Çameli ilçesi’nde 2.’ncisi gerçekleşecek olan Akdere Çayı Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi Başladı.Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bölgedeki tüm kuruluşlarında katılımlarıyla Batı Akdeniz Havzası Akdere Çayı Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon Projesi start alıyor.
Çameli Belediyesi ev sahipliğinde 11 Eylül 2017 tarihinde yapılan ilçemizde 2’incisi gerçekleşecek olan proje toplantısından sonra Mahallelerde ihtiyaç ve tespit çalışmalarında saha çalışması yapılarak Akdere Entegre Mikrohavza Proejelerin paydaşlarla mutabakat ve revizyon toplantısına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Kürşat Yıldırım,Denizli ,Orköy Şube Müdürü Ümit Asır, Orman Bölge Yardımcısı Erol Pehlivan , Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selim Şahin Ağaçlandırma şube Müdürü Hasan Hüseyin Sürücü,edüt Proje Baş Mühendisi Deniz Aydemir, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan ,Çameli Belediyesi Meclis Üyeleri Mahalle muhtarları Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sezayi Özdemir ve ilçe Müdürlüğü, , Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri katıldı.
Proje kapsamında Çameli İlçesi’ne bağlı Kınıkyeri, Cumaalanı, Çamlıbel, Kalınkoz, Yaylapınar, Kocaova, Kolak, Gökçeyaka, Ericek, Yeşilyayla, Güzelyurt mahalleleri ziyaretleri kapsamında kurum temsilcileriyle beraber Mahallelerin sorunları dinlenerek ve saha araştırmaları toplantıda ele alındı. Hazırlanan plan ile mahallerin ormancılık, sulama, tarım ve sosyal ihtiyaçları tespit edilerek kurumlarla eşgüdüm halinde uygulama projeleri karar toplantısında yapılacak hizmetlerin kararı verildi. Batı Akdeniz Havzası Akdere Çayı Mikrohavzası Entegre Rehabilitasyon projesinde Çiftçilerin kamu imkanlarının organize şekilde ihtiyacı planlı bir şekilde ulaşması sağlandı.
Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi Faaliyetleri arasında; Sel ve Erozyon kontrolü, Bozuk Orman Rehabilitasyonu, Mera Islahı, Otlatma Planı, Sulama(Küçük Sulama Faaliyetleri), Bitkisel Üretim ve Hayvancılığın Geliştirilmesi, Geleneksel ve Yöresel Tarımsal Üretimin Geliştirilmesi, Odun Dışı Ürünlerin Envanteri ve Üretimi, Dam Örtülüğü ve İzolasyon, Enerji Tasarrufu ve Küçük Ölçekte Güneş Enerjisi Üretim Sistemleri, Yaban Hayvanı Zararlarının Azaltılması, Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi, Eko-Turizmin Geliştirilmesi, Mesire Alanı Düzenlenmesi, Gelir Getirici ve Refah Artırıcı Diğer Faaliyetler vb. yer almaktadır.
Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projeleri genel olarak toprak, su ve bitki örtüsü arasında doğal dengeyi sağlamaya yönelik teknik, kültürel ve idari tedbirlerin alınmasıyla havzada yaşayan halkın sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarının sağlanması ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının hafifletilmesi için yapılan çalışmalar olduğu belirtildi.
Toplantı ’da Bakanlık Şube Müdürü Selim Şahin’in bilgilendirme sunumunun ardından yetkililerin ve Mahalle muhtarlarının ve toplantıya katılan soru ve cevapları ile devam etti Proje kapsamında Çameli’nde 11 Mahalle’de Sor Sap Çöz Uygulaması yapılarak proje 1 0cak 2018’den itibaren faaliyete geçecek ve 5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan; Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Prof. Dr. Veysel EROĞLU’na Orman Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve ekibine teşekkür ederek belediye olarak her türlü desteğin verileceğini dile getirdi. Batı Akdeniz Akdere Çayı Mikro havza Rehabilitasyon Projesi’nin toplamda yaklaşık 20.000 hektar alanda ve 11 Mahalle’de 2018-2022 yılları arasında 5 yıl süreyle uygulanacağını söyledi ve projenin hayırlı olmasını diledi.