enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Çok Bulutlu
10°C
Denizli
10°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
18°C

Çal Kadın Kooperatifi açılışının yansımaları

Çal Kadın Kooperatifi açılışının yansımaları
15.12.2021
A+
A-

Çal Kadın Kooperatifi’nin açılışı ve e-ticaret yapacağı www.calgarasi.com.tr isimli sitenin de tanıtımı yapıldı. Proje sorumlusu Koray Kaya, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çal Kadın Kooperatifi Başkanı Hatice Elvan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, Çallı Üretici Bülent Akşit ve MHP Çal İlçe Başkanı ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Çitfçi kooperatif girişimini Egeyön TV’ye değerlendirdi.

KAYA:“ TÜM ÜRÜNLERİMİZİ ÇAL GARASI MARKASI ALTINDA TÜKETİCİLERLE BULUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ”

Proje sorumlusu Koray Kaya, Çal’ın ürün çeşitliliğine vurgu yaparak; “Bölgemizde Avrupa Birliği’nin katkılarıyla kurulmuş olan proje ofisimiz var.  Proje ofisi kapsamında bölgenin kalkınmasına dayalı faaliyetler sürdürüyoruz. Bu faaliyetlerden biri de kadın kooperatifi kurmaktı.  Bölgemizdeki üreticileri bir araya getirmek, bölgesel ürünlerimize bir kimlik kazandırmak istedik. Kadın kooperatifimizi kurmamızın ardından bölgemizin ürünlerini bir marka adı altında tüketicilere buluşturma noktasında çalışmalarımıza başladık. Çal ürün çeşitliliği noktasında Denizli’nin en gözde ilçelerinden bir tanesi konumunda. Bölgemizde üzüm yoğunluğunda, kekik ve bir çok ürün yetişiyor. Tüm ürünlerimizi Çal Garası markası altında tüketicilerle buluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

AKCAN:“HİÇ BU KADAR HEYECANLANMADIM”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, kooperatif fikrinin oluşumuna değinerek;“Hayatımda hiçbir konuşmaya çıkarken hazırlık yapmadım. Ama bugünkü açılışımız için özel bir konuşma hazırladım. Çünkü çok heyecanlıyım. Bu iş çok önem ve değer verdiğim bir iş. 2014 seçimlerinden bugüne ‘Siz üreteceksiniz, biz satacağız’ dedim. Ama bazı prosedür engelleri ortaya çıktı. Avrupa Birliği Leader Kırsal Kalkınma Projesi başvurumuzun kabul olmasını bekledik. Bu sebeplerden geç kaldık. Daha doğrusu bile bile geciktik. Ama bugün iyi ki gecikmişiz diyoruz. Her şeyi tamamlayarak, tüm ürünlerin iznini alarak bu yola başladık. O kadar seçim geçirdim, televizyon programlarına çıktım ama bu kadar heyecanlı olduğum dönemi hatırlamıyorum. Hedefimiz burada kadınlarımızın el emeği göz nuru ürettiklerini tüm dünyaya satmak. Onların yaptıklarının karşılığını vermeyi taahhüt ediyoruz. Tüm dünyada herkesin ulaşabildiği bir kooperatifi oluşturacağız.

“BELEDİYENİN İŞİ DEĞİL DİYENLER OLDU”

Bugün insanlar bu tarz işlerin beledinin işi olmadığını düşünüyor. Alt yapı, üst yapı bekliyor. Ama biz en başta ‘Büyük büyük binalar yapmayacağız’ dedik. Biz tüketici değil, üreten bir toplum oluşturacağımızı söyledik. Ürettiğimiz zaman arkadan gelenlerin olacağını biliyorduk. 2014’te ‘Tarım Kent Çal’ projemizle başlamış olduğumuz yolda önce seralarımızı kurduk. Bugün üretimde geldiğimiz noktayla özellikle pandemi şartlarında ne kadar haklı olduğumuz görüldü. Önümüzdeki 100 yılda dünyanın en büyük sorunu gıda. Onun için bizim gibi üreten ilçeler dünyanın gıpta ettiği yerler oluyor. Biz bu potansiyelimizi değerlendireceğiz. Avrupa bundan 300 yıl önce kooperatiflerini kurmuş. Biz çok geç kaldık. Aslın biz de başladık ama kooperatifçilik diyince akla dolandırıcılık geldi. İnsanlar zamanında para kaybetmiş onun için geri durdular. Ama biz bugün örgütsel bir toplum içerisinde pazarlamanın ne olduğunu, üretirken nasıl pazarlayacağını, 2020 yılında ürettiği ürünü 2024’te nerede satabileceğini bileceği bir sistem kurmak için yola çıktık.

ÇAL’IN GENLERİNDE VAR

Biz ilçe olarak boyumuzdan büyük işler yapmaya atalarımızdan alışkınız. Bunu neden söylüyorum? Cumhuriyetin kuruluşunda Sivas Kongresi’nde el kaldıran 37 delegeden birisi Çallı Belevli Yusuf Bey’dir. Boyumuzdan büyük iş yapmışız. At cephesini Çal’dan giden Ahmet İzzet Hoca o zamanki müftümüz önderliğindeki birlik kurtarıyor. İzmir’in işgalinin ardından 2-3 gün sonra burada binlerce kişi miting yapıyor. Yani bu bizim genlerimizde var. Biz Çal Garası üzümleri yediğimizden dolayı kafamız farklı çalışır. Şimdi de sıra Çal’da ürettiğimiz bütün ürünleri Türkiye ve dünya piyasasına sokmak. İnşallah bunu başaracağız.” Şeklinde konuştu.

ELVAN:“BAŞKAN AKCAN OLMASA OLMAZDI”

Çal Kadın Kooperatifi Başkanı Hatice Elvan, Başkan Akcan’a özel parantez açarak;” 2019 yılında kurulan Çal Kadın Kooperatifi olarak çok heyecanlıyız. Ben ve 7 ortağım buradayız. Çal yelpazesi çok geniş bir ilçe. Bamyasından, üzümüne, sirkesine çok geniş ürün çeşitliliğine sahip. Buradaki üreticilerimizi sadece Çal ve Denizli’ye değil, tüm Türkiye’ye duyurmak istiyorduk. Bunu burada başarabilirsek çok mutlu olacağız. Bu proje için emeği geçen o kadar çok kişi var. Ama başta Belediye Başkanımız Fethi Akcan’a çok teşekkü ediyoruz. O olmasa olmazdı.” Diye konuştu.

DEĞİRMENCİ:”ÜLKENİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAKLAR”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, markalaşmanın önemine değinerek; “ Öncelikle hayırlı olmasını diliyorum. Çal benim memleketim. Burada olmaktan dolayı da ayrıca mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Bir için içerisinde kadın varsa bir işe kadın eli değiyorsa o işte bereket vardır o işte zerafet vardır, o işte naiflik vardır, o işte güzellik vardır. Dolayısıyla kadınların böyle bir kooperatif vasıtasıyla üretime destek olmasından dolayı mutluyuz hep birlikte. Tabi üretecekler ve dolayısıyla ekonomiye de katkı sağlayacaklar. Kendi aile ekonomilerine katkı sağladıkları gibi Çal ekonomisine Denizli’nin de ülkenin de ekonomisine katkı sağlayacaklar. Çal toprakları bereketli topraklar. Kadınlar da bunu mutlaka güzelleştirecekler daha ileriye götürecekler. Ben emek veren Çal Belediye başkanımıza, destek veren Büyükşehir Belediye başkanımıza, herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Çal’da kadınlarımızın ürettiği bu ürünler, Çal Garası markası ile birlikte de şehrimizde, hem ülkemizde hem de Dünyada marka da oluşturmuş oluyoruz aslında. Çal’da bir çok ürün yetiştiriliyor üzümünden tutun da bamyasına kadar, kekiğinden aromatik bitkilerine kadar. İnşallah bunlar Çal Garası markası ile birlikte hem güzel sunumları ile hem kaliteli ürünleri ile bütün dünyada bir marka olmasını diliyoruz. Tabi biz de Büyükşehir belediyesi olarak nerede bir üretim varsa nerede bir istihdam varsa orada olmaya çalışıyoruz. Ama her yerde olduğu gibi kadınlara pozitif ayrımcılık yapmaya da devam ediyoruz. Bu açılışımızın güzelliklere vesile olmasını diliyorum.’ ifadelerini kullandı.

ÇİL:“BİRLİK OLMALIYIZ”

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil,“Tabi ki üretim. Her şartta bütün zorluklara rağmen üretim, bütün olumsuzluklara rağmen üretim. Pandemi döneminde şunu gördük ki hiç bir şey kendin üretmedikten sonra öyle elden gelmiyor. Atalarımızın da bir sözü vardır. Elden gelen öğün olmaz, o da zamanında gelmez. Bunu da malesef acı bir şekilde tekrar görmüş olduk. Özellikle kadın kooperatifleri kadın girişimleri odamız tarafından da desteklediğimiz bir oluşumdu. Hepsini tebrik ediyorum yöresel ürünlerin işlenmesini, bunların kendiler açısından belli bir gelire dönüşmesi ve özellikle ilçemizin tanıtımı yönünden de önemli katkılarda bulunacak. Kendilerini tebrik ediyorum. Bundan sonra da elimizden gelen desteği sağlayacağız. Yani kooperatifçilik bu işin olmazsa olmazı. Baktığımız zaman gelişmiş ülkeler bunu üretimden pazara kadar bu zinciri sağlamışlar. Ülkemiz açısından da en büyük eksiklerden biri de bu. Ayrıca bu kooperatifçiliğinden de yetkililer tarafından bakanlığımız tarafından çok farklı ve yeni şekilde geliştirilmesi lazım. Kooperatif anlamında ülke olarak bölge olarak çok kötüyüz. Bunların yaygınlaşması lazım. Bunların dışında tabi ki üretim yapmak zor. Ama insanların bugün geldiği noktada imkanlara bakarsak işletmeler çok büyük değil. Çok da bireysel olarak yapabileceğimiz bir şey yok. Çok da bireysel yapabileceğimiz bir şey yok aslında. Sadece birlik olup gücümüzü birleştirip üretimden pazara kadar bu güç birliği ile hareket etmemiz lazım. Bunun yolu da tabi ki kooperatifçilik. Deda Haber ve Egeyön Haber olarak siz de hep bölgemizdesiniz. Tanıtınıyorsunuz bölgemizi sizlere de çok teşekkür ederiz.’ dedi.

AKŞİT:“FETHİ BAŞKAN SAYESİNDE KADINLARA GÜVEN GELMİŞ”

Çal’ın üreticilerinden Bülent Akşit, ‘Çalımızdaki insanların özellikle evde oturan kadınlar bu kooperatif çatısı altında yapabileceklerini fark ettiler. Yapıyorlar. Bir sürü çok farklı ürün mevcut. Çal’ın öne gelen ürünlerini canlandırıp, Çal’da bunlar yetişiyor diyerek bir marka kurmuşlar. Güzel olmuş. Fethi Başkanın sayesinde kadınlara da güven gelmiş. Tebrik ediyorum.’ diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.