enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
ALTIN
2.874,79
BIST
9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
27°C
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
31°C
Çarşamba Açık
32°C

1976’da Denizli’de birçok eve hasar veren deprem hakkında ne biliyoruz?

19 Ağustos 1976’da Denizli ciddi bir depremle sarsıldı. O dönemin verilerine göre 4,9 ya da 5,0 şiddetinde olduğu ifade edilen depremde Denizli’de birçok bina hasar gördü. Eski tip kerpiç yapı evlerin önemli bir kısmı da yıkıldı.

1976’da Denizli’de birçok eve hasar veren deprem hakkında ne biliyoruz?
20.02.2023
A+
A-

Aktif deprem kuşağında yer alan ve birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli’nin 1899 Aydın-Denizli depreminde büyük hasar gördüğünü binlerce insanın evsiz kaldığını ve bini aşkın insanın vafet ettiğini anlatmıştık. Bu kez takvimleri biraz daha ileri sarıyoruz ve 19 Ağustos 1976’ya geliyor.

4 KİŞİ ÖLDÜ, BİNLERCE BİNA HASAR GÖRDÜ

Denizli bir yaz gününde büyük bir sarsıntı yaşadı. Resmi rakamlara göre 4,9 veya 5,0 şiddetinde meydana gelen depremde 4 kişi hayatını kaybetti. 28 kişi de yaralandı. Yine resmi rakamlara göre o dönem 887 bina ağır hasar görürken, 2 bin 992 ev orta hasarlı, 4 bin 180 ev de az hasar gördü. Ağır hasar gören evlerin önemli bir kısmı yığma tuğla ve kerpiç evlerdir.

Ancak o dönem yapılan tespit çalışmalarına rağmen ağır hasarlı binalar bile yeniden tabir edilerek insanların kullanımına yeniden açılmıştır.

DEPREM SONRASI KENTTE DEĞİŞİM YAŞANDI

Yaşanan deprem sonrası kentte bulunan ve zarar gören bazı kamu kurum binaları yıkılarak yenilenmiş, bazılarının yerleri değiştirilmiştir. Bugün kullanımda olan bazı caddelerin ilk defa açılma tarihi de deprem sonrasına denk gelmektedir. Yıkılan evleri fırsat olarak gören dönemin belediyesi bölgeye yeniden ev yapılmasını istememiş yeni yolların açılmasını sağlamıştır. O dönemde açılan yollar bugün halen kullanımda olan caddelerdir.

Hazırlayan: Serkan ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.