Denizli’nin Çal ilçesinde belediyenin 3 yıl önce başlattığı “Örtü Altı Seracılık” seferberliği meyvelerini vermeye başladı. Kilogramı 3.5 ile 3.8 TL arasında domatesin satıldığı ilçede seracıların yüzü gülüyor. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “ne kadar isabetli bir karar verdiğimiz anlaşıldı. Üreticilerimiz kaliteli üretim yapıyor, iyi para kazanıyor. Çal’da üretilen domatesler ihracata gidiyor” dedi.
2015 yılında yaşanan don olayında Çal’da binlerce dekar bağ arazisi hasar gördü. Bölge halkının ekonomik yapısına dokunuş yapma gayretinde olan Belediye Başkanı Fethi Akcan, üzüm bağlarına alternatif olabilecek tarım ürünü arayışına girdi. Yapılan fizibilite çalışmalarının ardından 800-850 rakımlı Çal’da yayla seracılığının yapılabileceğine karar verildi. Çal Belediyesi, kurs açtı. Çoğunluğu ev hanımı olan onlarca kadın seracılık kursuna katıldı. Dikim, gübreleme, bakım ve hasata kadar kursiyerlere uzmanlar tarafından kurs verildi.
Kursların bitiminin ardından seralar kurulmaya başladı. Ziraat Bankası düşük faizli kredi verdi. Ancak, bir çok üreticiye de çeşitli nedenlerden dolayı banka kredisi çıkmadı. Başkan Fethi Akcan, çok sayıda kişiye kefil oldu ve kredi çıkmasını sağladı. Sera kurulumunda üreticilere destek sağlandı. Fidan alımı Çal Belediyesi’nin şirketi Yeşil Çal A.Ş tarafından sağlanıp üreticilere dağıtıldı. Böylece fidan alımı da daha ekonomik hale getirildi.
Çal’da seradan domatesin satış fiyatı 3.5 ile 3.8 arasında değişiyor. Geçen yıl ise, fiyatlar 40 kuruş ile 1 TL arasında değişiyordu. Domates altın yılını yaşarken, çok sayıda tüccar ve ihracatçı da Çal domatesi almak için sıraya girdi. Örtü altı üretimine yönelen Çal’da sera alanının önünüzdeki yıllarda binlerce dekar olması bekleniyor.
Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, domates üreticilerinin iyi para kazanmasına çok mutlu olduğunu söyleyerek, “Üretimde kalite yüksek, fiyatlar çok iyi. Dolu yağışı bu yıl çiftçilerimize büyük darbe vurdu. Bu nedenle üzgünüz. Çal’da ay çekirdeği, mısır ve hububat tarlaları ile üzüm bağlarında milyonlarca liralık zarar oluştu. Domateste altın yıl yaşanıyor. Doğal afetler nedeniyle büyük zarar gören üreticilerimiz zamanla örtü altı üretime yönelecektir. Klimasal iklim kuşağında yer alan, toprağı, havası ve suyu temiz olan Çal’a büyük yatırımcıların da gelmesini bekliyoruz. İyi tarım uygulaması nedeniyle domateslerde ilaç kalıntısı yok. Bu nedenle Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler Çal domatesini tercih ediyor. Ayrıca bölgemizde kaliteli biber, patlıcan gibi sebze ve meyve üretimi de yapılıyor” dedi.
Başkan Akcan, tarımsal üretimin ve tarım sektörünün teşvik edilmesinin belediyelerin görevi olmadığını, ancak bölge ekonomisine katkıda bulunmak, aile bütçelerine sıcak dokunuş için buna kendilerini mecbur hissettiklerini dile getirdi. Akcan, “Biz teşvikte bulunduk, sera alanları çoğalıyor. Çal’da aynı sokağın çocuklarıyız ve herkesin huzurlu bir hayat sürmesini istiyoruz. Üreticilerimizin yaşadığı mutluluk bize moral motivasyon sağlıyor” diye konuştu.
Çal’da örtü altı seracılık yapan üreticiler bu yıl çok mutlu. Hatice Deveci isimli üretici, “Allah bereket versin. Çok iyi para kazanıyoruz. Başkanımız bizi teşvik etti, geçen yıl fazla para kazanamadık ama bu yıl domates altın gibi oldu” derken, Neslihan Arslan isimli üretici ise, “Ev hanımı idim. Hiçbir gelirim ve mesleğim yoktu. Başkanımızın sayesine meslek edindik. Artık bir işim var. Üretiyorum ve para kazanıyorum. Bu yıl domates ihracatı olup, Çal domatesine talep artınca fiyatlar katlandı. Yüzümüz gülüyor” ifadelerini kullandı. Meryem Öz isimli bir çiftçi ise, “Ben belediyenin açtığı sera kursuna katıldım ama sera kurmamıştım. Şimdi pişmanım. Bu yıl hemen sera kuracağım. Bize cesaret veren ve yönlendiren başkanımıza minnettarız” diye konuştu.