Dayılar’daki Ekşi Höyük mevkisinde Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle başlayan ve devam eden, Çal Belediyesi’nin de desteklediği kazılarda insanlık tarihine ışık tutacak bulgular elde edildi. Kazıya Ege Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi’nden akademisyenlerde destek veriyor.
Belediye Başkanı Fethi Akcan, kazı alanını ziyaret ederek, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu’ndan bilgi aldı. Dedeoğlu, “Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ekşi Höyük’teki kazı çalışmalarını 2 yıl önce başlattık. Burası insanlık tarihi için çok önemli. 8 bin 600 yıllık bulgular elde ettik. 5 ayrı insan kemiği inceleniyor. Erkek iskeletinin oldukça iri olduğu göze çarpıyor. Kemiklerin incelemesi bittiğinde kaç yıllık oldukları belirlenecek. Kazı alanından çıkardığımız materyaller, insanların kullandığı aletler, mimari tabanları incelediğimizde buranın 8 bin 600 yıl önce kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeni bulgular inceleniyor. Höyüğün 9-10 bin yıl önce kullanıldığı da ortaya çıkabilir. Bu kazı bilim insanlarını oldukça heyecanlandırıyor” dedi.
Belediye Başkanı Fethi Akcan, bölgede bilinen en eski yerleşim yerinin Çivril’deki Beycesultan olduğunu söyleyerek, “Çal’daki kazılarda elde edilen bulgular, Ekşi Höyük’ün Beycesultan’dan daha eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Burada görevli bilim insanları, 2-3 yıl sonra geniş kapsamlı daha yeni bulgulara ulaşılacağını söylüyor. Biz Belediye olarak, 26 kişilik kazı ekibine destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz. Kısa süre sonra, aynı ekip Aşağıseyit Mahallesi’ndeki höyükte de kazı çalışmalarını başlatacak. Bu kazılar sadece Çal için değil, bilim dünyası ve insanlık tarihi adına da oldukça önemli” diye konuştu.