enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5202
EURO
36,1376
ALTIN
2.963,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli
Hafif Yağmurlu
23°C
Denizli
23°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
21°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kapılarını Açtı

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, gerçekleştirilen kokteyl etkinliği ile birlikte kapılarını ziyaretçilere açtı.

Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Kapılarını Açtı

Türkiye’nin ve Denizli’nin sahip olduğu değerleri insanlarla paylaşmak ve özellikle gelecek kuşaklara aktarmak için kurulan vakıf ve müzeler kuran Ahmet Urkay’ın adını taşıyan Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, bu gün gerçekleştirilen bir tören ile yerli yabancı tüm ziyaretçilere kapılarını açtı. Pamukkale ilçesi’ne bağlı Karahayıt Mahallesi’nde yapılan açılış kokteyline Ahmet Urkay’ın ailesi, Denizli Valisi Hasan Karahan, CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Merkezefendi Belediyesi Meclis Üyesi Adayı Sündüs Seçkiner Boşsorgun ve davetliler katıldı.

‘ESERLER BENİM DEĞİL, TÜRK MİLLETİNİN KÜLTÜR DEĞERLERİDİR’

60 yıllık bir birikimin ziyaretçiler ile paylaşılacağı müzenin açılış konuşmasını müzenin de adını aldığı Ahmet Urkay gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Urkay, ‘Müzeler kültürün anayasasıdır. Bir toplumun kültür değerlerini müzeler saklar, korur ve geleceğe taşır. Geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan köprülerdir. Uzun yıllardır, yaklaşık 60 yıldır topladığım bu eserleri gün ışığına çıkarmış bulunuyorum. Kültür değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak ve unutmaması için müze kurdum. Eserler benim değil, türk milletinin kültür değerleridir. Müzemize yardımcı olan bütün arkadaşlar için teşekkür ederim. Ayrıca yardımcı olan eşim Fatma Urkay’a da teşekkür ediyorum’ dedi.

‘MADDİ VE MANEVİ ZENGİNLİĞİ BARINDIRAN ZENGİN BİR MÜZE’

Urkay’ın ardından kürsüye gelen Denizli Valisi Hasan Karahan ise, ‘Ayağımızın tozu ile deprem bölgesinden buraya geldik. İşte Dünya fani, insan fani. Ama bunları da kalıcı hale getirmenin de bu tür vakfedilen müzeler ve diğer vakıf eserler. Ahmet amcamız da Fatma hanım ile birlikte bir ömür topladıkları ne varsa, onun bereketini bize, milletimize vakfetti. Denizlili hemşehrilerimizi, Türkiye’nin her yerinden ve Dünya’dan buraya gelen olan misafirlerimize Türkiye’nin geçmişini gözler önüne serecek şekilde burada sergiliyoruz. Türkiye’nin en büyük etnografik müzesi olduğuna inanıyorum. Pek çok müze gezdik ama burası hakikaten özel, çok farklı ve zengin. Burayı özellikle ifade etmek istiyorum. Maddi ve manevi olarak çok zenginliği barındıran bir müze. Bu müzede uzun yıllar tarihimize geçmişimize, coğrafyamıza ait bilgiler, belgeler, eserler yaşayacak. Hayırlı olsun. Ben çok teşekkür ediyorum. Kimisi okul yapar kimisi hastane yapar. Bu da en az onlar kadar kıymetli.’ ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Ahmet Urkay ile birlikte Denizli Valisi Hasan Karahan,CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ile birlikte açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından davete katılan ziyaretçiler müzedeki eserleri inceledi.

AHMET URKAY KİMDİR?

Ahmet Urkay, 1938 yılında Denizli’nin Tavas ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Nikfer bölgesi’nde tamamlayan Urkay, genç yaşta iş hayatına atıldı. Halı dokumacılığı ve ticareti yapmaya başlayan Urkay, 1966 yılında halı ticaretinin yanında Marmaris’te turizm işletmeciliğine de başladı. Halen sürdürdüğü çalışmaların yanında, eğitime verdiği büyük önem ile, Türkiye’nin çeşitli yerlerine okullar yaptırarak eğitime katkılar sundu.

Eğitimin yanında kültürel değerlere de sahip çıkılmasını isteyen Urkay, 1995 yılında koleksiyonerlik belgesi alarak taşınır kültür varlıkları toplamaya başladı. 2005 yılında Marmaris’te adını taşıyan özel bir müze kuran Urkay, 2016 yılında Marmaris’teki müzesini Denizli’ye taşıdı.

Türkiye’nin ve Denizli’nin sahip olduğu değerleri insanlarla paylaşmak ve özellikle gelecek kuşaklara aktarmak için kurulan vakıf ve müze Ahmet Urkay’ın kişisel çabası ile hayata geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile yürütülen bu çalışmalar Denizli’ye ve Türk Kültürüne önemli bir miras niteliği taşımaktadır.

Haber: Serkan ÖZKURT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.