enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5309
EURO
36,2729
ALTIN
3.002,97
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Parçalı Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
Salı Açık
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C
Perşembe Açık
16°C

Denizli’nin komşusuna 7 büyüklüğünde deprem uyarısı

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Denizli’nin komşusu Aydın’da katıldığı toplantıda 7 büyüklüğündeki deprem konusunda uyarıda bulundu.

Denizli’nin komşusuna 7 büyüklüğünde deprem uyarısı
06.06.2023
A+
A-

Efeler halkının deprem konusundaki bilgi ve duyarlılığını yükseltmek isteyen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, kentte yaşayanlar ile konunun uzmanlarını buluşturmaya devam ediyor. Bu çerçevede kente gelen Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Deprem İçin Ne Yapmalı?” başlıklı konferansta vatandaşlara hayati bilgiler verdi. Nevzat Biçer Nikâh ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe meslek odası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Aydın’da yapılaşmanın doğu-batı yönünde olması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ercan, “Aydın deprem bölgesinde yer alıyor ve zemini çok dayanıksız. Aydın’da yaşanabilecek olan depremlerin 7 büyüklüğünde olmasını bekliyoruz. Burada depremler 200 ya da 250 yılda bir oluyor. Efeler’de yapı yüksekliği 6 katı geçmemeli. Yapılaşma tepelik yerlere yönelmeli. Antik çağ şehir yerleşimleri tepelik alanlarda bulunuyor. Aydın’da kuzey-güney yönündeki yapıların sayısı artıyor. Yapılaşma doğu-batı yönünde olmalı” diye konuştu.

“Yapı güvenlik belgesi istenmeli”

Geçmişte yaşanan depremlerden gerekli ders ve önlemlerin alınmadığını söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çok sayıda ilimizi etkileyen depremlerde, 4 milyon konut etkilendi. Türkiye’deki konut sayısı 25 milyon. Resmi kaynakların yaptığı açıklamalara göre 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Kayıp olanlar var. 110 bin kişi de yaralandı. Ev satın almak ya da kiralamak istediğimizde zorunlu deprem sigortası isteniyor fakat yetersiz bir uygulama. Yapı güvenlik belgesi istenmeli ve tapuya işlenmeli. Yapı güvenlik firmaları da sigorta şirketleri gibi olmalı. Ev yıkılırsa kendileri karşılamalı” dedi.

“Bilim neyi gerektiriyorsa onu yapacağız”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın konuşmasından sonra sahneye çıkarak söz alan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ise, “Depreme karşı aldığımız ve alacağımız önlemlerde bilim neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. 6 Şubat’ta yaşadığımız felaketin ardından ilgili oda başkanlarının ve meclis üyelerimizin yer aldığı bir toplantı yaptık ve inşa edilecek yapılarda uyulması gereken 13 madde çıktı. O kararlar Efeler Belediyesi tarafından bizzat uygulanıyor. Bunun yanında Kurtuluş ve Güzelhisar Mahallelerinde bölgesel kentsel dönüşüm yapacağız. Bilimin rehberliğinden ayrılmayacağız. Değerli hocamız Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a ve tüm katılımcılara çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Başkan Atay’ın Övgün Ahmet Ercan’a çiçek takdim etmesiyle son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.