Denizli Diş Hekimleri Odası seçime gidiyor. Diş Hekimi Musa Akyol, seçime tek aday olarak girerken, meslek odasında mevcut başkan Mehmet Eskicioğlu sonrası değişime hazırlanıyor. Gerçekleştirilecek seçim önce Başkan Adayı Diş Hekimi Musa Akyol, Egeyön TV Youtube kanalına özel açıklamalarda bulundu.
Denizli Diş Hekimleri Odası 17 Nisan 2022 Pazar günü sandığa gidiyor. Odada şu ana kadar tek aday ve listesi yer alıyor. Serbest Diş Hekimi Musa Akyol’un tek aday olarak gireceği seçimde Denizli Diş Hekimleri Odası da değişim yaşayacak. Gerçekleştirilecek seçim önce Başkan Adayı Diş Hekimi Musa Akyol, Egeyön TV Youtube kanalına özel açıklamalarda bulundu. Akyol, Diş hekimlerinin yaşadığı sorunları, hedefledikleri çözümleri ve oda olarak yapmak istediklerini özel röportajda anlattı.
Musa Akyol kimdir?
Yaklaşık 30 yıllık diş hekimliği yapıyorum. Bunun 5 yılını Ankara’da yaptım. 25 yıldır da Denizli’de mesleğimi icra ediyorum. Serbest Diş Hekimliği yapıyorum. Şu anda merkez şeklinde örgütlenmiş bir klinikte diş hekimliği yapmaktayım.
Türkiye’de meslek odaları önemli. Yani diş hekimlerinin özlük hakları, çalışma koşulları, çalışma şekillerini belirleyen ana unsurlar odalar. Meslektaşlarımızın diş hekimliğine yakışır bir hizmet sunabilmesi için. Hastalarımızın daha iyi bir hizmet alabilmesi için oda olarak ve Diş hekimliği birliği olarak yapabileceğimiz şeyler var. Son yıllarda iktidar anlayışı çok tek tipçi olmasına rağmen biz meslekle ilgili konularda odamız ve birliğimizin muhattap alınmasını istiyoruz.
Mesleğimizi meslek ahlakına uygun bir şekilde sürdürebilme kanallarının açık olmasını istiyoruz. Sermayenin sağlık alanına girmemesini istiyoruz. Yani olmamasını istiyoruz böyle bir şey diyoruz. Tek tek odaların yapabileceği bir şey değil bu. Genel olarak Diş Hekimleri Birliği ve siyasi iktidarın ortaklaşarak yapabileceği bir şey olduğunun farkındayız. Siyasi iktidara sağlık alanının ticarileşmesine önlemesine yönelik baskı yapma düşüncemiz var. En azından biz Denizli olarak baskı olarak baskı unsuru olmaya çalışacağız. Son zamanlarda çok fazla açılan Diş Hekimliği fakültesi var. Türkiye’nin ihtiyacı olan diş hekimi sayısı hesaplanmadan şu anda yüzün üzerinde diş hekimliği fakültesi var. Her yıl hemen hemen 6-7 bin yeni diş hekimin çıkması demek oluyor bu. Yıllar geçtikçe bu artmaya devam edecek. Bu kadar diş hekimi iş bulabilme olanakları kısıtlanacak. İşsizleşme ve emeklerin ucuzlaması durumu söz konusu olacak. Bu konuda bu fakülte sayılarının belirlenmesinin planlanmasının gerekliliğ olduğunu düşünüyoruz. Kamuda çalışan diş hekimlerinin de ciddi sıkıntıları var. Şu anda en büyük sıkıntı 10 dakikada bir MHRS üzerinden randevulu hasta gönderiliyor. Bir hastanın ağrı bilgisinin alınabilmesi için yeterli bir zaman değil. Hekim hiçbir şey yapamadan bir sonraki hastayı almak zorunda. Bu da yığılmalara neden oluyor ve hizmetin kalitesi de düşüyor. Yine arkadaşlarımızın verdikleri emeğin alamaması gibi sıkıntılar var. Bu yönde biz odalar olarak biz mücadele etmeye çalışıyoruz. Bir diğer mesele de tabi bu tür Sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının gelişememesi, dinamikliğini kaybetmiş olması. Türkiye’de çoğulcu bir karar verme ortamı olmadığı için insanlar bu tür kurullarda olmanın bir işe yaramayacağını düşünüyorlar. Ancak biz genç meslektaşlarımızın da bu alanda çalışabilmesini sağlamak istiyoruz. Özellikle şu anda mevcut olan Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile akademi ile ciddi bir bağ kurup, hem eğitim hayatı sonrası mesleklerinden haberdar olması için ortak akıl yaratacak bir şeyler üretmeye çalışacağız. Umarız ki başarılı oluruz.
Bu odalar hepimizin. Bizim meslek kuruluşumuz. Geleceğimizin belirlendiği yerler aslında. Biraz daha duyarlı olup yani oda seçimlerinde oy kullanmalarını rica ediyorum. Bu katkıları verirlerse biz anlattıklarımızı daha güçlü ve özgüvenli yapabileceğimizi düşünüyoruz. Ne kadar çok meslektaşımız oy kullanmaya ve genel kurula gelir bizlere destek olursa bizim dinamizmimiz o kadar iyi olacak. Tüm meslektaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.