enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
15°C

Çal’da Üzüm Bağlarının Hali İçler Acısı

Çal’da Üzüm Bağlarının Hali İçler Acısı
12.07.2018
A+
A-

Türkiye’nin en önemli üzümüretim bölgesi olan ve Türkiye’nin en aromatik/lezzetli üzümlerini üreten Çal’ın üzümbağlarında aşırı yağışlardan dolayı mildiyö hastalığı görüldü. Üzümlerin neredeyse tamamı çürüdü. Önceki dönem Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı konu ile ilgili, “Üzüm üreticileri olarak bizler kilo başına 1 lira kazanıyorsak, devlet bizim şaraplık üzümlerimizden 9 lira vergi kazanıyordu. Biz mağdur olduk. Üretim yapamadık. Biz üretim yapamayınca devlet de bizim ürünümüz üzerinden vergi kazanamayacak. Bu noktada sosyal devlet ilkesi gereği devletin üreticisine sahip çıkması gerekiyor” dedi.

“Sosyal Devletin Gereğinin Yerine Getirilmesi Gerekiyor”

Üzüm üreticilerinin zor zamanlar geçirdiğinin ifade eden Ayhancı, devletin üreticinin yanında olması gerektiğini dile getirdi. Ayhancı, “devlet bizim ürettiğimiz ürün üzerinden ciddi manada bir ÖTV geliri elde ediyor. Şimdi bizler mağdur durumdayız ve devletten destek bekliyoruz. ÖTV gelirlerinden çiftçiler desteklenmelidir ki üreticiler üretimlerine devam edebilsinler. Sosyal Devlet olmanın gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor. Daha önce bu şekilde çiftçilerin desteklenmesinin örnekleri var. Şimdi de üreticiler olarak bizlerin üretime devam edebilemesi için yetkililerden adım bekliyoruz” dedi.

Bu yıl Hasat Yapılamayacağı İddia Ediliyor

Denizli’de geçtiğimiz ayda gerçekleşen yoğun yağışlardan dolayı Türkiye’nin en önemli üzüm üreticisi Çal ilçesinde, üzüm üreticileri perişan oldu. Yağışlardan dolayı oluşan Mildiyö ismi verilen hastalığın bulaştığı birçok üzüm bağında hastalık ilaçlama yapılmasına rağmen hızla yayıldı. Üzüm üreticilerinin çoğunluğunu etkileyen hastalık nedeniyle bu yıl hasat yapılamayacağı iddia edildi.

Yaprak Pireleri Yüzünden Çiftçiler Zor Günler Geçiriyor

Çal Tarım İlçe Müdürlüğü, aşırı yağışların ardından aniden sıcaklığın yükselmesiyle hastalığı hızla yayıldığını belirterek, ilçe geneline uyarı ve yapılması gerekenlerin bulunduğu listeler astı.

Ayhancı Acı Tabloyu Gözler Önüne Serdi

Önceki dönem Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı, Çal bağlarında gerçekleşen bu hastalığı bir video çekerek gözler önüne serdi. Ayhancı Denizli Çal ilçesi Selcen Mahallesi’nde çektiği videoda,”Şaraplık üzümün en fazla yetiştirildiği yerlerden biri olan Selcen’de, bağlarımız şaraplık üzüm üretiminde Türkiye’nin üretiminde çok önemli yer tutuyor. Bağlarımız 40 gün üst üste yağmur yağması çok olumsuz etkilendi. Bağlarımızda şuanda dolu dolu salkımlar olması gerekirken, şu anda çok kötü durumda. Bağlarımızda yüzde 50’den daha yüksek oranda kaybımız görünüyor. Mildiyö hastalığından mütevellit yaralı yerlere mantarların yerleştiği görülüyor. Hava şartlarının olumsuz ilerlemesinden dolayı bu hastalığa ilaçlı tedavi uygulanamadı. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri sık sık uyarı mesajları atmasına rağmen çiftçimiz tarlalara giremedi. Çok büyük oranda zarar bulunuyor ve çiftçimiz çok mağdur” dedi.

Çal,Çivril ve Baklan Ovası’nda Sulama Krizi

“Çifçi 1 ise Devlet 9 Zararda” 

Çal’ın bağlarında vuku bulan hastalık sonunda çiftçilerin mağduriyetine dikkat çeken Ayhancı, esas zararın da devlete olduğunun altını çizdi. Ayhancı:

“Üzüm üreticileri olarak bizler kilo başına 1 lira kazanıyorsak, devlet bizim şaraplık üzümlerimizden 9 lira vergi kazanıyordu. Biz mağdur olduk. Üretim yapamadık. Biz üretim yapamayınca devlet de bizim ürünümüz üzerinden vergi kazanamayacak. Bu da sadece bizi etkileyen bir sorun değil yani. Herkesi etkileyecek. Bu sorunla bir an evvel devlet-çiftçi el ele mücadele edilmeli ve sorunların çözüm yolu bulunmalı” dedi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.