enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2373
EURO
36,6985
ALTIN
2.960,35
BIST
8.876,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Açık
20°C
Denizli
20°C
Açık
Perşembe Açık
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C
Pazar Açık
21°C

Çevrimiçi konferansla Türk Dünyasından araştırmacılar, bir araya geldi

Çevrimiçi konferansla Türk Dünyasından araştırmacılar,  bir araya geldi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Daimi Konseyi tarafından alınan bir kararla 2020 yılı Doğumunun 175. Yılında Kazak Aydını Abay Kunanbay Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda, Uluslararası Türk Akademisi, tarafından düzenlenen “Abay ve ХХІ. Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli konferansa, Türk Dünyası alanında araştırma yapan alanında uzman bilim insanları çevrimiçi olarak katıldı.

Konferansta,  “Türk Dünyasının Bilgesi Abay Kunanbayoğlu” adlı eserin editörlerinden olan Prof. Dr. Nergis Biray, eserin amacını, Türklük bilimi açısından önemini ve hazırlık sürecini anlattı. Prof. Dr. Biray konuşmasında şunlardan söz etti: “Abay Kunanbayoğlu, eserleriyle günümüze kadar ulaşan fikirleri, felsefesi, eleştirileri, şiirleri, tabiat tasvirleri, acıları ve sevinçleriyle tanınması ve eserleri üzerinde çalışılması gereken bilgelerimizdendir. Abay, geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel kodlarımızı, Rus ve Batı kültürüyle zenginleştirdiği ama millî kimliğini kaybetmeden tam tersine geliştirerek, ana diliyle bugüne getiren bir edibimizdir. O, bu görevi Kazak akınlık geleneğini kullanarak ve Kutadgu Bilig, Kabusname gibi nasihatname ve siyasetname türündeki eserlerin yöntemini takip ederek gerçekleştirmiştir. Türk dünyasını birleştiren bu örneklerle kültürel birliğimiz ve millî köklerimizin gücü de ortaya çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, sadece Abay Kunanbayoğlu’nu değil Kazakistan tarihi, edebiyatı, dili ve sosyal hayatını da tanımak ve okuyuculara tanıtmaktır. ” dedi.

Konuşmasının sonunda, Prof. Dr. Nergis Biray, eserin, Türklük bilimi adına yapılan çalışmalara katkı sağlamasını temenni ederken, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.