılışta konuşma yapan AK Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, ülkemizin önemli hedefleri olduğunu, o hedeflerin içerisinde hizmet üretimi ve hizmetin satılması ve ekonomi katma değere döndürülmesinin son derece önemli olduğu belirtti. Milletvekili Prof. Dr. Kavuncu, ‘Çok yakın zamanda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı gibi bunun içerisinde sağlık turizminin önemli bir öğe. Sağlık turizmi içinde de gelişmesi gereken kısım ise termal ve rehabilitasyon ile ilgili olan branş. Niyet iyi, tespitler güzel ama artık mutlaka bir programlama ve şablon ortaya konulması, bir eylem ortaya konulması ve neticeye gidilmesi gerekmektedir. Termal turizm için de an başta termal şehirlerin ve kür bölgelerinin oluşturulması gerekiyor. Bunun için bürokratik anlamda çok önemli aşamalara gelindi. Denizli bu anlamda çok önemli imkânlara sahip, özellikle Karahayıt Bölgesi Türkiye’deki en önemli potansiyele sahip bir bölgelerden bir tanesidir. Mülki idarecilerin, yerel yöneticilerin, üniversitenin, özel sektörün ve halkın bu noktada ortak bir heyecana sahip olması gerekmektedir. Hepsinin bir arada çalıştığı ortak bir hedefe kitlendiği bir sistem lazım. Ben ümit ediyorum bu çalıştayın sonucunda bu bölgede de istediğimiz standartlarda ve ölçeklerde bir termal şehir olsun’ diyerek çalıştayın başarılı geçmesi dileklerinde bulundu.
Vali Yardımcısı Halil Canavar açılışta yaptığı konuşmada, Denizli’nin önemli termal merkezlerden birisi olduğunu vurgularken, ancak batı standartlarında bir kür kenti olmak için alınacak bir hayli yol olduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Canavar, ‘Umarım bu toplantılar vesilesiyle en kısa zamanda kür kenti hüviyetimize kavuşur ve turistik açıdan önemli bir destinasyon oluruz. Bu bağlamda bu çalıştayın hedefe götüren önemli kilometre taşı olacağını umuyorum’ diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, Oturum Başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semin Fenkci’nin yaptığı ilk panel ile devam etti. Çalıştayda iki gün boyunca toplam üç oturumda on iki panelist sunum yaparken alt komisyon toplantılarıyla Termal Kür Kenti Karahayıt’ın; ulaşım, sağlık, altyapı, ekonomi gibi konuları masaya yatırıldı. Ayrıca, çalıştayda Pamukkale Karahayıt Termal Kür Kenti Alanı’na bir teknik gezi de yapıldı. Sonuçların sunumu ve genel değerlendirilmesi ile çalıştay sona erdi.