enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5202
EURO
36,1376
ALTIN
2.963,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
23°C
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Endüstri tesislerinde yangınlarının etkisini en aza indirmek mümkün

Geçtiğimiz ve bu hafta içinde Denizli’de iş yerlerinde meydana gelen yangınlar büyük maddi hasarlara neden oldu. Can kaybının yaşanmamasının sevindirdiği yangınlar önemli maddi kayıplara sebep oldu. Meydana gelen bu yangınlar ise özellikle çalışma alanlarında yangın güvenliğinin önemini bir kez daha göz önüne getirirken, Makine Mühendisleri Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol bu konuda yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Endüstri tesislerinde yangınlarının etkisini en aza indirmek mümkün
05.08.2023
A+
A-

Denizli’de geçtiğimiz haftalar içerisinde çıkan çok sayıda yangın ciddi maddi hasarlara sebep oldu. Yangınlarda can kaybının olmaması sevindirici olsa da maddi kayıplar ise can yaktı.

İş yerlerinde gerçekleşen bu yangınlar ise akıllara iş yerlerinde yangın güvenliği konusunda alınması gereken önemleri akıllara getirdi.

”Yangının etkilerini en aza indirmek mümkün”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri(MMO) Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol yangınların meydana gelmesini %100 engellemenin mümkün olmadığının bilinci ile gerekli önemlemlerin alınması durumunda yangını başlarken söndürmenin, yayılmasını engellemenin ve etkilerini en aza indirenin mümkün olduğunu dile getirdi.

MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol,

“Görev almaya her zaman hazırız”

Yangın gerçekleşen iş yerlerine geçmiş olsun dileklerini ileten MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol, “Odamızın Denizli Şubesi olarak yangın söndürme sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması konusunda yangın güvenliği konusunda uzman makine mühendislerimizle için her zaman görev almaya hazırız” dedi.

Endüstriyel tesislerde yangın güvenliği adımları

Yangın güvenliği konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Başkan İyiol, “Öncelikle endüstriyel yangın güvenliğinde, tesisler tehlike sınıfına göre değerlendirilmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Çalışmayan sistemler çok daha vahim sonuçlara sebebiyet verebilir

Yangın söndürme sistemlerinin uluslararası kabul görmüş standart ve teknik şartnameler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrollerinin yapılarak işler durumda kalması sağlanmalıdır. Çalışmayan yangın algılama, söndürme sistemleri ve uygun olmayan yapısal önlemler yangın esnasında işe yaramayacağı gibi çok daha vahim sonuçlara sebebiyet verebilir” dedi.

Yangın güvenliği için hangi adımlar izlenmelidir?

Açıklamasında yangın güvenliği için izlenmesi gereken adımları anlatan Başkan İyiol, yangın güvenliğinin sanayi yerleşiminin yeri ile başladığının altını çizdi. Yangınların oluşturduğu risklere dikkat çeken Başkan İyiol, “Yangınlar sadece tesisler için değil, çevreleri için de risk oluşturmaktadır. Bu nedenle, sanayi tesisleri ve imalathane türü işletmeler toplu yaşam ve iskân alanlarının dışına çekilmeli, mahalle araları ve konutların olduğu alanlarda sanayi işletme ruhsatları verilmemelidir. Kurulacak endüstriyel tesisin projelendirilmesi aşamasında, yerleşim yerlerine mesafesi, tesise ulaşım yolları, oluşabilecek yangının çevreye yayılma ihtimalleri göz önüne alınmalı, acil durum ekiplerinin tesise ulaşma süreleri hesaplanmalıdır” dedi.

Aktif ve pasif önlemler

Yangın güvenlik önlemlerinin aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade eden Başkan İyiol, “Aktif önlemler yangın esnasında devreye girerek yangını kontrol altına alan veya söndüren, yangın dumanını kontrollü bir biçimde yapı dışına gönderen sistemlerdir. Pasif önlemler yapının geometrisi, yüksekliği, cephe mesafeleri, yangın kompartıman alanları, depolama şekli gibi parametrelerden yola çıkılarak yapılmalıdır. En bilinen önlem yangına dayanıklı izolasyon uygulamalarıdır. Tesise ait projelerin, yönetmelik ve standartlara uygun olarak yapılıp yapılmadığı incelenmeli, hesaplamaların ve tasarım kriterlerinin işletmenin kullanım amacına uygunluğu kontrol edilmelidir. Mimari proje ve kaçış yolları tasarımında; kullanılan yapı malzemelerinin ve uygulama tekniklerinin, güvenlik hollerinin, kaçış merdivenlerinin, yangın duvarlarının, kompartımanların vb. uygunluğu kontrol edilmeli, yangın dumanını cebri sistemler kullanmadan yapı dışına tahliyesini sağlayacak tasarımlar yapılması sağlanmalı, kaçış yolları ve merdivenleri tesis içerisinde en optimum mesafelerde konumlandırılmalıdır” dedi.

MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol

“Önlemler periyodik kontrollerle takip edilmeli”

Yangına güvenliği için yapılacakları anlatmaya devam eden Başkan İyiol, “Tesise ait söndürme sistemi seçimi ve Yangın Tesisatı projeleri, yapının mimari boyutlarına, konumuna ve kullanım amacına uygun olarak yetkili Makine Mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Ruhsatlandırma sırasında ve sonrasında yangın algılama, uyarı, söndürme ve basınçlandırma sisteminin projeye uygunluğu, söndürme sistemini oluşturan; su deposu, yangın pompaları, kolektörler, sabit boru tesisatları, vanalar, kolon hatları, yangın dolapları, hidrantlar, kuru ve /veya sulu sprinkler sistemi, kuru, köpüklü veya sulu yangın söndürme tüpleri, basınçlandırma sistem ve ekipmanlarının çalışır durumda olduğu yapılacak periyodik kontrollerle takip edilmeli, sorgulanmalıdır” dedi.

MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol,

“Kimyasal depolama yangının hızını ve yükünü etkiler”

Kimyasal maddelerin güvenliğinin altını çizen Başkan İyiol, “Endüstriyel tesislerde faaliyet alanına göre yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve oksitleyici birçok kimyasal madde bulunabilmektedir. Tesiste depolanan madde, depolama şekli ve depo büyüklüğü ise yangın yükünü ve yangının yayılma hızını değiştirebilmektedir. Bu durumlar yangın öncesi ve sonrası tedbirler için göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

“Periyodik kontroller yetkili kişilerce yapılmalı”

Yangın söndürme sistemlerinin önemine değinen Başkan İyiol, “Yangın uyarı ve algılama sistemleri mutlaka tesis edilmeli ve diğer güvenlik sistemleri ile entegrasyonları yapılmalıdır. Mutlak suretle acil durum tatbikatları içerisinde yangın ve tahliye tatbikatı yapılmalıdır. Yangın söndürme sistemlerinin bakım ve kontrolleri eksiksiz yapılmalıdır. “İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği gereği” yasal zorunluk olan Yangın Söndürme Sistemlerinin Yıllık Periyodik Kontrollerinin yetkili kişilerce yapılması sağlanmalıdır” dedi.

MMO Denizli Şube Başkanı Cüneyt İyiol

“İş birliği sağlanmalı”

Yangın güvenliği konusunda bilincin ve önlemlerin artması için gerçekleştirilecek iş birliklerin öneminin altını çizen Başkan İyiol, itfaiye teşkilatları, meslek odaları, Sanayi Bölge Müdürlükleri ve İş Teftiş Kurulu arasında yapılacak işbirliği protokolleri ile, kamusal denetim sağlanmalı ve nihai çözümlere yönelik adım atılmalıdır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak; yangın söndürme sistemlerin yıllık periyodik kontrollerinin yapılması konusunda, uzman mühendislerimizle kamu güvenliği için her zaman görev almaya hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.