enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5330
EURO
36,1877
ALTIN
2.963,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Açık
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Dünya Engelliler Günü Nedir?

Dünya Engelliler Günü engelli bireyleri daha iyi anlayabilmek ve onların sorunlarına çözüm bulabilmek için belirlenmiş bir gündür.

Dünya Engelliler Günü Nedir?
03.12.2018
A+
A-

Engel dediğimiz şey nedir, önce bunu iyice anlamak lazım.

Bedensel engel mi, zihinsel engel mi, görme engeli mi, konuşma mı, duyma mı?

Bunların hepsine açıklık getirebiliyor insan da aşağıdaki engellere açıklık getiremiyor.

Engelli Yürüyüş Bandı mı? O da Ne?

Engelli bireyler, yönlerini bulmak için ellerinde hiç yanlarından ayırmadıkları bir sopayı tutarlar biliyorsunuz ki.  Bu sopa sayesinde çukurları ve basamakları fark edebilirler. Bu engelli yürüyüş bantları da o sopanın işlevini bir nebze olsun daha yararlı hale getiriyor. Yerdeki kabartmalı çizgiler engelli bireyi doğru ve hasarsız yoldan götürüyor. Tıpkı fotoğraftaki gibi!

Park Edilecek Boş Alan!

Artık her evde bütün aile bireylerinin ehliyeti var dahası herkesin kendine ait arabası var. Bu da demek oluyor ki, insan sayısı kadar araba var. Devasa bir sayı bu. Kabul edelim ki park sorunumuz malum, yolların durumu da ortada. Ama bu nasıl olabilir? Birazcık dikkat edilse, görmezden gelinmese yeterdi.

Bedensel engelli bireylerin kullandığı tekerlekli sandalyelerin, yüksek bir yerden alçak bir yere inmesi için rampaya ihtiyacı vardır.  Bu rampanın yüksekliği 5-10 cm de olabilir 3-4 metre de. Tabi rampanın işe yarayıp yaramayacağı da yapanın ve çevredeki engelsiz! vatandaşların insafına kalmış vaziyette.

Hayat Zor Evet

Hayat gerçekten çok zor

Ama kızdığınızda biz anda kalkıp gidemiyorsanız daha zor.

Acele bir işiniz varken, sizin kullanacağınız engelli rampasına park etmiş bir araç yüzünden gecikiyorsanız, daha da zor.

Koşmak için bacaklara, dans etmek için gözlere, yüzmek dahası şampiyon olmak için kollara ihtiyacınız olmadığını kanıtlamak istediğinizde daha da zor.

Hayat engellerin aşılabildiğini kanıtlamaya çalışırken çok zor.

Mesele Eğitim Değil!

Tek başına eğitimlik bir mesele değil bu. Şimdi siz bir insana, engelli yürüyüş bandına 2 sandalye 1 masa atıp müşteri çekmemesinin eğitimini verebilir misiniz?

Bedensel engelli bir bireyi gördüğünde acıyan gözlerle bakmamasının eğitimini nasıl verebilirsiniz?

Siz, bir insana zihinsel engelli bir çocuğu toplu taşıma aracında gördüğünde yine çocuğun ailesini “ah, vah,tüh” diyerek boğmaması gerektiğini eğitim yordamıyla anlatabilir misiniz?

Fark Edebilmek Mesele

Mesele etrafına alıcı gözle bakabilmekte.

Bakın. Baktığnızda, kolları olmadan da yüzebileceğini kanıtlayan,  Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda ülkemize altın madalya getiren, Sümeyye Boyacı’yı göreceksiniz.

Baktığınızda, Kadınlar Tekerlekli Sandalye Şampiyonası öncesinde “Hedefim bayrağımızı göndere çektirebilmek.” diyen Büşra Ün’ü göreceksiniz.

Hepsini göreceksiniz. Görebileceğiz. Ama bakarsak, fark edersek, inanırsak.

Göreceğiz!

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.