enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5177
EURO
36,1920
ALTIN
2.972,15
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
22°C
Denizli
22°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
11°C

Denizli’de kekik ihracaatında kaç milyon dolar kazandı?

Kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olan Denizli’de üreticilere yönelik eğitim toplantılarına başlandı.

Denizli’de kekik ihracaatında kaç milyon dolar kazandı?
22.02.2023
A+
A-

Kekik Eküy Eğitim toplantılarının ilki, Pamukkale ilçesi Uzunpınar Mahallesi’nde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitime, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yusuf Dabancalı, Pamukkale İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alpay Arabacı, Uzunpınar Mahalle Muhtarı Halil Demiröz, Uzunpınar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Kayhan, il/ilçe müdürlüğümüz teknik personelleri, özel sektör temsilcileri ile kekik üretimi yapan çiftçiler katılım sağladı. Toplantı, ziraat mühendisi Şahin Şentürk tarafından kekik tarımı ve karşılaşılan sorunlarla ilgili yapılan sunumla başladı. Sunumda; il genelinde kültüre alınan ve yoğun olarak Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli ve Tavas ilçelerinde üretimi yapılan Origanum onites türünün 2022 yılı itibariyle yaklaşık 200 dekar alanda tarımının yapıldığını vurgulayarak, ülkemizde 17 bin 340 ton kekik ve 64 ton kekik yağı ihraç edilerek 60 milyon dolar gelir sağlandığı belirtildi.

2019 yılında üç gün süreli “Kekikte PA Bulaşısının Önlenmesine Yönelik Kekik Çalıştayının” yapıldığını ifade eden Şentürk, çalıştay esnasında kekik üretim alanlarında yabancı ot taraması yapılarak numunelerin alındığını, PA İçeren yabancı otların tespit edilerek bir katalog oluşturulduğunu ve ayrıca “Kekikte Origanum spp. Prolizidin Alkaloidi Kontaminasyonunun Önlenmesi ve Azaltılması Uygulama Klavuzu”nun hazırlanarak Bakanlığık tarafından yayımlandığını, çözüme yönelik olarak da PA analizleri yapabilen cihazın Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne kazandırıldığını belirtildi. Üreticilerle yapılan çiftçi eğitim toplantıları ve kekik tarla okullarında hasat, harman ve hijyen konularında PA bulaşışının önlenmesiyle ilgili çalışmaların yapıldığını belirtildi.

Coğrafi tescil belgesi alındı

Şentürk, Avrupa Birliğinin mevzuatında değişikliğe giderek kekik ürününde 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere PA limitinin 1000 ppb olarak uygulamaya başlayacağını belirterek, devamında kurum olarak çiftçi eğitimleri ve işletmelere denetimlerinde Avrupa Birliği mevzuatı değişikliğinin aktarılmasına öncelik tanındığını ve gerekli bilgilendirme çalışmalarını yapıldığını vurgulayarak, Pamukkale Belediyesi işbirliğiyle 2021 yılında İlimizde yetiştirilen kekiklere Denizli Kekiği olarak coğrafi işaret tescil belgesi alındığını da sözlerine ekledi.

‘Kekiği satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz’

“Nasıl ki Yunanistan sıfır PA lı kekik üretebiliyorsa biz de bu kekiği kalıntısız ve otsuz bir şekilde üreteceğiz”
Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, “Şimdi bizim bir sorunumuz var, kekiği satamıyoruz, satsak da ucuza satıyoruz. Biz kekikte dünyanın yüzde 75’ini, Türkiye’nin ise yüzde 85’ini üreten bir şehir olarak ilk toplantımızı kekiğin başkenti olan Pamukkale’de yapıyoruz. Üretim arttıkça, siz dünyaya rakip oldukça zaman zaman tarife dışı engeller diyebileceğimiz kalıntı ve benzeri çeşitli durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. PA (Pirolizidine Alkaloid) denilen yabancı ot kaynaklı bir alkaloidin kekikte kalıntı bırakması sonucu ihraç pazarında sorun yaşayabiliyoruz. Biz bunu nasıl makinaya dökebiliriz bunun çözüm yollarını arayacağız. Teknik personelimizden yardım alarak, gerekiyorsa dikim şekillerini değiştireceğiz. Nasıl ki Yunanistan sıfır PA lı kekik üretebiliyorsa biz de bu kekiği kalıntısız ve otsuz bir şekilde üreteceğiz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.