enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3460
EURO
37,2692
ALTIN
3.027,65
BIST
8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
24°C
Denizli
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
21°C

Tripolis’te Anıtsal Çeşme Bulundu

Pamukkale Üniversitesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte Denizli ili Buldan ilçesinde yer alan Tripolis Antik kentinde sürdürdüğü kazı çalışmalarında 32 m uzunluğunda ve 7 m genişliğinde bir “anıtsal çeşme” bulundu.

Tripolis’te Anıtsal Çeşme Bulundu
23.08.2019
A+
A-

Tripolis Antik kentinde 2012 yılından beri süren, Kazı Başkanlığını Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman’ın yürüttüğü kazı çalışmalarının 2019 sezonunda milattan sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir anıtsal çeşme bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm yıl boyunca desteklediği 20 arkeolojik kazı arasında yer alan Tripolis’teki çalışmalarda kentin merkezi konumunda yer alan ve çok iyi seviyede korunmuş olan, 32 m uzunluğunda ve 7 m genişliğindeki “anıtsal çeşme”nin U planlı ve kısa kanatlı bir mimariye sahip olduğu tespit edildi. Oldukça etkileyici bir cepheye sahip çeşmenin Antik Dönem’in dinsel inançları doğrultusunda kentte tapınım gören çeşitli tanrı ve tanrıçaların yanı sıra dönemin önemli yöneticilerinin ve eşlerinin heykelleriyle süslendiği ortaya çıkarıldı.

Doç. Dr. Bahadır Duman bulunan anıtsal çeşme ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kazı çalışmalarının ilk sonuçlarına göre mermer cephenin üç katlı düzeni, anıtta yer alan yazıtlar ve heykeller, devasa havuzun içinde yıkılmış konumdadır. Bu yapıda 2016 yılında başlatılan çalışmaların amacı; mimari blokların sistematik olarak incelenmesi, anıtın doğrudan ve enstrümental olarak değerlendirilmesi, anıtsal cephenin grafik-çizim olarak yeniden yapılandırılması, inşaat aşamalarının belirlenmesi ve mimari dekorasyonun karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma ayrıca, Roma Dönemi’nde Anadolu’da yer alan şehirlerin antik manzarasının önemli bir özelliğini temsil eder. Bu tip çeşmeler, çeşme havuzları ve su altyapılarının kullanımına bağlı kentsel kültürün incelenmesiyle ilgili önemli sonuçların elde edilmesini sağlamıştır. Komşu şehirlerin (Hierapolis, Laodikeia, vb.) anıtsal çeşmeleriyle yapılan karşılaştırmalar, ortak özellik ve yerel çözümleri tanımlamaya her geçen gün biraz daha katkı yapmaktadır. Ayrıca, MS 4. yüzyılda anıtsal çeşmenin önemli bir restorasyon evresinin varlığı, Roma Dönemi’nden Bizans mimarisine geçiş hakkında çok az bilinen bilgilere ulaşılmasında önemli katkılar sunmaktadır.”

Bulunan anıtsal çeşme ile ilgili bu yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından Antik Anadolu’nun en önemli arkeolojik alanlarından birini, Anastylosis temelli yeniden ayağa kaldırmak için gerekli projelerin (röleve-estorasyon-rekonstrüksiyon) hazırlanmasına Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansının verdiği desteklerle devam edilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.