enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Az Bulutlu
9°C
Denizli
9°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Açık
10°C
Salı Açık
13°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Egeliler toplandı.. ‘Sandıras’a sahip çık’ dedi

Egeliler toplandı.. ‘Sandıras’a sahip çık’ dedi
13.07.2021
A+
A-

Sandırası  Koruma Platformu  uzun süredir gerek yasal başvurular, davalar ve gerekse basın açıklamaları ile yaptıkları protestolarını bu kez Sandıras dağının güneyinde  maden ruhsatı verilerek risk altına giren Muğla/Köyceğiz’e yakın Gökçeova gölü kenarında gerçekleştirdi.

Etkinliğe; Muğla, Denizli, İzmir, Manisa, Beyağaç, Köyceğiz, Datça, Ortaca, Dalaman, Dalyan ve Seferihisar dan gelenler katıldılar. 10 Temmuz 2021 Cumartesi saat 11.00 de Gökçeova Gölü kenarında toplanan eylemciler göl kenarından pankartlar ve  dövizler ile açık galeri olarak işletilen Olivin maden sahası önüne kadar yürüyüp burada basın açıklaması yaparak konuya bir kez daha dikkat çektiler. İlgilileri ve halkı uyardılar.

Yoğun katılımın olduğu etkinlik son derece disiplini ve çevreye zarar vermeden olgunluk içerisinde gerçekleşti. Bu etkinlik kapsamında Gökçeova gölü kenarında Köyceğiz den bir sanatçının “Sandıras  dağı flora-faunası”  konulu resimlerinden oluşan sergisi açıldı, ayrıca Ortaca dan gelen Grup Hayıt katılımcılara mini bir konser verdi. Katılımcıların konuşmaları, şiirler okunması ve konuya dair bilgi paylaşımlarının yapılmasıyla devam eden etkinlik akşam saatlerinde sonlandırıldı.

Etkinlik ile ilgili açıklama  Platform sözcüleri  “Neşe Yüzüak ve Murat Demirci “ tarafından yapıldı .

SANDRAS DAĞI KİMİN? 

Burası Sandras Dağı. Sandras Dağı, Muğla’da; bir o kadar da Denizli’de

Havası, suyu, toprağı tüm canlılar için yaşam kaynağı.  Vadilerinde, akan derelerinde, Kartal Gölü’nde, Kara Göl’de, Gökçeova Gölü’nde yaşayanlar için yaşam kaynağı. Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Beyağaç ilçeleri ve köylerinde yaşayanlar için de yaşam kaynağı. Erenlerin, Çiçekbaba’nın, inananların da yaşam kaynağı.

Burası Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, uluslararası ölçekte kabul görmüş Önemli Doğa Alanı, içinde Bin yaşını aşan ağaçların oluşturduğu orman.Burada endemik türler de var, 1 tane değil, 63 tane.  Şurası da maden ocağı. Maden ocağı, Sandras Dağı eteklerinde.  Üç-beş veya  on kişi için para kaynağı; o kadar. Devlet kurumları ruhsatları vermiş 1 tane de değil, 19 tane. 

Şöyle özetleyelim: Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı (250-700 yaş) ve eşsiz yaban hayatı ile mutlak koruma statüsüne sahip Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın tamamı madenler için ruhsatlandırılmış durumda.Devletin bir kurumu bilimsel araştırmalar sonucu korunması gereken alanları belirleyip koruma statüsü veriyor, diğeri bunu dikkate almadan aynı yere maden ruhsatı veriyor. 

Ruhsat verilirken, doğa tahribatı olmayacakmış gibi gösterilmesinin iki resmi yöntemi var: “ÇED Gerekli Değildir” ve “ÇED Gereklidir” kararları. Teoride olabilir, ama pratikte bu iki yöntemin yazılışı dışında bir farkı olmadığını, her ikisinin de çevre mevzuatına ve uluslararası anlaşma ve sözleşmelere uyuyormuş gibi yapıp projelerin önünü açma yöntemi olduğunu görüyoruz. Sandras’ta verilen maden ruhsatları için bugüne kadar alınan kararların da, çevrenin korunması lehine değil, gerçeklikten uzak yöntem, asla yerine getirilmeyecek taahhüt ve gani gani temennilerle dolu ÇED raporlarını yazdırtan maden şirketleri lehine, projelerin önünün açılması için alındığını görüyoruz. 

Ve genelde çevreye zarar verildikten sonra para cezasıyla duruma müdahale eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sandras’ın ÇED’leri ile ilgili şu sorulara ne cevap verir, merak ediyoruz:

– Saha gözlemleri, inceleme ve araştırma sonuçlarına dayanması gereken çevreyi ilgilendiren ÇED raporları gerçekte neye dayanarak yazılıyor? – Ömrü 998 yıl olarak belirlenen bir projenin çevreye etkisini nasıl belirliyorsunuz?

 – “Flora ve fauna popülasyonlarının varlığını tehlikeye düşürmeyecek şekilde faaliyet” maden sahasında nasıl yapılır? Örneği var mıdır?

 – “Tarım ürünlerine, hayvancılığa, ormanlara, sulara ve diğer arazi kullanım şekillerine yönelebilecek ciddi zararlar önlenecektir.” buyuran bir şirket, zararın ciddiyetini kendi mi belirleyecek? Sizce, Sandras’da bugüne kadar verilen zarar ciddi midir, gayri ciddi midir ?

 – “Mevcut flora ve faunanın muhafazasına özen gösterilecektir.” taahhüdündeki özen nedir, patlatmalı ocak işletilecek bir sahada flora ve faunanın muhafazası nasıl yapılır?

 – Her saat 7 ton üst toprak örtüsü sıyrılacak, 40 ton taş toprak alınacak olan bir sahanın,  faaliyetin tamamlanmasına müteakip rehabilite edildiğini gördünüz mü?

– Zarar sizin için ne kadar büyük olmalı ki Sandras’ta madenciliğe dur dersiniz? 

Sandras’da madencilik ne getirir, ne götürür, ne maden şirketi umursar, ne izni veren devlet kurumu merak eder, ne de ÇED’de yer alır. Biz söyleyelim, neler olur:  

1. Sandras Dağı ve çevresi ile dağın eteklerinden doğarak etrafındaki dört ilçemiz dahil tüm ekosisteme yaşam veren çok değerli su kaynakları telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip olur.

2. Buraları mesken tutmuş hayvanlar kaçar, bitkiler zarar görür, nesli tehdit altında olanlar yok olur.

 3. Turizmi 12 aya yayma ve hapsolduğu deniz-kum-güneş üçlüsünden kurtararak kırsal ve doğa turizmini geliştirme hedefleri sekteye uğrar.

4. Köyceğiz ilçesi ve Ağla, Çamovası, Çayhisar, Karaçam, Otmanlar, Pınar ve Sazak köyleri ile Beyağaç ilçesi ve köyleri sosyal ve altyapı sorunları yaşar. 

Her fırsatta ve ÇED raporunda kopyala yapıştır önümüze konan “maden projelerinin bölgemize getireceği kamu yararı…” tamamen dayanaksızdır, gerçekçi değildir, aldatmacadır.

Çünkü hepimiz biliyoruz ki, sözkonusu “yarar” sadece belirli bir çevreye yarar. Asıl kamu yararı, sosyo-kültürel yapının, toplumsal huzurun, halk sağlığının bozulmamasıdır. Asıl kamu yararı, bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılmasıdır, hem de en üstün kamu yararıdır.

Bizler, üstün kamu yararı lehine Sandras’ı, Kartal’ı, Altınsivri’yi, Gökçeova’yı bir bütün olarak korumadaki ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmadaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Bu vesileyle, tüm bölge halkına sesleniyoruz: Sandras Dağı ve çevresinde açılmak istenen yeni maden sahaları, köylerimize, su kaynaklarımıza, karaçam ormanlarına, yaşayan tüm canlılara sandığınızdan daha yakın. Gözünüzü açın, suyunuza toprağınıza köyünüze sahip çıkın.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz:

 – Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetleri durdurun ve izinlerini iptal edin; 

– Tampon bölge işlevi görecek Nitelikli Koruma Alanı belirlenmeden genişletilen “Kartal Gölü Doğal Sit Alanı

– Kesin Korunacak Hassas Alan”ı, Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde Önemli Doğa Alanı çerçevesinde yeniden belirleyin ve böylece Sandras Dağı ve çevresinin tamamını koruma altına alın;

  – Kendinize sorun: Bu dağlar kimin, maden şirketlerinin mi, tüm canlıların mı? – Ve utanmayacağınız bir cevap verin.

Vakit şimdi suyundan, havasından, ağacından, karından, seyrinden, gölgesinden faydalandığımız Sandras Dağı’na vefa vakti… 

Vakit, Sandras’ı koruma vakti. bayburt mutlu son

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.