Denizli’de kent merkezinde yer alan mahallelerin depreme göre yerleşime uygunluğunun olup olmadığına dair yeni bir paror yayımlandı. Denizli’de hangi mahalle yerleşime daha uygun sorunun yanıtını kısmen veren raporda dikkat çeken detaylar var.
Birinci derece deprem bölgesi olan Denizli’de afet risklerini belirlemek ve belirlenen afet risklerini azaltarak can ve mal kaybını asgari düzeye indirmek amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın talimatı ile İRAP Genelgesi doğrultusunda İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmaları 2021 yılı ilk ayı itibari ile başladı.
Toplam 5 Modül’den oluşan İRAP belgesinin Modül-1, Modül-2, Modül-3, Modül-4 ve Modül-5 aşamaları tamamlanarak İRAP belgesi Afet yönetimi konusunda ilgili tüm kurumların da katkıları ile tamamlandı. Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in imzasıyla yayınlanan İRAP’a göre Denizli il merkezinde yerleşime uygun alanlar ve uygun olmayan alanlar mahalle mahalle değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede toplanma alanları ile ilgili görüşlere de yer verildi.
İRAP tarafından yayınlanan rapora göre Denizli’nin merkez ilçelerinde yer alan Sevindik, Karşıyaka, Aktepe ve Deliktaş mahallelerinin bir kısmı, güney kesimde Cumhuriyet, Çamlık, Mehmetçik, Kuşpınar mahallelerinin bazı bölümleri, batı kesimde Kiremitçi, Karaman, Değirmenönü, Akkonak, Günbattı, Merkezefendi, Şirinköy, Yenişehir, Atakent, Mehmet Akif Ersoy, Barbaros, Bahçelievler mahallelerinin büyük bir kesimi yerleşime uygun alanlar olarak belirlendi.
İRAP’ın raporuna göre yine kent merkezinde yer alan şehir nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı Sırakapılar, Atalar, Fesleğen, İstiklal, İncilipınar, Pelitlibağ, Hacıkaplanlar, 15 Mayıs, Topraklık, Deliktaş ve Anafartalar Mahalleleri uygun değil olarak, Altıntop, Saraylar ve Dokuzkavaklar ise hiç uygun değil olarak belirlendi. Fatih, Cumhuriyet, Aktepe, Sümer, Muratdede ve Akkonak Mahalleleri için ise orta uygunluk verildi.