Çal’ın Kumral mevkisinde hazineye ait olan arazi Maliye Bakanlığı tarafından 2013 yılının Mart ayında PAÜ’ye devredildi. PAÜ, aynı dönemde arazi üzerine 2015 yılında laboratuvarların yapılacağını, ülkemizin tohumculuk konusunda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını, yurt içi ve yurt dışından bilim adamlarının Çal’daki merkezde çalışacağını vurgulamıştı.
PAÜ Rekterö Prof.Dr.Hüseyin Bağ’da, Çal’a yaptığı ziyaretlerde konuyu sık sık gündemde tutmuş, BİYOM’un Çal’a taşınacağını açıklamıştı. Son olarak PAÜ yerleşkesindeki BİYOM merkezinde rektör ile bilim insanları arasında yaşanan tartışmalar ülke gündemine oturdu.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, BİYOM’un Çal’da faaliyete geçmesi için 2015 yılından bu yana yetkililerden defalarca söz aldıklarını söyledi. Akcan, bilim insanlarının PAÜ’de 10 dekarlık araziye sıkışıp kalmalarına gerek olmadığını, 650 dekarlık arazinin onları beklediğini söyleyerek, “Çal’a gelin rahat bir ortamda çalışın. Laboratuvarların taşınması, bilim insanlarının konuklaması ve beslenmesini Çal Belediyesi olarak üstleneceğiz. Üniversiteye devrettiğimiz 650 dekarlık araziye mısır, hububat ve çekirdek ekimi yapılıyor. Oysa burası bilim yuvası, tohumculuk merkezi olacaktı. Yetkililer 2015 yılından bu yana bizlere defalarca söz verdiler” diye konuştu.
Başkan Akcan, BİYOM’un Çal’da hizmet vermeye başlaması durumunda Türkiye’nin tohumculuk piyasasında söz sahibi olacağını, yerli tohum üretiminin gerçekleştirileceğine dair PAÜ’deki yetkililerin de defalarca açıklamalarda bulunduğunu harlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“2015 yılından sonra bilim insanları ve üniversite yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde bizlere ‘Türkiye’nin geleceğinin yerli tohum ve bitki üretiminde olduğunu’ defalarca dile getirdiler. Türkiye’nin gıda geleceği konusunda da BİYOM’un önemi büyük. Biz hazırız. Rektör ve bilim insanlarına açık çağrımızdır; Tartışmalar bitmeli, BİYOM Çal’a taşınmalı. Hep birlikte Çal’da buluşalım.”